Geluk kun je delen! Al voordat ik zwanger was, had ik gehoord van de organisatie Moeders voor Moeders. Ik wist dus één ding zeker: als ik ooit zwanger mag worden, dan doe ik zeker mee. En dat heb ik gedaan! Vanaf week 9 tot week 16 heb ik urine opgevangen en wekelijks werd dit opgehaald door Moeders voor Moeders.

Waarom urine van zwangere vrouwen?

Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. In deze urine zit namelijk HcG (Humaan choriongonadotrofine): een hormoon dat alleen tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt. Het hormoon zorgt ervoor dat de zwangerschap standhoudt door een signaal naar de eileiders te sturen: zij kunnen stoppen met het produceren van nieuwe eicellen, want er is immers een eitje bevrucht! Door HcG blijft het gele lichaam in stand. Dit is een overblijfsel van de eisprong (het omhulsel waaruit het eitje is gesprongen) en het produceert progesteron (een ander hormoon). Zolang het gele lichaam blijft bestaan (en dus progesteron blijft aanmaken), blijft de menstruatie uit en daardoor groeit het baarmoederslijmvlies. Baarmoederslijmvlies is de voedingsbodem voor de bevruchte eicel! Een soort kettingreactie dus. Als laatst zorgt HcG voor de groei van het embryo: het zet vet om in energie. Ook beschermt HcG het embryo tegen het immuunsysteem van de moeder: afstoting van de vrucht wordt voorkomen. Kort gezegd is HcG dus essentieel om een zwangerschap in stand te houden!

logo mvm nieuw

Wat doet Moeders voor Moeders met de verzamelde urine?

Moeders voor Moeders is onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss b.v. Uit de verzamelde urine wordt het hormoon HcG gewonnen. Hiermee kunnen farmaceutische bedrijven geneesmiddelen maken die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Pregnyl is zo’n medicijn. Het bevat HcG en stimuleert de eisprong bij vrouwen. Pregnyl moet geïnjecteerd worden in een spier of onder de huid. Het HcG dat gebruikt wordt om Pregnyl te maken, is dus afkomstig uit de urine van zwangere vrouwen.

Mijn ervaring met Moeders voor Moeders

Toen ik een positieve test in handen had, belde ik gelijk de verloskundige om mij aan te melden. Ik kreeg telefonisch de vraag of de informatrice van Moeders voor Moeders die in mijn woonplaats actief is, mij mocht benaderen. Omdat ik al van Moeders voor Moeders had gehoord, wist ik wat het inhield en zei ik natuurlijk ja! Een weekje later werd ik door haar gebeld en legde ze me uit wat het zou inhouden als ik mij eventueel zou aanmelden. Omdat ik eerst de echo wilde afwachten, had ik in de 7e week een afspraak met deze vriendelijke dame. Tijdens die intake wordt een vragenlijst doorgenomen over de zwangerschapsduur, je gezondheid, het gebruik van eventuele medicatie. Ook vertelde zij hoe het opvangen van urine werkt, dat je de flessen gewoon thuis mag laten (dus je hoeft ze niet mee te nemen naar je werk of op visite) en we spraken een plek af waar de flessen werden opgehaald. Dit gebeurt wekelijks op een vast tijdstip met een onherkenbare auto.

Ook deden we een HcG-testje. Dit is een soort zwangerschapstest, om te kijken of er HcG in je urine zit. Dat vond ik het spannendste gedeelte van de intake, want als die test maar goed uitpakt. Het duurde superlang voordat het 2e streepje zichtbaar werd, gelukkig na enkele minuten was het goed. Van de informatrice kreeg ik een presentje als dank voor het meedoen: een heeeeeele zachte omslagdoek. Als laatst kreeg ik nog contactgegevens en kon ik mij aanmelden voor ‘Berichtje uit je Buik’. En toen kon ik van start gaan met de urine opvangen!

Ik heb meegedaan tot week 16 en iedere week werden de flessen opgehaald, maar daar hoefde ik niet voor thuis te blijven. Ik zette ze buiten op de afgesproken plek en dan stonden er nieuwe kratjes klaar voor de volgende week. Ik vond het een kleine moeite, maar een groot gebaar om mee te doen! Natuurlijk mag iedereen haar eigen overwegingen maken en sommige vrouwen kunnen helaas niet meedoen, al zouden ze wel graag willen. Maar als ik nog een keer zwanger mag worden, doe ik zeker weer mee met Moeders voor Moeders. Ik moet toch plassen, als ik het opvang help ik er iemand mee, doe ik dat niet: dan spoel ik iets waardevols door het toilet. Dat is toch zonde?

Wil je meer informatie over Moeders voor Moeders? Kijk dan even op deze website!