Het eerste volledige kalenderjaar van Mama’s Meisje is een feit. Op de laatste dag van het jaar blik ik terug: wat gebeurde er het afgelopen jaar op mijn blog? Waarover ben ik tevreden en wat zou ik liever anders doen? Wat wil ik in het volgende jaar bereiken? Je leest het allemaal in Mama’s Meisje Jaaroverzicht 2017 en de vooruitblik op 2018!

Mijn doel voor 2017

In september 2016 begon ik met bloggen en aan het eind van 2016 plaatste ik mijn eerste terugblik. Dit jaar voelt het pas echt als een ‘jaaroverzicht’, want dit is het eerste volledige kalenderjaar dat mijn blog in de lucht is. In die terugblik sprak ik voor 2017 uit:

In 2017 hoop ik jullie nog meer te inspireren met persoonlijke verhalen van mijzelf, maar ook van andere mama’s. En te laten zien dat ik, ondanks dat ik Mama ben, nog steeds het Meisje in mijzelf niet ben verloren!

Niet echt een meetbaar doel, maar in mijn ogen is het toch geslaagd. In 2017 is er iedere dag een blog online gekomen op Mama’s Meisje en soms zelfs 2 artikelen. Daarbij heb ik geprobeerd zoveel mogelijk te variëren in onderwerpen, al heeft mijn zwangerschap er wel voor gezorgd dat ik in het laatste gedeelte van 2017 vooral daarover heb geschreven. Ook schreef ik enkele blogs voor WIJ à la Mama.

IMG 9634

De cijfertjes van 2017

We begonnen het jaar gelijk goed met in januari meer dan 8000 unieke bezoekers. (Een unieke bezoeker betekent dat als jij iedere dag op mijn blog kijkt, je als 1 unieke bezoeker geteld wordt). In februari, maart en april liep dat zelfs op naar 9000 unieke bezoekers. In mei stortten mijn statistieken weer in en dat bleef de hele zomer zo. Gemiddeld 5000 unieke bezoekers, waarschijnlijk doordat iedereen genoot van de zomer(vakantie). Ook was ik in die maanden een beetje inspiratieloos en mijn vibe een beetje kwijt. Inmiddels zit ik weer op gemiddeld 8000 unieke bezoekers, dus ik ben blij dat het zich weer herstelde. Want hoewel ik niet gefixeerd ben op cijfertjes, merkte ik dat mijn social media kanalen groeiden en dan verwacht je automatisch ook meer bezoekers op je blog. Daarnaast zat ik persoonlijk niet lekker in mijn vel door de hormonale veranderingen aan het begin van mijn zwangerschap, waardoor het soms lastig was om een leuk artikel te leveren. De zwangerschap was nog geheim en ik moest de tijd toch een beetje overbruggen. Daarom leverde ik niet iedere dag een kwalitatief goed artikel aan. Zodra mijn zwangerschap out in the open was, barstte ik weer van de inspiratie en dat zie ik dus weer terug in de bezoekersaantallen. Al met al bezochten in 2017 bijna 64.000 unieke bezoekers mijn blog, goed voor bijna 240.000 pageviews. Een jaar geleden bezochten 80 tot 100 unieke bezoekers per dag mijn website. Nu is dit gemiddelde dus verhoogd naar ongeveer 200 per dag. Dat is een groei van 50% en daarmee ben ik meer dan tevreden!

IMG 8991

 

Doelen voor 2018

Wat betreft mijn blog heb ik enkele duidelijke doelen gesteld voor 2018. Ik hoop natuurlijk dat ik ze maandelijks behaal, maar sommige doelen zullen misschien te hoog gegrepen zijn. Ambitie moet je houden, toch? Dit zijn ze:

  • De allerbelangrijkste: ik wil met hetzelfde plezier blijven bloggen als ik de afgelopen maanden weer deed!
  • Ik wil de 10.000 unieke bezoekers per maand behalen
  • Ik wil een strakke planning maken rondom mijn ‘verlof’ en voor de rest van 2018. Iedere dag een artikel of toch een aangepast schema? Dit wil ik in januari rond hebben en zal dit dan ook met jullie delen.
  • Ik wil meer aandacht besteden aan de categorie ‘Meisjes’ op Mama’s Meisje: hiervoor heb ik al een leuk plan, maar daarover later meer! Mama’s Meisje is de blog voor Mama’s die het Meisje in zichzelf niet vergeten, maar dat draag ik in mijn ogen niet voldoende uit. Meer meer meer meisjestijd dus!
  • Ik wil Mama’s Meisje bij nog meer pr bureaus en influencer-netwerken onder de aandacht brengen, zodat ik nog beter op de hoogte blijf van alle nieuwtjes en ook meer leuke samenwerkingen, reviews en giveaways kan blijven organiseren. Na mijn bevalling wil ik meer mijn gezicht laten zien op events en bij pr bureaus, ik hoop dat dat t.z.t. lichamelijk weer mogelijk is.
  • Ik wil de website onder handen (laten) nemen. Een nieuwe indeling van de categorieën, de sidebar en het onderste gedeelte van mijn website.
  • Ik wil een nieuwsbrief voor mijn blog maken. Eén die maandelijks verschijnt met daarin de ‘highlights’ van die maand: wat verscheen er op de blog? En wat staat er nog in de planning voor de komende maand? Hierop kun je jezelf abonneren maar ook makkelijk afmelden. Geen dagelijkse of wekelijkse spam dus!
  • Ik wil groeien op social media. Hier ligt wel een flinke uitdaging, want door het zogenaamde ‘algoritme‘ van Facebook en Instagram ziet maar een klein percentage van mijn volgers de berichten die ik plaats. Die berichten verwijzen vaak naar mijn blog en er gaan zelfs geruchten dat je moet betalen voor meer exposure op deze kanalen. Niemand heeft het ei van Columbus nog uitgevonden, dus het blijft een groot raadsel. Maar ik hoop dat mijn Instagramaccount groeit naar 2000 volgers en mijn Facebookaccount naar 3000 volgers.
  • Ik wil meer kennis opdoen van en aandacht besteden aan de technische kant van het bloggen. Allemaal moeilijke termen zoals SEO, DA, PA, WordPressgerelateerde dingen: ik ga jullie er niet mee vervelen maar ik wil er nóg meer van weten zodat ik mijn blog kan blijven verbeteren.

Als ik zo naar deze doelenlijst kijk, hoef ik me niet te vervelen in 2018! In 2017 heb ik mijn blog ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heb ik aandacht besteed aan mooi en professioneel promotiemateriaal. Ik heb hiermee al enkele lijntjes uitgegooid in mijn groeiende netwerk en hoop dat dit in 2018 zijn vruchten afwerpt. Maar een blog kan niet bestaan zonder jullie!

IMG 9635

Als jullie er niet waren…

… dan zou ik al deze doelen wel kunnen stellen, maar ze nooit behalen! Door jullie bezoekjes aan mijn blog, doordat jullie mijn hersenspinsels willen lezen en omdat ik er daardoor nóg meer plezier in heb, kan Mama’s Meisje blijven bestaan. Daarvoor wil ik jullie ontzettend bedanken. Want ook al ben ik nog maar een kleine blogger, ik ben van plan om nog meer te groeien. En dat kan alleen maar dankzij jullie. Daarom herhaal ik nogmaals wat ik vorig jaar ook al zei:

In 2018 hoop ik jullie nog meer te inspireren met persoonlijke verhalen van mijzelf, maar ook van andere mama’s. En te laten zien dat ik, ondanks dat ik Mama ben, nog steeds het Meisje in mijzelf niet ben verloren!

Bedankt voor jullie bezoekjes aan mijn blog en ik hoop jullie in 2018 ook terug te zien op Mama’s Meisje!

Wil je reageren op mijn jaaroverzicht, doelen of heb je misschien ideeën of opmerkingen voor mij? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin