?Tijdens de zwangerschap stond de deur nog op een kiertje, maar al op de operatietafel tijdens de keizersnede gooide ik ‘m keihard dicht. Het deurtje naar borstvoeding, iets waar ik deze hele zwangerschap over getwijfeld heb. Vandaag vertel ik waarom ik deze keer bewust koos voor flesvoeding.

Borstvoeding: ervaring bij mijn eerste kindje

Ik schreef er al eerder een blog over, want deze gehele tweede zwangerschap heb ik ontzettend getwijfeld of ik weer zou proberen om borstvoeding te geven. Proberen, want bij Suus lukte het niet. Vier dagen hebben we met allerlei toeters en bellen geprobeerd om de voeding op gang te krijgen en de baby te laten aanhappen, maar het lukte allemaal niet. Eerlijk gezegd voelde ik me ontzettend opgelucht toen ik hardop uitsprak dat ik ermee wilde stoppen. Ik merkte dat ik het gepluk aan mijn lijf helemaal niet prettig vond, ik was nog aan het herstellen van een zware zwangerschap én bevalling en ondertussen lag er een hongerig wurm in het ziekenhuisbedje die maar één ding wilde: voeding! Toen we haar eenmaal de fles aanboden, keerde de rust terug en kon ik voorzichtig genieten. Maar daar ging heel wat buikpijn en schuldgevoel aan vooraf. Ik stond deze keer dus niet zo erg te springen om er weer aan te beginnen, maar wilde het ook niet gelijk afwijzen. Eerst maar eens een gezonde baby op de wereld zetten.

IMG 1427

Tweede zwangerschap: weinig ups, veel downs

Een heel belangrijke afweging die ik voor mezelf maakte, was de vraag of ik het borstvoedingsavontuur met al haar hobbels en struggles weer wilde aangaan of koos ik voor rust? Mijn tweede zwangerschap was wederom geen makkelijke: de eerste vier maanden voelde ik me verre van gelukkig, beleefde echt geen roze wolk. Na ongeveer 20 weken voelde ik me iets beter, maar had ik inmiddels volop bekkenklachten die ervoor zorgden dat ik mezelf niet kon redden in het huishouden. Voor iemand die vroeger erg actief was en vooral zelfredzaam, is dat best even een dingetje. Al met al was ik blij dat ik het er na 40 weken op had zitten en keek er ontzettend naar uit om ons kleinste meisje te ontmoeten. Ik had echter niet verwacht dat ik op deze manier de knoop zou doorhakken. Dat gebeurde namelijk tijdens de keizersnede…

IMG 1430

Team flesvoeding!

Toen ik daar zo lag, op die operatietafel, hoorde ik de gynaecoloog zeggen: “zo, wat een flinkerd!“. “Ohjee“, schoot er door mijn hoofd, al voelde ik wel dat ze behoorlijk moesten trekken en duwen om Niene uit mijn buik te krijgen. Eenmaal gecheckt door de kinderarts bleek ons dametje een negenponder te zijn. En omdat ze zo’n hoog geboortegewicht had, zou ze op de verkoever gelijk een flesje krijgen waarna haar glucosewaarden werden geprikt. Die zouden de eerste 24 uur gecontroleerd worden, dus ze kreeg om de drie uur een voeding. Toen ik dat hoorde, voelde het voor mij als een soort ‘bevestiging‘ van mijn eigen gevoel: ik zei gelijk tegen Erik dat ik deze keer voor de fles ging en niet aan borstvoeding wilde beginnen. En eerlijk gezegd is dit voor mij de beste keuze geweest. Wat een rust heeft dit ons gegeven! Een heerlijke kraamweek, tijd voor mezelf om te herstellen en ik merk dat allemaal veel fijner verloopt dan de eerste keer. Voor veel vrouwen zal dit waarschijnlijk enorm egoïstisch klinken en eigenlijk is het dat ook. Maar ik ben enorm blij dat ik hiervoor heb gekozen, want ik had die rust echt nodig na zo’n pittige zwangerschap. Laat ik voorop stellen dat ik géén tegenstander ben van borstvoeding: iedereen moet vooral doen waar zij zelf gelukkig van wordt! Voor mij is dat dus geen borstvoeding. Ik ben zo blij dat ik voor de fles heb gekozen. Geen gepluk aan mijn boobs, geen struggles met aanhappen, geen tranen en buikpijn omdat ik er tegen beter weten in toch aan begonnen ben… Voor mij de beste keuze en daarom ben ik een trots lid van team flesvoeding!

Wat bepaalde jouw keuze voor borst- of flesvoeding? Vind/vond jij de mening van anderen hierin belangrijk? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin