Het tweede volledige kalenderjaar van Mama’s Meisje is een feit! En aangezien het einde van het jaar in zicht is, blik ik graag terug én vooruit. Van hobbyblogger naar bloggen als baan: heb ik mijn doelen voor 2018 behaald? En wat zijn mijn plannen voor 2019? Lees maar mee!

Mijn doelen voor 2018

Ik begon met bloggen in september 2016 en plaatste vorig jaar, in 2017, mijn eerste ‘echte‘ jaaroverzicht. Ik formuleerde toen een aantal doelen die ik in 2018 hoopte te behalen. Zo wilde ik heel graag de 10.000 unieke bezoekers per maand behalen, vooruit werken voor mijn verlof, meer aandacht besteden aan me-time, de website onder handen nemen, een nieuwsbrief in het leven roepen, groeien op social media en meer technische kennis opdoen over bloggen en website-onderhoud. Maar bovenal wilde ik met hetzelfde plezier blijven bloggen als ik al die tijd al deed én sprak ik de volgende wens uit:

In 2017 hoop ik jullie nog meer te inspireren met persoonlijke verhalen van mijzelf, maar ook van andere mama’s. En te laten zien dat ik, ondanks dat ik Mama ben, nog steeds het Meisje in mijzelf niet ben verloren!

Cijfertjes van 2018

In 2017 eindigde ik met 8000 à 9000 unieke bezoekers (hierna genoemd: bezoekers) per maand. Een heleboel, ze zullen maar eens met z’n allen voor je deur staan, maar ik wilde zó graag een keer die 10.000 halen. In maart was het dan zover en kwamen er bijna 13.000 mensen een kijkje nemen bij Mama’s Meisje. Het geboortenieuws van Niene was natuurlijk hét artikel wat duizenden keren gelezen werd, dus ik verwachtte een eenmalige piek. Maar niets was minder waar. Daarna ging het nóg harder en sprong ik van 18.000 in mei, naar ruim 23.000 bezoekers in juli. Wow, wow, wow! Sindsdien zweef ik tussen 19.000 en 23.000 en dat is zo tof, want mijn doel is dus behaald en zelfs verdubbeld! In totaal bezochten in 2018 meer dan 180.000 bezoekers mijn blog, goed voor meer dan 550.000 pageviews. In 2017 verwelkomde ik dagelijks zo’n 200 unieke bezoekers per dag, inmiddels is dat met 150% gegroeid naar zo’n 500 unieke bezoekers per dag. Natuurlijk ging dat niet van de één op de andere dag, maar ik zie een mooie stijgende lijn waar ik méér dan tevreden over ben!

Mama's Meisje jaaroverzicht 2019 plannen 2019 doelen wensen

Heb ik mijn doelen behaald?

Als ik terugkijk naar het lijstje met doelen dat ik in het jaaroverzicht van 2017 formuleerde, zijn er een aantal dingen die ik kan afstrepen. Zo haalde ik duidelijk de 10.000 bezoekers, zelfs meer dan dat. Ik werkte vooruit voor mijn verlof, maar omdat ik na de geboorte van Niene een winmaand organiseerde, was ik daar nog best wel druk mee. Iets wat ik achteraf gezien toch anders had gedaan. Sowieso was het af en toe aanpoten met twee kindjes, een blog, mijn tweede bedrijf als virtueel assistent en de bijbehorende studie. Ik raakte een tijdje het overzicht kwijt, maar ben inmiddels weer back on track, mede door het gebruiken van een planner (aanrader, ook als je geen blog hebt!). Ik besteedde maandelijks aandacht aan méér me-time in de vorm van de rubriek ‘Meisjestijd‘, iets waar ik zelf erg enthousiast over ben, maar waar ik nog meer uit hoop te halen in 2019. Ik nam mijn website onder handen (en kreeg hierbij hulp) waardoor het menu en de categorieën opnieuw zijn ingedeeld. Ook achter de schermen pleegde ik onderhoud, maar er staan nog steeds wat punten open op mijn lijstje. Door mee te doen aan een challenge via een Facebookgroep deed ik meer kennis op over de technische kant van het bloggen, dat was echt heel waardevol en heeft zeker bijgedragen aan mijn groei. Ik was voornemens om een nieuwsbrief op te starten, maar heb dat toch niet gedaan. In plaats daarvan heb ik me volledig gericht op het groeien op social media, met name op Instagram.

Bloggen met plezier

Maar het allerbelangrijkste was het plezier wat ik ook afgelopen jaar weer in het bloggen had. De inspiratie, die ik in 2017 even een paar maanden moest missen, kwam driedubbel terug en ik had er totaal geen moeite mee om iedere dag een blog online te zetten. Ik merkte hoeveel lezers meeleefden tijdens mijn zwangerschap en na de geboorte van Niene. Het leven als mama van twee meisjes, de strijd tegen de kilo’s, mijn missie om nog steeds dat meisje te blijven ondanks het moederschap: ik nam jullie mee en blijkbaar vinden jullie het interessant genoeg ;) De bezoekersaantallen gaven mij een ontzettende boost en daarbij is bloggen natuurlijk mijn werk geworden. Daardoor zijn deze cijfers ook heel interessant voor opdrachtgevers en kon ik vooral in het tweede gedeelte van 2018 merken dat ik meer benaderd word voor (betaalde) samenwerkingen. Enorm fijn! In 2018 heb ik de donkere wolken achter me gelaten en ben ik gegroeid, sta ik zelfverzekerd in mijn schoenen en ben ik een blije bloggert! Niet alleen door mijn eigen inbreng, maar vooral ook door alle lezers en jullie reacties. Dankjewel!

Mama's Meisje blog jaaroverzicht 2018 bezoekersaantallen samenwerkingen doelen mediakit

Plannen voor 2019

Voor 2019 heb ik dan ook weer een heleboel plannen en ambitieuze ideeën. Ik hoop over een jaar te kunnen vertellen dat ook die allemaal gelukt zijn. Maar de druk om te ‘presteren’ is er niet meer. Ik kon me er eerder helemaal in vastbijten, tot frustratie aan toe, maar dat heb ik allemaal losgelaten. Go with the flow, daardoor ben ik een leukere versie van mezelf en komen de plannen ook vanzelf. In 2019 wil ik:

  • nóg meer uitdragen over ‘het leven voor mama’s die het meisje in zichzelf niet vergeten‘. Ik wil me meer focussen op me-time, een stukje beauty en fashion maar dan vooral over producten en dingen die ik echt leuk vind om te gebruiken, dragen, doen en waarvan ik jullie de tip niet wil onthouden.
  • groeien naar 6000 volgers op Instagram. Inmiddels heb ik een Instagram cursus gevolgd (ook voor mijn werk als virtueel assistent) en ben ik volop bezig om het zogenaamde algoritme van Instagram te omzeilen. Ik merk dat ik soms belachelijk weinig likes of reacties op foto’s ontvang. Soms maar 60, terwijl ik 4000 volgers heb. En ja, ik heb ze gecheckt: alle woestijnmannetjes en spamaccounts worden bij de ingang geweigerd, die block ik gelijk. Zie je dus een foto voorbij komen en denk je: “hey, leuk!“, dan zou ik het tof vinden als je dit laat weten door op het hartje te drukken. Het kan namelijk het verschil maken tussen wel of geen samenwerking, iets wat voor mij mijn inkomen betekent. Ik plaats foto’s die ik zelf mooi vind, laat af en toe mijn bakkes in de stories zien, deel iedere week de leukste folderaanbiedingen en deel regelmatig outfits van mijn kindjes. Ik ben heel benieuwd wat je nog meer van mij zou willen zien op Instagram, dus laat het me zeker weten!
  • Op Facebook heb ik laatst een heleboel ‘spookvolgers‘ verwijderd, dus ik laat mijn doel van 3000 volgers daar staan.
  • 30.000 unieke bezoekers per maand halen, al is het maar één keer :)
  • mijn technische to do list afstrepen, zodat het er achter de schermen nog ‘opgeruimder‘ uitziet.
  • nog eens kritisch kijken naar de indeling van mijn website. Nieuwe foto’s, misschien de indeling veranderen en nog eens kijken naar de kleuren en het logo.
  • een goede balans maken tussen mijn werk als blogger en mijn werk als virtueel assistent. Hier heb ik de afgelopen maanden best wel mee geworsteld.
  • me nog meer focussen op mezelf, op positiviteit, op mijn contacten met pr-bureaus, op toffe samenwerkingen en op mensen die een positieve houding hebben naar en bijdrage leveren aan mijn blog.
  • iedere dag een blog plaatsen, mijn ervaringen als moeder van twee meiden delen, blijven doorgaan met de bevallingsverhalen en blijven bloggen met plezier!

Zoals je ziet, hoef ik me in 2019 niet te vervelen! Ik kijk terug op een geweldig blogjaar waarin ik mijn blog zag groeien, veel nieuwe lezers en volgers mocht verwelkomen, voor het eerst op persreis mocht, hele toffe samenwerkingen deed en merkte dat het zoveel meer oplevert als ik me op mezelf focus, in plaats van te kijken naar wat anderen doen en bereiken. Op een succesvol nieuw jaar vol inspiratie! Maar een blog kan niet bestaan zonder jullie, daarom nogmaals: bedankt!

Als jullie er niet waren…

… dan zou ik al deze doelen wel kunnen stellen, maar ze nooit behalen! Door jullie bezoekjes aan mijn blog, doordat jullie mijn hersenspinsels willen lezen en omdat ik er daardoor nóg meer plezier in heb, kan Mama’s Meisje blijven bestaan. Daarvoor wil ik jullie ontzettend bedanken. Want ook al ben ik in 2018 flink gegroeid als blogger, ik ben van plan om nog méér te groeien. En dat kan alleen maar dankzij jullie. Daarom herhaal ik nogmaals wat ik vorig jaar ook al zei:

In 2019 hoop ik jullie nog meer te inspireren met persoonlijke verhalen van mijzelf, maar ook van andere mama’s. En te laten zien dat ik, ondanks dat ik Mama ben, nog steeds het Meisje in mijzelf niet ben verloren!

Bedankt voor jullie bezoekjes aan mijn blog en ik hoop jullie in 2019 ook terug te zien op Mama’s Meisje!

Wil je reageren op mijn jaaroverzicht, doelen of heb je misschien ideeën of opmerkingen voor mij? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin