Een onderhoudsvriendelijke tuin: yes please! Deze makkelijke vaste planten staan in onze tuin en zorgen voor gezellig groen. Kijk maar mee!

Onderhoudsvriendelijke tuin

Nadat we ons huis, op de keuken na, grondig verbouwd hadden en samen gingen wonen, kwam het besef dat we de tuin ook nog moesten aanpakken. Het werd een project dat enkele jaren in beslag nam, want we deden ontzettend veel zelf. Eerst hebben we alle oude bestrating, plantenbakken en groen weggehaald. Daarna moesten we in grote lijnen bepalen wat we wilden met de tuin. Door schetsen te maken en te brainstormen over welke onderdelen we graag in onze tuin wilden hebben. Inmiddels was Suus al geboren en wilden we vooral een kidsproof tuin waarin ze veilig kon spelen. Ook stemden we voor een onderhoudsvriendelijke tuin: aangezien we beide geen groene vingers hebben, wilden we een tuin die makkelijk bij te houden is. Dat betekent trouwens niet dat we alleen maar tegels en kunstgras in onze tuin wilden hebben, het tegenovergestelde juist! In ons tuinplan is ook rekening gehouden met groen en nadat alles klaar was om ingezaaid en gepoot te worden, besloten we voor makkelijke planten te gaan. In deze blog vertel ik welke makkelijke tuinplanten je in onze tuin aantreft!

Clematis verzorging klimplant snoeien ervaring - Mama's Meisje blog

Makkelijke tuinplanten

Bij het maken van ons tuinplan was ik vrij stellig: ik wil géén borders. Zoals gezegd hebben we geen groene vingers en ik zag mezelf echt niet wekelijks onkruid weghalen. Daarnaast hadden we op dat moment nog geen hond, maar in de toekomst wel (en die is er ook gekomen) en ik was bang dat de hond zou gaan graven. Vandaag de dag sta ik nog steeds achter deze keuze: wij hebben vooral heel veel gras. Verder hebben we een strook met klimplanten die op een schutting van natuurlijke matten groeien. Wij kozen voor Clematis klimplanten, wat hele makkelijke tuinplanten zijn. Bij het aanleggen van het gazon en later de robotmaaier, hebben we een strook van zo’n 20 centimeter open gehouden en daar later deze klimplanten in gezet. Ze groeien als kool en er komen prachtige bloemen in. Het zijn wel dorstige planten, dus ligt er een druppelslang over de hele breedte van deze schutting zodat de grond niet uitdroogt. Clematissen zijn vaste planten en er zijn ontzettend veel soorten verkrijgbaar. Wij hebben meerdere soorten door elkaar geplant, waardoor er altijd een kleurige bloemenwand ontstaat!

makkelijke tuinplanten onderhoudsvriendelijke tuin - Mama's Meisje blog

Olijfbomen, siergrassen en lavendel

Naast de strook met Clematisplanten hebben we meer makkelijke planten in onze tuin. De olijfbomen zijn mijn favoriet: daar hoef je echt amper naar om te kijken. Er staan er twee bij de voordeur, één jong olijfboompje onder de overkapping en dan hebben we nog twee grote olijfbomen. Het zijn echt sfeermakers door hun mooie kleur groen en de stam en het is echt ideaal als je groen in je tuin wilt, maar geen groene vingers hebt. Dat geldt ook voor siergrassen: ik kocht blauw schapengras en daarmee kan bijna niets mis gaan. Als je het hebt over makkelijke tuinplanten: blauw schapengras mag absoluut niet ontbreken in de onderhoudsvriendelijke tuin. Bij onze overkapping in Ibiza stijl staat dit prachtig! In de overige losse potten staat lavendel, dat staat ook veel bij de voordeur. En die planten doen het goed, want waar ik er vorig jaar een paar liet doodgaan door ze te weinig water te geven, is de verzorging dit jaar on point haha. Er groeien zelfs lange uitlopers uit en deze planten ruiken héérlijk. Daar zijn bijen, hommels en vlinders dol op en dat vinden de kinderen dan weer heel interessant. Om de natuur een handje te helpen, hebben we daarom aan de weilandkant van ons tuinhek een strook van zo’n 10 meter lang en 1 meter breed, ingezaaid met een veldbloemenmengsel. Daar groeien nu prachtige gekleurde bloemen uit en het is een oase van kleuren, vlinders en andere insecten. Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar ik ben duidelijk in die fase van m’n leven waarin ik blij word van een tuin die er netjes bij ligt!

Welke makkelijke planten voor in de tuin ken jij nog meer? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer