Ook dit jaar plaats ik traditiegetrouw rond de jaarwisseling een jaaroverzicht. In Mama’s Meisje Jaaroverzicht 2022 geef ik je een inkijkje in de cijfers, welke doelen ik wel en niet behaalde en een kleine vooruitblik op volgend jaar… Lees je mee?

Mijn doelen voor 2022

In september 2016 begon ik met Mama’s Meisje en dat betekent dat ik in 2022 het 6-jarig bestaan vierde! Sinds 2017 maak ik ieder jaar een jaaroverzicht en blik ik terug. Welke doelen stelde ik voor mijn bedrijf en heb ik ze behaald? Mijn doelen voor 2022 waren voor mijn gevoel niet heel ambitieus en dat is maar goed ook, want ik heb er een heleboel NIET behaald. Dat is een trend haha, want ik lijk mezelf behoorlijk uit te dagen en die verwachtingen naar mezelf niet waar te kunnen maken. Zo wilde ik mijn bezoekersaantallen terugbrengen naar 40.000 unieke bezoekers per maand, aan de slag met de technische to do’s achter de schermen, mijn engagement op Instagram op peil houden en mijn tweede bedrijf als virtueel assistent nieuw leven inblazen. Oké, het is niet allemaal kommer en kwel want er zijn een heleboel dingen (onverwachts) héél goed gegaan, maar het achterstallige werk is nog steeds niet weg. In Mama’s Meisje Jaaroverzicht 2022 neem ik je mee in mijn jaar als blogger en Instagrammer en deel ik stuk voor stuk welke doelen ik wel en niet behaald heb. Natuurlijk begeleid door de beste smoezen!

Mama’s Meisje Mooiste Momenten in 2022

Voordat ik meer vertel over cijfers en doelenlijstjes, wil ik eerst de Mooiste Momenten van Mama’s Meisje in 2022 op een rijtje zetten. Want net als ieder jaar kan ik mezelf nog zoveel doelen stellen, in mijn werk is het altijd maar weer afwachten wat er gaandeweg het jaar op mijn pad komt. En ook in 2022 kan ik wel stellen dat we dankzij Mama’s Meisje een heleboel herinneringen hebben mogen maken. Dat is en blijft fantastisch, went nooit en voelt iedere keer weer enorm speciaal. Ik ben er niet alleen heel erg dankbaar voor, maar ook ontzettend trots op. Want ik begon met helemaal niets en look at where we are now! Zo werkte ik in 2022 samen met een heleboel mooie merken en bedrijven die ons in de watten legden, maar stond de pakketbezorger ook regelmatig onverwachts aan de deur met lieve verrassingen. Het ambassadeurschap voor Wehkamp, de vele uitjes zoals een dagje Preston Palace, de stapels kinderboeken die onze persoonlijke bieb uit hun voegen deden barsten en nieuwe kleren om in te shinen. Maar de kersjes op de taart waren ons verblijf bij De Boshoek, De Sallandshoeve en – een persoonlijke mijlpaal want de eerste keer een perstrip naar het buitenland – Lalandia i.c.m. LEGOLAND en LEGO House! Wauw, dat was echt fantastisch en we kijken daar met een enorm warm gevoel op terug!

Cijfers van 2022

In 2021 daalden mijn bezoekersaantallen met bijna 25% en dat was geen verrassing. Er lag een hele waslijst aan technische to do’s aan de achterzijde van mijn website en dat kost tijd. Heel eerlijk? Ik dook ervoor weg en richtte mij eerst op de voorzijde van mijn website: paste de huisstijl aan, ontwierp een nieuw logo en deelde de categorieën + blogs stuk voor stuk opnieuw in. Dat was al een hele verbetering en vanaf daar was het gewoon een kwestie van ‘dom beginnen’. Dat heb ik gedaan in de vorm van intern linken en ik ben daarmee ongeveer tot op de helft van alle blogs gekomen. In 2022 zijn mijn bezoekersaantallen licht gedaald: waar in 2021 nog ruim 470.000 unieke bezoekers mijn blog vonden, waren dat er dit jaar ruim 425.000. Mijn pageviews zijn iets omhoog gegaan van 725.000 naar 750.000. Ondanks dat er technisch gezien nog genoeg taken op mij liggen te wachten, ben ik niet ontevreden. Ik vreesde voor een grotere daling en hoewel ik mijn doel om de maandelijkse cijfers terug te brengen naar 40.000 unieke bezoekers per maand nèt niet haalde, is het in ieder geval niet erg verslechterd. Feit blijft dat er nu écht werk aan de winkel is in 2023!

Mama's Meisje jaaroverzicht 2022 budgetmama budget mamablogger - Mama's Meisje blog

Instagram

Waar ik me eind 2021 voornam om in 2022 Instagram wat luchtiger te laten en me niet te frustreren over een lage engagement, merkte ik dat mijn haat-liefde verhouding met dit kanaal hoogtij vierde. In 2022 heb ik een heleboel mooie samenwerkingen mogen doen via Instagram en mijn kanaal groeide van 12000 naar 16000 volgers. Niet verwacht, wel blij mee. Waarom niet verwacht? Ik schreef er vorig jaar ook al over: kindersnoetjes, zwangerschappen, huwelijken, verhuizingen maar ook verdriet en leed scoren op social media. Ik kies er al vanaf het begin voor om de privacy van mijn gezin en de gezichten van onze kinderen belangrijker te vinden dan likes op social media. Die keuze brengt voor mijn gevoel automatisch met zich mee dat je net een tandje harder moet werken om je account interessant te houden voor zowel je publiek als voor merken en bedrijven. Toch heb ik geen moment spijt van hoe ik Instagram in 2022 heb aangepakt. Ik bleef dicht bij mezelf, merkte dat ik mijn account met plezier heb gevuld met content die bij mij past en wat kenmerkend is voor Mama’s Meisje. Een budgetaccount waarin ook mijn ervaringen als moeder centraal staan en dat hopelijk ook in 2023 weer veel lieve mommy’s (to be) zal inspireren! Ik probeer content te maken waar ‘waarde’ aan zit: niet alleen maar inkijkjes in mijn leven, maar juist ook de tips en dingetjes waar je iets aan hebt. Dat is per slot van rekening waar Mama’s Meisje om draait! In 2022 merkte ik dat het me soms frustreert dat sommige influencers bij wijze van maar een foto van een kop thee hoeven te posten en ze krijgen 1500 likes, terwijl ik een foto met het resultaat van mijn Lazy Fitgirl journey post die amper de 1000 likes haalt. Die verhouding vind ik erg krom, maar de andere kant van het verhaal is dat ik helemaal geen zin heb om zo’n account te worden wat haar jeugdtrauma voor de achtentachtigste keer nog eens opnieuw gaat aanhalen om likes binnen te slepen. Dan maar wat minder, maar wel zoals het bij mij past en zoals ik echt ben. Wel wil ik nogmaals benadrukken dat ik het echt enorm waardeer én er enorm mee geholpen ben als je bij het zien van één van mijn posts een like of reactie wilt achterlaten. Bij winacties gebeurt dit in verhouding mega veel (kijk maar eens naar mijn Best Nine 2022 hierboven, daar staan – op één foto na – alleen maar winacties in), terwijl er zoveel moeite zit in de rest van mijn posts en stories. Je bent niets verplicht, maar een like geven of reactie achterlaten is gratis en dat zijn de tips, weetjes, musthaves en inkijkjes die je via mijn account krijgt ook :) Het helpt me mijn inkomsten te behouden en misschien zelfs te laten groeien. Dankjewel!

Heb ik mijn doelen behaald?

Terugkijkend naar mijn zakelijke doelenlijstje voor 2022 is het echt niet alleen maar huilen met de pet op. Ik was nogal ambitieus en als er nog een heel jaar voor je ligt, lijkt er genoeg tijd om alles uit te voeren en af te strepen. Maar in werkelijkheid vliegt de tijd, hoe cliché ook, mega snel voorbij, maar is het toch gelukt om bepaalde taken uit te voeren. Zo heb ik een begin gemaakt aan de technische to do’s door alle blogs opnieuw te categoriseren en te beginnen aan het intern linken van verweesde content. Klinkt allemaal heel ingewikkeld als die termen je niets zeggen, maar het komt erop neer dat ik alle blogs die op mijn website staan, met elkaar verbind als een soort spinnenweb. Veel werk, maar nodig om beter vindbaar te zijn in zoekmachines. Op Facebook behaalde ik mijn doel van 4000 volgers nadat dit vorig jaar niet was gelukt. Ik stak meer tijd in dit kanaal en dat wierp zijn vruchten af. Ondanks dat ik het van plan was, heb ik mijn bedrijfstak als virtueel assistent compleet links laten liggen. De reden? Mama’s Meisje ging in 2022 mega goed en ik kwam óm in het werk. Daarover hoor je mij absoluut niet klagen, maar het is één van de redenen dat bepaalde doelen (wederom) niet behaald werden. Daar moet ik in 2023 dus écht mee aan de slag!

Op naar 2023…

Net als vorig jaar (en zelfs nog meer dan vorig jaar) slokten de ‘hier & nu‘ taken mijn tijd behoorlijk op. Content voor social media, blogs, campagnes en samenwerkingen: zij kregen in 2022 wederom voorrang op de to do’s die in 2021 ook al waren blijven liggen. Toch merkte ik dat ik wat betreft het gezin en het moederschap in een ander, rustiger vaarwater terechtkwam doordat ik nu twee schoolgaande kinderen heb. Die tijd stak ik niet alleen in het intern linken, maar ook in mezelf. Daarop kom ik nog terug in mijn persoonlijke terugblik op 2022, die later deze week op de blog verschijnt. Ik ben ontzettend trots op wat ik met Mama’s Meisje heb neergezet in 2022. Mijn omzet is gestegen met meer dan 50% ten opzichte van vorig jaar en er zijn een heleboel dingen wél goed gegaan. Toch vind ik het regelmatig een flinke uitdaging om alle ballen in de lucht te houden in de wetenschap dat ik óók nog veel achterstallige zaken op de plank heb liggen. Maar we laten ons koppie niet hangen en gaan niet bij de pakken neerzitten: op die manier komt er ook nergens iets van terecht. Aan de andere kant wil ik benadrukken dat, hoewel ik mijn privéleven maar mondjesmaat deel, we privé in een roerige tijd zitten door de burn-out van mijn man. Dat geeft regelmatig kopzorgen en stress en hoewel het gelukkig weer de goede kant op gaat, heeft het me doen beseffen dat het belangrijk is om zo nu en dan stil te staan en niets te hoeven. Self care: level up! Daar word ik steeds beter in! Binnenkort blik ik vooruit op het nieuwe jaar en vertel ik alles over mijn wensen, doelen en plannen: zowel privé als zakelijk. Hoewel de tijd me af en toe inhaalde en ik regelmatig een paar ballen liet vallen, ben ik niet ontevreden en vind ik dat Mama’s Meisje Jaaroverzicht 2022 onderaan de streep veel positieve punten bevat. Punten om trots op te zijn en om zeker mee te nemen en voort te zetten in 2023!

taart 6 jaar Mama's Meisje - Mama's Meisje blog

Zonder jullie…

… had ik de behaalde doelen zeker níét behaald! Ik kom later deze week nog uitgebreid terug met een persoonlijke terugblik op 2022 en blik vervolgens vooruit op het nieuwe jaar. Het belangrijkste is dat ik het plezier in bloggen nog altijd niet verloren ben, ook al beslaat Instagram inmiddels zeker de helft van al mijn werkzaamheden. Ik ben blij dat Mama’s Meisje het in 2022 zo goed gedaan heeft. Maar dit was natuurlijk niet gelukt zonder jullie bezoekjes aan mijn blog en likes en reacties op mijn social media posts. Doordat jullie mijn hersenspinsels willen lezen en omdat ik er daardoor nóg meer plezier in heb, kan Mama’s Meisje blijven bestaan. Daarvoor wil ik jullie ontzettend bedanken. Want ook al ben ik in 2022 wederom niet gegroeid als blogger, ik ben van plan om daar in 2023 weer verandering in te brengen. En dat kan alleen maar dankzij jullie. Daarvoor wil ik jullie bedanken!

Bedankt voor jullie bezoekjes aan mijn blog en ik hoop jullie in 2023 ook terug te zien op Mama’s Meisje!

Dat was ‘m: Mama’s Meisje jaaroverzicht 2022! Wil je reageren op mijn jaaroverzicht, doelen of heb je misschien ideeën of opmerkingen voor mij? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog