Hoera, de Hondsdagen zijn gister van start gegaan! Heb jij al eens gehoord van de Hondsdagen? Ik vertel vandaag wat het precies inhoudt en waarom je goed moet uitkijken met voedsel in deze tijd!

Wat zijn de Hondsdagen?

Met de Hondsdagen wordt de periode van 20 juli tot en met 20 augustus bedoeld. De term stamt uit de tijd van de Grieken en de Romeinen en is afgeleid van de sterrenkunde. De ster Sirius (de Hondsster) is onderdeel van het sterrenbeeld de Grote Hond en is tijdens deze dagen niet te zien. De naam heeft dus niets met honden te maken, zoals de uitgelichte foto doet vermoeden ;) In deze periode is het qua temperatuur vaak erg warm en broeierig. Zo, dat was even een stukje theorie, zijn we er allemaal nog?

samantha scholl 157445

Eten bederft sneller tijdens de Hondsdagen

Doordat de Hondsdagen vaak garant staan voor broeierig en explosief weer, is het oppassen geblazen. Zogenaamd ‘bederfelijk weer‘ zorgt er voor dat micro-organismen nog sneller kunnen groeien. En dat doet ze het liefst op zogenaamd bederfelijk etenswaar. Vlees(waren), kaas, zuivelproducten, vis, eieren, zelfs fruit gaat snel ‘kapot‘ met deze dagen. Met warm weer groeien bacteriën en schimmels nou eenmaal sneller. Als er voldoende vocht en voeding is, dan verdubbelen zij zich in nog hoger tempo. Iets om in gedachten te houden als je gewend bent wel eens eten een nachtje op het fornuis te bewaren.

nicolas barbier garreau 267667

Tips om eten veilig te bewaren

  • Wil je een restje warm eten bewaren? Laat het snel afkoelen door het bakje in een laagje koud water te zetten. Daarna in de koelkast of vriezer plaatsen. Als je het te warm in de koelkast zet, kan de temperatuur daar te hoog worden en het eten alsnog bederven. In de vriezer zou je ijsvorming kunnen krijgen.
  • Ontdooi vlees in de koelkast. Bijvoorbeeld door het de avond van te voren al uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Ben je daar te laat mee, gebruik dan de magnetron (ontdooistand). Leg het in ieder geval niet op het aanrecht om te ontdooien.
  • Gooi bederfelijk voedsel weg als de ’tenminste houdbaar tot’ datum is verlopen. Misschien ben je normaal gesproken iets makkelijker, maar tijdens de Hondsdagen moet je extra opletten.
  • Heb jij een goede tip? Deel ‘m in de comments hieronder!

rawpixel com 256640

Bij twijfel: nee!

Hogere temperaturen, hogere luchtvochtigheid: sneller bedorven eten. Heb je eten over en wil je dat graag bewaren, dan kun je het beter zo snel mogelijk in de koelkast zetten. Het Voedingscentrum adviseert normaal gesproken om bederfelijke etenswaren niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te bewaren. Maar met de Hondsdagen kan deze limiet zelfs korter zijn. Melk, vleeswaren, kaas e.d. net iets te lang buiten de koelkast gehad? Twijfel je of het nog eetbaar is? Ik zou zeggen, bij twijfel: weg! Je hebt er niks aan om met die broeierige dagen op het toilet te zitten met een opgelopen voedselvergiftiging. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus vooral rustig doorademen allemaal ;) En genieten van de zomer in Nederland!

Had jij al eens van de Hondsdagen gehoord? Heb jij nog goede tips om de Hondsdagen door te komen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

 

Bron: hond, koelkast, eten