Ie-de-re avond is het weer een uitdaging: een gezonde hap op tafel zetten. Dan heb ik het niet alleen over de kunst om een gevarieerd weekmenu te verzinnen dat ook nog geaccepteerd wordt door kieskeurige kinderen, maar vooral het proces naar die maaltijd toe. Het spitsuur is niet mijn meest favoriete onderdeel van de dag en eten koken is eerder een lust dan een last op zulke chaotische momenten. Daarom maakte ik een lijstje met makkelijke en snelle gerechten tijdens het spitsuur. Nee, geen patat of pizza, maar voedzame recepten die je in een mum van tijd in elkaar flanst. Laat je inspireren ;)

Het leed dat spitsuur heet

Tegen een uur of 16.00 kun je de klok erop gelijk zetten: de middag duurt eigenlijk alweer te lang, er beginnen buikjes te rommelen en de verveling slaat toe… Tijd om eten te koken! Je snapt dat ik op zulke momenten niet echt sta te juichen, zeker niet nu ik zwanger ben van de derde. Mijn energielevel is beneden alle peilen en aangezien de misselijkheid volop aanwezig is, is met mijn zwangere neus boven het fornuis staat momenteel niet mijn favoriete bezigheid. Maar ja, om mijn kroost nu wekenlang patat, pizza en tosti’s voor te schotelen is weer het andere uiterste. Eerlijk gezegd verwacht ik dat drukke spitsuren voorlopig nog wel een vast onderdeel van de dag zullen blijven, want met een derde kindje kom ik straks handen tekort. Mijn moeder leerde me om niet te denken in problemen, maar in oplossingen. Hoe zorgen we ervoor dat het leed dat spitsuur heet iets soepeler verloopt? Door een lijstje met makkelijke en snelle gerechten voor tijdens het spitsuur samen te stellen natuurlijk! Nooit meer gebrek aan inspiratie, altijd een voedzame maaltijdoptie die je snel op tafel hebt én, misschien nog wel het allerbelangrijkst, die door de zware keuring van de kinderjury komt. Ik stem voor!

Het leed dat spitsuur heet - Mama's Meisje blog

Verse soep met broodjes

Ons favoriete gerecht voor zondagavond: verse soep met broodjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel een soep van maken en bij ons is dat eigenlijk gewoon tomatensoep. Op internet zijn tal van recepten te vinden en daar hoeven helemaal geen pakjes en zakjes aan te pas te komen. Een soepje is zo gemaakt en wij eten dit afwisselend met broodjes uit de oven, belegde bolletjes of stokbrood met smeersels met nog wat komkommer on the side. Snel klaar, veel groenten en de kinderen smullen ervan.

Stamppot

Bij stamppot denk je al snel aan aardappelen schillen. Ik weet het, het is even een werkje, maar stamppot heeft zoveel voordelen! Wanneer ik stamppot boerenkool of hutspot maak, maak ik altijd een ruime hoeveelheid. Een keer de moeite, twee keer het gemak. Je hoeft alleen maar de aardappels te schillen, de groente er bovenop te gooien, de boel te koken en te stampen. Eventueel wat spekjes of vlees ernaast bakken en klaar! Stamppot laat zich ook makkelijk een dagje bewaren of nog beter: invriezen. Daarom maak ik altijd een dubbele portie, zodat we er twee keer van kunnen eten. Loopt het spitsuur een keer helemaal anders dan verwacht, dan kun je altijd een bakje uit de vriezer halen. Stamppot mag dan ook niet ontbreken tussen de makkelijke en snelle gerechten tijdens het spitsuur!

Snelle pasta

Bij makkelijke en snelle gerechten tijdens het spitsuur denk ik gelijk aan pasta. Het voordeel van pasta is sowieso al dat je geen aardappels hoeft te schillen, dus tijdswinst. Pasta komt in vele soorten en maten, maar de good old macaroni met tomatensaus staat hier toch echt op nummer 1. Sinds kort heeft Lidl de Verspil-me-nietjes pastabasis, die gemaakt is van ‘minder perfecte groenten’. Deze basis bestaat voor 96% uit groenten en daarom kun je ‘m met een gerust hart in je snelle pasta mikken. Ik zeg: makkelijk, snel en met een beetje geraspte kaas erover smullen mijn kinderen hier zeker van!

Lidl pastabasis verspil-me-nietjes kant en klaar pastasaus - Mama's Meisje blog

Snelle pasta - Mama's Meisje blog

Rijst met groenten en vlees

Nog zo’n makkelijk en snel gerecht waarbij er geen aardappels geschild hoeven te worden: rijst met groenten en vlees. Dit kan van alles zijn, maar eerder deelde ik dit recept met broccoli, champignons, ketjap en rundvlees. Het principe is simpel: je kookt rijst, roerbakt vlees (bijvoorbeeld kip, gehakt of runderreepjes) en gooit hier voor de smaak wat ui, knoflook, champignons en ketjap of een andere smaakmaker doorheen. Vervolgens kun je qua groenten alle kanten op: broccoli, sperziebonen, wortelen, spruitjes, bloemkool: wat je maar lekker vindt! Deze maaltijd is niet alleen snel klaar, je kunt er eindeloos mee variëren. Zo ontstaan er steeds weer nieuwe combinaties!

Omelet met tomaat, ui en champignons

Een omelet of frittata is makkelijk te maken en je kunt er veel groente in kwijt. Als je dit een beetje fijn snijdt, heb je grotere kans dat er geen kids met lange tanden aan tafel zitten. Onze favoriet is omelet met tomaat, ui en champignons. Lekker op een geroosterd broodje met wat komkommer erbij. Qua makkelijke en snelle gerechten tijdens het spitsuur is dit één van mijn escapes voor als de planning hélemaal anders loopt dan verwacht!

Makkelijke en snelle gerechten tijdens het spitsuur - Mama's Meisje blog

Roerbakschotel met aardappeltjes

Al voordat we kinderen kregen, vond ik het makkelijk om wat snelle gerechten op mijn lijstje te hebben. Vooral tijdens drukke werkweken waarbij we later thuis waren dan gebruikelijk, vond ik het fijn om niet nog eens een uur in de keuken te hoeven staan. En zo nam ik een keer een zak Hollandse roerbakgroenten en een zak gekruide aardappelpartjes mee voor een nieuw probeersel. Dit probeersel kwam door de test en we eten het nog steeds regelmatig. Een roerbakschotel met aardappeltjes uit het versvak, dat is in mijn ogen een meer verstandige keus dan een ingevroren variant die voorgebakken en volop gekruid is. De kinderen vinden het lekker met appelmoes erbij en een stukje vlees of vis. Missie geslaagd!

Welke makkelijke en snelle gerechten tijden het spitsuur mis jij in deze lijst? Ik ben heel benieuwd naar jouw aanvulling en lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer