Om half 12 ’s ochtends nog in je pyjama rondlopen, een badkamer die al weken geen poetslap heeft gezien en met weemoed terugdenken aan de tijd dat je acht uur (Acht! Uur!) aaneen kon slapen ’s nachts… Nobody said it was easy en speciaal voor de momenten dat je er even doorheen zit (alle controle kwijt bent) schreef Sofie Vanherpe ‘Mama heeft alles (bijna, maar nooit helemaal, niet echt) onder controle’. Ik las deze bijbel voor mama’s door en vertel vandaag wat ik ervan vind! Spoiler alert: ik mag er ook eentje weggeven!

Het is niet allemaal rozengeur

Genoeg serene Instagram foto’s van spelende kinderen in een schoon, opgeruimd huis en glimlachende moeders met een kop koffie in hun hand hebben inmiddels de revue gepasseerd. Moeders weten wel beter: het ouderschap is keihard werken. Kop koffie? Spelende kinderen? Schoon, opgeruimd huis? Mama met ontploft kapsel in badjas na maarliefst 5 hele uren slaap, de poging tot ontbijten staat nog op het aanrecht en de dreumes vond het nodig om de gehele inhoud van de papfles over haar Duplo-verzameling te gieten. Gewoon een random ochtend in huize Mama’s Meisje. Echt zo’n ochtend waarvan je weet: deze dag is gedoemd om te mislukken. Op zo’n moment is het boek van Sofie Vanherpe een feest der herkenning. Op een humoristische manier belicht zij de minder leuke kanten van het moederschap. Herkenningspunt nummer één lees ik bij les 9: je zult slaap anders gaan beoordelen. Hell yeah!

SAM 3591

Voor mama’s van baby’s, peuters en kleuters

Het schema bij les 6: ‘het ouderschap komt in fases‘, geeft zowel de ontwikkeling van moeder als kind weer van bevalling tot 5 jaar. Op hilarische wijze wel te verstaan! Zo zit ik momenteel tussen de fase ‘kruiper‘ en ‘stapper‘ en lees ik dat mijn dreumes nu weg is voor ik het weet. Goed voor mijn conditie, maar nog meer work-outs gegarandeerd met een lopend kind in wording. Herkenning alom! Er staat me nog heel wat te wachten met terrible two (zelluf doen), horrible three (boze kleuter), crazy four ( álles zelf doen!) en sceptische 5 (waaaaarom?) in de toekomst. Zo kijk ik al ‘reikhalzend’ uit naar het moment waarop ik les 18: ‘een peuter in huis: wat doe je als hij/zij zichzelf op de grond gooit (het liefst op een zo openbaar mogelijke plaats)?’ kan toepassen. Je snapt, dit boek beperkt zich niet alleen tot adviezen en tips rondom de babytijd, maar groeit gewoon met je mee. Zelfs als je ‘meerdere kinderen tegelijk combineert (baby/peuter/kleuter)’.

SAM 3593

Het ouderschap is zoals een berg beklimmen

Maar niet alleen mama heeft veel aan dit boekje: ook papa’s kunnen lezen hoe ze weten dat hulp welkom is en hoe ze een overstreste moeder herkennen. Zowel voor papa’s als mama’s is er een ‘selfietest‘ aanwezig waarbij je antwoord krijgt op de vraag: wat voor type mama/papa ben ik? Al met al heeft dit boek naar mijn mening een humoristische en luchtige inslag en ik herken me in heel veel situaties die beschreven worden. Het mooiste gedeelte vind ik de eindconclusie. Ik verklap niet te veel, maar het komt er op neer dat het ouderschap is zoals het beklimmen van een berg: voor de een is de weg omhoog heel anders dan de ander. Onderweg geniet je van het uitzicht maar een onverwachte helling kan weer tegenvallen. Niemand beklimt die berg op dezelfde manier, maar één ding is zeker: niemand heeft alles onder controle!

Aanstaande zondag bestaat Mama’s Meisje 1 jaar en geef ik een geweldig verwenpakket weg! Ik verklap nu alvast dat er een exemplaar van Mama heeft alles (bijna, maar nooit helemaal, niet echt) onder controle in dit geweldige pakket zit! Wil je kans maken? Houdt de social media kanalen (Facebook, Instagram of Twitter) van Mama’s Meisje én de blog dan in de gaten! 

Liefs Karin