Op zoek naar een dagje uit dat in het teken staat van het spoor? Ik zette de 17 leukste treinuitjes voor kinderen per provincie op een rijtje: van een rit met de stoomtrein tot een treinmuseum! Kijk je mee?

Uitjes met de trein

Dagjes uit met het gezin: yes please! Wij vinden het heerlijk om de kinderen mee te nemen en eropuit te gaan. Zo is een kabouterpad enorm geschikt voor korte beentjes, maar inmiddels worden onze meiden groter en veranderen de uitjes die we maken ook. Afgelopen zomer ontdekten we weer een aantal pareltjes zoals het Brandweermuseum in Borculo en naar aanleiding daarvan maakte ik een overzicht met brandweermusea in Nederland. Nou, je raadt het al: zoiets gebeurde er ook met een trein. Of eigenlijk: twee treinen, want we maakten twee verschillende uitjes met de trein waar de kinderen enorm enthousiast over waren. Dat deed me besluiten om een blog te schrijven met een overzicht van de leukste treinuitjes voor kinderen. Wie weet zit er ook zo’n avontuurlijk uitje bij jou in de buurt. Check it out!

Treinmusea en treinuitjes

In mijn zoektocht naar de leukste treinuitjes voor kinderen bleek er een divers aanbod te zijn in ons kleine landje. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om met de trein als vervoersmiddel naar een pretpark, dierentuin of andere gelegenheid te gaan en op die manier uitjes met de trein te combineren. Vaak heeft NS Dagje uit hele leuke aanbiedingen waarbij je voor een voordelige prijs een combiticket koopt: reis + entree. Maar hoe leuk is het als zo’n dag helemaal in het teken staat van de trein? Wij hebben in ons land hele leuke treinmusea en treinuitjes, dit zijn ze per provincie:

Pannekoektrein Marrum Friesland review ervaring beoordeling - Mama's Meisje blog

Treinuitjes in Friesland

De Pannekoektrein – Marrum

Op mijn blog schreef ik al eens over low budget en gratis uitjes in Friesland en in de zomervakantie besloten we er ééntje uit die lange lijst met kinderuitjes in Friesland te bezoeken: de Pannekoektrein in Marrum. We reserveerden een plekje in deze trein en bij aankomst kregen we bij het loket onze treinkaartjes. Deze refereerden naar een tafeltje in een wagon waar alles tot in detail is aangekleed in de ’trein stijl’. Van de menukaart (de dienstregeling) tot de oude koffers in de bagagerekken en van het toilet (in een aparte wagon) tot aan de pet en jas van de conducteur. De Pannekoektrein fungeert als restaurant, dus deze trein staat stil, maar de kinderen vonden het helemaal fantastisch! Naast lekker eten kun je even rondkijken op het terrein en in het oude station, ook staat er een kleine speeltrein. Het etentje werd een geweldig avontuur, dus dit treinuitje zou ik iedereen aanraden. De bezoekduur was perfect voor onze dreumes, peuter en kleuter én er waren glutenvrije pannenkoeken verkrijgbaar, pluspunten dus!

Tarief: geen entree, je bestelt van de menukaart.
Parkeren: gratis
Adres: De Pannekoektrein, Perron 1, Station Marrum, Stasjonswei 24, 9073 GJ  Marrum

Modelspoor Museum Sneek

In het Modelspoor Museum in Sneek (dat gelegen is in het stationsgebouw) is veel voor kinderen te zien en te beleven. In dit museum zijn meer dan 5000 modeltreinen te zien en daarmee is het de grootste verzameling van Europa. De rijdende banen kunnen zelf bediend worden, via de computer kun je in een hogesnelheidslijn rijden én er is een speelplek voor kinderen. Een kidsproof adres dat absoluut niet in deze lijst met treinuitjes voor kinderen mag ontbreken!

Tarief: kinderen t/m 2 jaar: gratis – kinderen 3 t/m 12 jaar: €5,50 – vanaf 13 jaar: €7,50
Parkeren: QPark P+R Sneek naast het busstation: betaald – Veemarktplein: gratis. Het museum ligt in het station, dus reizen met trein of bus maakt zo’n uitje met de trein compleet!
Adres: Modelspoor Museum Sneek, Dr. Boumaweg 17b, 8601 GM  Sneek

Nationaal Openbaar Vervoer museum – Ouwsterhaule

In het Friese Ouwsterhaule vind je het Nationaal Openbaar Vervoer museum. Dit museum staat niet alleen in het teken van treinen, maar van alles wat te maken heeft met het openbaar vervoer in Nederland, vroeger én nu. Voor kinderen is er een speciale speelhoek waar ze met lego en een houten treinbaan kunnen spelen. Ook staat er een voorkant van een echte bus, waarin de kleine chauffeurs naar hartenlust kunnen sturen, schakelen en de knopjes bedienen. Ben je eens in de buurt, dan is dit een leuke tussenstop!

Tarief: geen vaste entreeprijzen, de bezoeker bepaalt zelf de prijs en doneert dit in de donatiebus bij de uitgang.
Parkeren: gratis
Adres: Nationaal Openbaar Vervoer museum, Jetze Veldstraweg 46a, 8513 CJ  Ouwsterhaule

stoomtrein dagje uit tip kids budgetuitje budgetblogger mamablogger - Mama's Meisje blog

Treinuitjes in Groningen

Familiepark Nienoord – Leek

Ik heb even getwijfeld of ik ‘m op zou nemen in de blog met treinuitjes voor kinderen, maar aangezien dit een compleet dagje uit is, wilde ik Familiepark Nienoord toch vermelden. Op dit park vind je namelijk 3,5 kilometer aan modelspoorbanen en daarnaast kun je zelf een ritje maken met de miniatuurtrein van Nienoord Spoor. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kinderboerderij, de reuzenglijbaan, de zand- en waterplaats en de overdekte apenkooi. Er zijn trouwens nog veel meer attracties en je kunt zelfs op expeditie. Aanrader!

Tarief: kinderen tot 2 jaar: gratis – vanaf 2 jaar: doordeweeks €8,95, in weekenden/vakanties/feestdagen: €9,50. Er zit één treinrit bij een entreekaart in, daarna kost een treinritje €0,75 per rit of koop een 10-rittenkaart voor €6.
Parkeren: gratis
Adres: Landgoed Nienoord, Nienoord 20, 9351 AC  Leek

Museumspoorlijn STAR

De langste museumspoorlijn van Nederland? Die vind je op de grens van Groningen en Drenthe: daar ligt Museumspoorlijn STAR. Er zijn verschillende rijdagen waarbij de trein soms van Stadskanaal naar Veendam rijdt, maar ook van Stadskanaal naar Nieuw-Buinen. De vaste opstapplaats is Stadskanaal en onderweg uitstappen bij Halte Bareveld en Halte Wildervank is niet mogelijk.

Tarief: kinderen 0-3 jaar: gratis – 4 t/m 11 jaar: €6 – volwassenen: €14
Parkeren: gratis
Adres: Station Stadskanaal, Stationsstraat 3, 9503 AD  Stadskanaal. LET OP: zoek bij gebruik van een navigatiesysteem op postcode, omdat je anders naar Nieuw-Buinen gestuurd wordt!

Noord-Nederlands Trein & Tram Museum – Zuidbroek

In het Groningse Zuidbroek staat het oudste stationsgebouw van de provincie. Daar is het Noord-Nederlandse Trein & Tram Museum te vinden met alles over treinen en trams in het verleden. Voor kinderen zijn de fictieve figuren Treinie en Trammie bedacht. Zij hebben door het museum hun sporen achtergelaten en door deze te volgen, kunnen de kinderen vragen beantwoorden en zo het muizenholletje vinden.

Tarief: kinderen 0 t/m 4 jaar: gratis – 5 t/m 12 jaar: €3 – volwassenen: €6
Parkeren: gratis
Adres: Noord-Nederlands Trein & Tram Museum, Stationsstraat 5, 9636 BA  Zuidbroek

uitje met de trein treinuitjes met kinderen - Mama's Meisje blog

Treinuitje in Drenthe

Industrieel Smalspoor Museum – Erica

Het Industrieel Smalspoor Museum ligt in een prachtig gebied met deels origineel traject dat vroeger werd gebruikt voor turftransport. Vanaf het perron bij het museumgebouw stap je in de smalspoortrein en maak je een rondrit langs een rijksmonument en door een prachtig natuurgebied. Voor kinderen is er de kindertrein die ze, onder begeleiding van een ervaren machinist zelf mogen besturen. Na afloop ontvangen ze een eigen machinistendiploma, hoe leuk! Ook is er een waterspeelplaats en rijdt er een Swingeltrein (een voormalige pretparktrein) op een eigen tracé over het binnenterrein van het museum.

Tarief: kinderen t/m 3 jaar: gratis – 4 t/m 12 jaar: €5,50 – vanaf 13 jaar: €7,50
Parkeren: gratis
Adres: Industrieel Smalspoor Museum, Griendtsveenstraat 140, 7887 TK  Erica

Treinuitjes in Overijssel

Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

De leukste uitjes zijn dichtbij huis! Daar kwamen wij achter toen we een ritje met de stoomtrein van Museum Buurtspoorweg Haaksbergen maakten. Deze stond al een tijdje op ons lijstje nadat ik een blog met gratis en low budget uitjes in Oost-Nederland maakte, nu kwam het er ein-de-lijk van. We stapten in op station Haaksbergen, waarna de stoomlocomotief ons naar station Boekelo bracht. Daar mochten we drie kwartier rondkijken en konden de kinderen spelen, waarna we weer instapten voor de rit terug. Er is een speurtocht, er zijn spelletjes, je kunt je verkleden als machinist of conducteur, er is een speelwagon, je kunt een miniatuurspoorbaan bewonderen én door diverse treinstellen wandelen om ze te bekijken. Onze meiden vonden het geweldig!

Tarief: kinderen t/m 3 jaar: gratis – 4 t/m 11 jaar: €7 – vanaf 12 jaar: €11
Parkeren: gratis
Adres: Museum Buurtspoorweg, Stationsstraat 3, 7481 JA  Haaksbergen

Leemspoor in Rijssen

In Rijssen ligt een 100 jaar oud smalspoor dat vroeger werd gebruikt om grondstoffen voor steenfabrieken op te vervoeren. Vandaag de dag is het Leemspoor een leuke plek om naartoe te gaan met het gezin, want naast het bekijken van diverse locomotieven en treinen in de loods kun je ook een ritje maken! Raadpleeg de website voor de precieze rijdagen en -tijden, Leemspoor is geopend tussen april en oktober.

Tarief: kinderen t/m 2 jaar: gratis – 3 t/m 12 jaar: €3 – volwassenen: €5
Parkeren: gratis
Adres: Leemspoor, Markeloseweg 78b, 7461 EE  Rijssen

Treinuitje in Gelderland

Veluwse Stoomtrein Maatschappij – Apeldoorn

Een ritje maken met een ouderwetse stoomtrein? Dat kan tussen Apeldoorn en Dieren! In de categorie ‘uitjes met de trein’ is dit toch wel ultiem, want deze stoomtrein rijdt op een honderd jaar oude spoorlijn ‘Koningslijn’ en loopt tussen de IJsselvallei en de Veluwe door. Onderweg stopt de trein in Beekbergen (een Museumstation dat de moeite waard is om te bekijken), Loenen en Eerbeek én op Halte Immenbergweg i.v.m. de toeristische omgeving. Een rit in deze Veluwse Stoomtrein kan aangevuld worden met een smakelijke lunch, zoals bijvoorbeeld pannenkoeken die gebakken worden in de rijdende keuken. Ook worden er seizoensgebonden ritten aangeboden, zoals rondom Halloween en Sinterklaas. Om op de hoogte te worden gehouden, kun je het beste de website even checken!

Tarief: kinderen t/m 3 jaar: gratis – retour kinderen (4-11 jaar): €9,50 – retour volwassenen: €17,50. Online kaarten bestellen geeft je €1 korting per kaartje!
Parkeren: deels betaald, deels gratis afhankelijk van het station waar je op wilt stappen
Adres: check de website voor de verschillende adressen van de stations.

Modelspoorlijn museumloods Boekelo - Mama's Meisje blog

Treinuitje in Utrecht

Spoorwegmuseum Utrecht

Bij het Spoorwegmuseum in Utrecht leer je niet alleen alles over treinen en wat dit voor ons land betekent heeft, maar zijn er ook diverse attracties! Zoals de Jumbo Express, een minitreintje dat over het terrein rijdt en waar alleen kinderen in mogen. Er is een speeltuin, een Techlab, De Vuurproef, achtbaan Stalen Monsters en er is een theater, er zijn wisselende voorstellingen en evenementen. Kortom: er is altijd iets te doen.

Tarief: kinderen t/m 3 jaar: gratis – vanaf 4 jaar: €17,50
Parkeren: een parkeerkaart voor de parkeerplaats bij het museum kost €9,50 (200 parkeerplaatsen).
Adres: Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation 16, 3581 XW  Utrecht

Treinuitje in Noord-Holland

Stoomtram Hoorn – Medemblik

Ik speel wel een beetje vals in deze verzamelblog met de leukste treinuitjes voor kinderen, want een tram is geen trein… Maarrr de Stoomtram die tussen Hoorn en Medemblik rijdt is wél een geweldig avontuur en dus mocht ie niet ontbreken! Het museumterrein (het tramstation in Hoorn) brengt je al helemaal in de sfeer want oude tijden herleven. Een houten loket, emaille reclameborden van weleer en andere details brengen je terug naar hoe het vroeger was. Daarna is het tijd om in te stappen: maak een ritje in de stoomtram van Hoorn naar Medemblik over de spoorlijn uit 1887 en stop onderweg bij het Pannenkoekenstation, een monumentaal dorp of een Imkerij. Je kunt een speurtocht doen en verschillende leuke locaties bezoeken voordat de tram weer vertrekt! Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de andere kant op te reizen of op één van de tussenliggende ‘stations’ op de stappen.

Tarief: enkele reizen op een deeltraject vanaf €5,50 per persoon, check de website voor een compleet overzicht van tarieven en combikaarten!
Parkeren: Voor een bezoek aan het museumterrein in Hoorn geldt: parkeren kan bij P+R Hoorn, dagkaart: €2,70.
Adres: museumterrein + tramstation Hoorn (P+R Hoorn), van Dedemstraat 8, 1624 NN  Hoorn. Het stoomtramstation ligt aan dit parkeerterrein, naast de voetgangersbrug naar het NS-station

Treinuitjes in Zuid-Holland

Stoomtrein Katwijk – Leiden

De stoomtrein van Katwijk naar Leiden neemt je, net als veel andere treinuitjes met kinderen uit dicht overzicht, mee terug in de tijd! In dit museum is genoeg te zien en te beleven en je mag bijna overal op, in of aan zitten. Erg fijn voor de kleinste bezoekers, want spelenderwijs genietend is zo’n uitje met de trein nóg leuker! Een speurtocht, modeltreinen in beweging brengen, spelen met speelgoedtreinen, een kleurplaat maken, op de plek van de machinist of samen met de stoker naar het vuur kijken… Maar het leukste is natuurlijk om in de trein te rijden en aansluitend aan de stoomtrein is er een optie om over te stappen op een dieseltrein met open wagens om het museumdepot te bezoeken.

Tarief: kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis – kinderen 4 t/m 12 jaar: €7 – volwassenen: €9
Parkeren: gratis
Adres: Stoomtrein Katwijk Leiden, Jan Pellenbargweg 1, 2235 SP  Valkenburg ZH

Maasoever Spoorweg – Barendrecht

Tussen april en oktober kun je instappen in de trein van de Maasoever Spoorweg in Barendrecht. Deze rijdt, zoals de naam al doet vermoeden, langs de oever van de Oude Maas, door de bossen, over een spoorbrug én door een spoortunnel. Ontzettend leuk om met kinderen te doen! De spoorbaan heeft een lengte van ongeveer een kilometer en in de buurt is ook een pannenkoekenhuis te vinden. Ideaal om te combineren!

Tarief: los treinkaartje: €1 – 10-rittenkaart: €8
Parkeren: gratis
Adres: Maasoever Spoorweg, Achterzeedijk 1b, 2991 SB  Barendrecht

RTM Stoomtram – Ouddorp

In het Zuid-Hollandse Ouddorp kun je een ritje maken met de ouderwetse RTM Stoomtram. In het RTM Museum kun je oude stoom- en diesellocomotieven bewonderen, waarna je in kunt stappen in de stoomtram en een retourtje Brouwersdam maakt van een uur. Er zijn ook combikaarten te koop voor museum, stoomtramrit en boottocht. Raadpleeg de website voor informatie over (seizoensgebonden) openingstijden en een uitgebreid overzicht van tarieven.

Tarief: vanaf 4 jaar betaalde entree, check de website voor de prijzen
Parkeren: gratis?
Adres: RTM Stoomtram, G.C. Schellingerweg 2, 3253 MD  Ouddorp

overzicht treinuitjes treinmusea nederland dagje met de trein - Mama's Meisje blog

Treinuitje in Zeeland

Stoomtrein Goes – Borsele

De leukste treinuitjes voor kinderen zijn natuurlijk degene waarbij je écht op pad gaat ín de trein! Dat is dus ook het geval als je een ritje maakt in de stoomtrein van Goes naar Borsele. De treinen rijden vanuit Goes naar diverse stations waar je van alles kunt doen. Zo zijn er bij ieder station in de buurt leuke bezienswaardigheden en uitjes waarmee je je dag compleet kunt maken!

Tarief: prijzen voor een rit in de stoomtrein variëren van €4,50 tot €18 en zijn afhankelijk van klasse, enkele reis of retour en kort of volledig traject. Check de website voor een compleet overzicht! Tijdens publieke openingstijden is een bezoek aan het museumterrein in Goes gratis
Parkeren: in Goes is een gratis parkeerterrein
Adres: Stoomtrein Goes, hoofdingang (ingang A) en gratis parkeerterrein: Albert Plesmanweg 23, 4462 GC Goes

Treinuitje in Limburg

Miljoenenlijn Zuid-Limburg – Simpelveld

Op het hoofdstation in Simpelveld vind je een klein museum, een winkeltje en een gezellige stationsrestauratie. Alles ademt nog de nostalgie van vroeger en dat maakt zo’n treinuitje extra bijzonder! Kinderen kijken hun ogen uit bij de miniatuurbaan en als alles bewonderd is, is het tijd om in te stappen in de stoom- en dieseltrein! Deze brengt je van Simpelveld naar Schin op Geul en stopt onderweg ook in Eys-Wittem en Wijlré-Gulpen. Er vinden regelmatig speciale evenementen plaats en ook culinair genieten behoort tot de mogelijkheden!

Tarief: kinderen t/m 2 jaar: €2 – 3 t/m 11 jaar: €5 – vanaf 12 jaar en volwassenen: €15 – gezinskaart (2 volwassenen + 2 kinderen): €35
Parkeren: gratis! Check de website voor een overzicht per station
Adres: De Miljoenenlijn Stichting Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, Stationstraat 22, 6369 VJ  Simpelveld

Van al deze treinuitjes voor kinderen zit er vast één bij jou in de buurt! Heb je er al eens één bezocht? Of mis ik nog een treinuitje in dit overzicht? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1