Tien minuten gesprekjes, speelafspraakjes, schoolplein-etiquette: over een paar maanden moet Ilse er ook aan geloven en gaat haar dochter Elin naar de basisschool! Van Meulenhoff Boekerij mocht Ilse het pas verschenen boek ‘de Schoolfabriek’ lezen en vandaag lees je haar recensie over dit boek, dat je alles vertelt wat je moet weten als je kind voor het eerst naar school gaat! Van luizenmoeder tot voorleesvader…

Waar blijft de tijd…

Nog 2 maanden en dan wordt onze oudste 4 jaar. De leeftijd waarop de meeste kinderen in Nederland voor het eerst naar de basisschool gaan. Zo ook onze Elin en ik zal er niet om liegen, als ik er aan denk vormt er zich toch wel een soort van knoop in mijn maag, een mega ‘mag ik even slikken’ momentje, zeg maar. Het voelt voor mij alsof onze kleine dame op een trein stapt die voorlopig niet meer stopt. Weg uit haar veilige wereldje, haar (onze) bubbel. Om het leed wat te verzachten en niet volledig onbeslagen ten ijs te komen mocht ik namens Mama’s Meisje het boek ‘De Schoolfabriek’ reviewen. Een boek met daarin volgens de auteurs ‘alles wat je moet weten als je kind voor het eerst naar school gaat’.

20180426 123741

“Alles wat je moet weten als je kind voor het eerst naar school gaat

Na bestseller ‘De Melkfabriek’ (een boek met alle ins en outs over borstvoeding) komen Sofie van den Enk en Eva Munnik nu met ‘De Schoolfabriek’, een boek met allerhande tips en adviezen voor ouders wiens zoon of dochter voor het eerst naar de basisschool gaat. Wanneer moet je gaan zoeken naar een geschikte basisschool? Waar moet je op letten tijdens je zoektocht naar een geschikte basisschool? Hoe bereid je je kind voor? Wat zijn de ‘schoolplein-etiquette’? Wat kan je als ouder beter niet doen en waarmee scoor je absoluut punten? Een soort van ‘hoe overleef ik…’ in dit geval de basisschool, maar dan voor ouders.

Het boek leest lekker weg en heeft een goede opbouw. Eerst een stukje geschiedenis met wat feitjes en weetjes en vervolgens de onderwerpen die in het eerst schooljaar aan bod gaan komen, aangevuld met  heel veel ervaringsverhalen over het betreffende onderwerp. Er zijn ouders aan het woord maar ook juffen en meesters (en, in het laatste hoofdstuk, speciaal geschreven voor je kind, ook nog de kinderen van de auteurs). De onderwerpen die aan bod komen worden dus van verschillende kanten belicht zodat je een compleet beeld krijgt van wat er zoal op zo’n basisschool speelt.

En wat dacht je van het leven buiten schooltijd om? Die verandert dus ook. Want (en dat was een van de dingetjes die ik even was vergeten of eigenlijk misschien wel heel bewust had weggestopt) met de basisschool komen ook de speelafspraakjes. Het moment waarop jij niet meer uitkiest met wie je kind een playdate heeft. En wat nou als jij Jantje, Anna, Roos of Kees toch niet zo’n geschikte partij vindt voor een playdate…? ‘De Schoolfabriek’ legt je precies uit hoe te handelen in dit soort situaties zonder direct al te hard op je bek te gaan.

jkej8452

Met een flinke dosis humor

Ik dacht dat ik best al veel wist over de basisschool maar toch kwamen er echt heel veel onderwerpen aan bod waar ik nooit bij stil had gestaan, variërend van hele praktische zaken (moet je kind nou wel of niet zijn of haar eigen billen kunnen vegen als hij of zij naar de basisschool gaat?!) tot aan de meer emotionele kant (wat voor impact hebben die eerste maanden basisschool op zo’n kleintje en wat als het niet helemaal soepeltjes verloopt?). Ook vond ik het erg fijn om ervaringsverhalen te lezen van ouders die, net als mijn man en ik, beide werken. Hoe combineer je die eerste, voor je kleintje toch wel pittige, weken (maanden?) met je werk? Dit boek heeft mij daadwerkelijk geholpen bij het maken van een keuze met betrekking tot de naschoolse opvang.

Het boek is geschreven met een flinke dosis humor, wat maakt dat het een leuk boek is om te lezen (het soort dat je in één ruk uitleest), maar je steekt er ook daadwerkelijk wat van op. Het heeft bij mij in ieder geval een aantal onzekerheden weggenomen (wat nou als mijn dochter nog geen speelafspraakjes wil of wat nou als ze nog niet alles kan wat van haar verwacht wordt?) en me geholpen bepaalde knopen door te hakken. Ook ben ik nu expert op het gebied van schoolplein-etiquette ;) En hoewel ik niet zo nodig de koningin van het schoolplein hoef te worden (waar ik vandaan kom zijn we daar ook iets te nuchter voor en van wachtlijsten voor een basisschool hebben wij hier gelukkig nog nooit gehoord), is het toch fijn om een soort van voorbereid te zijn. Kom maar op met die eerste schooldag, de speelafspraakjes, tien minuten gesprekjes en weet wat nog meer!

‘De Schoolfabriek’ van Sofie van den Enk en Eva Munnik (Meulenhoff Boekerij, ISBN 9789022582473) is verkrijgbaar in de boekhandel en online voor €20.

Ben jij luizenmoeder of voorleesvader? Een handleiding met tips en tricks voordat je kindje(s) het basisschoolavontuur aangaan: musthave of heb jij dit niet nodig? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Ilse