Dat je een liedje op de radio voorbij hoort komen, een andere tekst hoort dan gezongen wordt en het niet meer uit je hoofd kunt krijgen… Het leed dat  ‘Mama Appelsap’ heet! Zoek maar eens op YouTube en je hoort nooit meer de originele songtekst. Mama Appelsapjes zijn grappig, verslavend én ze komen echt niet alleen in liedjes voor. Als moeders horen we namelijk veel meer geluid, bijvoorbeeld uit speelgoed. Vandaag vertel ik over mijn Mama Appelsapjes en verzamelde ik een leuk lijstje van ingestuurde gekkigheid. Iets met ‘Hey Ya’ van Outkast en een wel heel schunnige tekst op ‘Mee naar Diemen-Zuid’ van Lange Frans en Baas B… Lees je mee?

Waar komt ‘Mama Appelsap’ vandaan?

Naast bloggen en foto’s maken, ben ik een ontzettende muziekliefhebber. Wat muzikale opvoeding betreft, ben ik breed georiënteerd en daarom kan ik absoluut geen favoriete artiest kiezen. Hoewel ik veel liedjes ken, gebeurt het wel eens dat ik maar wat meeblèr en geen idee heb wat er net gezongen werd. Een Mama Appelsap dus. Eigenlijk is Mama Appelsap een term die redelijk ingesleten is in de Nederlandse maatschappij. Als er een liedje op de radio voorbij komt en je hoort een andere tekst dan daadwerkelijk gezongen wordt, dan is dit een mama appelsapje. Maar waar komt ‘Mama Appelsap’ vandaan? Ik zocht het uit en wat blijkt: het komt van het nummer Wanna be startin’ somethin’ van Micheal Jackson. In plaats van de daadwerkelijke tekst ‘mama se mama sa ma ma coo sa’, wordt deze in het Nederlands vaak gehoord als ‘mama say mama sa mama appelsap’. Radio DJ Timur Perlin besloot hier een radio item van te maken, waarbij luisteraars liedjes konden insturen waarin zij Nederlandse zinnen horen. Ik vind dat dus ontzettend grappig en heb op Youtube ook al wat filmpjes onder de zoekterm ‘Mama Appelsap’ gevonden. Advies: begin er niet aan om dit te beluisteren, want je hoort ineens allerlei bijzondere teksten in diverse liedjes ;)

Uitgelichte afbeelding muziekliefhebber tekst verkeerd meezingen verstaan grappig - Mama's Meisje blog

Niet alleen in liedjes

Iets anders horen in muziek is één ding, maar als moeder word je natuurlijk dagelijks geconfronteerd met een heleboel meer geluid. Mama Appelsapjes komen dus niet alleen in liedjes voor: wat dacht je van speelgoed? Zo hebben wij een speelgoedcamera die muziek maakt. Als je op een knop drukt, springt er een hondje bovenuit. Logischerwijs zong de camera daar iets over, maar ik hoorde iets héél anders. Ik hoorde namelijk: ‘de dealer verstopt zich, heb je hem al gezien?’. Ik heb er weken over gedaan om te ontcijferen wat er daadwerkelijk werd gezongen… Erik hielp me uit de droom: dit stuk speelgoed zong níet over dealers: ‘puppy verstopt zich…’. Met een beetje een gekke klemtoon, dat dan wel. En we konden weer opgelucht ademhalen ;) Meezingen op K3 is als meisjesmama aan de orde van de dag, maar ik vraag me regelmatig af wat ze zingen. ‘Een kus van de juf en je wang vooruit!’… Nee mama; ‘een bank vooruit!’. Oke… Jarenlang hoorde ik in het liedje Hey Ya van Outkast de tekst ‘dit wordt niks, dit wordt niks, dit wordt niks’ en kwam ik er na wat zoekwerk op internet achter dat ze ’then what makes it’ zingen… Ik kan het er echt niet uit halen! Maar de meest hilarische Mama Appelsap die ik ooit in mijn leven heb gehoord, valt niet meer te overtreffen. Ik hoorde ‘m niet zelf, maar pieste echt in mijn broek toen één van mijn vriendinnen vertelde wat ze hoorde op de destijds nieuwste hit van Lange Frans en Baas B. Wat een schunnige teksten, merkte ze op. Wij keken haar vragend aan… Like: wat bedoel je? Het gaat over mee naar Diemen-Zuid. Wat zij hoorde? ‘Lena die me zuigt’. Tranen over de wangen, niet te doen! Als je dit liedje weer eens hoort, ga je hier sowieso aan denken, haha!

Mama appelsap De grappigste 'mama appelsapjes' op een rijtje! - Mama's Meisje blog

Ingestuurde Mama Appelsapjes

Via mijn social media kanalen vroeg ik natuurlijk ook naar jullie gekke songteksten. Een leuk overzichtje met ingestuurde Mama Appelsapjes:

 • ‘Je lipstick stinkt’ – gelijk aan het begin van Hey Soul Sister van Train
 • Het is wel een kinderliedje van in de oude tijd, maar bij altijd is Kortjakje ziek zong mijn man altijd: ‘met zijn broek vol zilverwerk’ i.p.v. boek vol zilverwerk. Kortjakje was een ordinaire dief ;)
 • Toen Mama Appelsap nog niet bestond, zong ik altijd: ‘Oh lord, wilt u bami… of een Mercedes?’ (Janis Japlin)
 • Mijn man zingt in Mumford and Sons Sigh No More ‘guinea pig’ in plaats van ‘man is a giddy thing’
 • Amy Winehouse: ‘en in mijn hand heb ik een biertje’ (Valerie)
 • In het liedje ik wil seks met die kale dacht mijn vriendin altijd dat ze ‘ik wil seks met gitaren’ zongen…
 • Enrique Iglesias : Súbeme La Radio. Gelijk de eerste tekst die hij zingt, daar hoor ik: ‘Zoenen met de radio, draai maar aan knop. En kietel maar door’
 • Wes – Alane: ik hoorde na een minuut of 2 altijd ‘mama kan niet plassen’
 • In het liedje Old Town Road van Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus, hoorde ik ”I am gonna take my whores to the hotel room, gonna ride them till they cant no more’ in plaats van ‘I’m gonna take my horse to the old town road, I’m gonna ride ’til I can’t no more’…
 • In Lolita van Elizé zing ik al jaren: ‘zit aan mijn voeten’. Is inmiddels een ‘officiële’ Mama Appelsap
 • Anouk met Girl: een ‘asshole fever’ in plaats van ‘ice cold fever’
 • Bij Christina Aguilera met Genie In A Bottle hoorde ik aan het eind altijd ‘come on, miauw’… Ze zingt natuurlijk ‘come on and let me out’ #facepalm
 • In de Netflix tekenfilm Word Party hoor ik ‘pasta ding’ in plaats van ‘was dat ding’

Welke Mama Appelsap ontbreekt nog in dit lijstje? Ik lees jouw Mama Appelsapje graag terug in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Bron: cassette