Puntje op de prioriteitenlijst: mijn leefstijl veranderen! Daar ging ik de afgelopen 4 weken mee aan de slag en in deze blog vertel ik hoe dat verliep. Lees je mee?

Werken aan mijn leefstijl: de knop is om

Mijn doel voor 2022: fysiek sterker worden zodat mijn bekkenklachten verminderen! Werken aan mijn leefstijl dus… Na 3 zwangerschappen ben ik niet ongeschonden uit de strijd gekomen: mijn conditie is niet meer wat het geweest is en ik ben zwaarder dan ooit. Een kleine maand geleden vertelde ik dat de knop om is: ik voelde aan alles dat ik iets wil doen aan mijn conditie, de zwangerschapskilo’s die zijn blijven plakken en mijn gezondheid op de langere termijn. Eerdere pogingen om af te vallen en ‘leefstijl veranderen’ tot een prioriteit te maken verzandden helaas, al was dat geen verrassing gezien de situatie. Ik had veel zorgen aan mijn hoofd en niet bij te houden to do lists waardoor mijn leefstijl onderaan het prioriteitenlijstje bungelde. Daar was ik klaar mee en dus besloot ik aan de slag te gaan. Stap één was om beter te plannen en strenger voor mezelf te zijn in de scheiding tussen vrije tijd en werk. Nu dat stukken beter gaat, was het tijd voor stap twee: op zoek gaan naar een duurzame methode die me op de langere termijn helpt met afvallen, maar die ook goed vol te houden is. Ik startte met de Lazy Fitgirl methode en ben nu vier weken onderweg. Tijd voor een update!

werken aan mijn leefstijl lazy fitgirl ervaring - Mama's Meisje blog

Wat ging (niet) goed?

Nadat ik de e-books had uitgeprint, ben ik begonnen met de eerste stap: de eetswitch ‘volkoren’. Vezelrijker eten, daar ging ik mee aan de slag! Ik at al veel volkoren, maar heb toch nog enkele producten kunnen omwisselen voor een volkoren variant. Omdat deze methode stap voor stap gaat, kon ik rustig de tijd nemen om mijn voeding te checken op deze eetswitch. Na twee weken ging ik door naar de tweede eetswitch: ‘ontbijt & broodbeleg’. Hier heb ik iets meer moeite mee: ik ben echt geen kaas- of vleeswaren liefhebber en eet bij voorkeur zoet op brood. De alternatieven ben ik momenteel aan het uitproberen, maar daar neem ik rustig de tijd voor. Zelfgemaakte granola aten we natuurlijk al, maar hieraan zal ik wat receptuur betreft enkele aanpassingen kunnen doen. Het is even zoeken, maar het komt wel goed. Qua beweging zette ik letterlijk en figuurlijk stappen: mede door het voorjaarszonnetje wandelde ik veel, gemiddeld drie keer per week. Ook deed ik mijn fysio oefeningen, al was dat qua frequentie onregelmatiger. Al met al moest ik de eerste anderhalve week echt wel bewust omgaan met mijn eetgedachten: had veel zin in zoetigheid, maar koos dan een voedzaam alternatief. Dat vind ik een hele winst en ik ben trots op wat ik in de afgelopen 4 weken al heb veranderd in mijn leefstijl.

Weegschaal die lichaamssamenstelling meet

Misschien ben ik een tikkeltje eigenwijs, maar er is één ding waar ik me in deze methode niet aan houd: de weegschaal in de ban doen. Nee, ik kies er bewust voor om niet alleen centimeters te meten, maar ook mijn gewicht in de gaten te houden. En dan niet zozeer het getal dat er staat, maar de samenstelling. De Medisana BS 436 Connect is een weegschaal die lichaamssamenstelling meet en ik kreeg ‘m van Coolblue. Op mijn smartphone heb ik een app gedownload welke gekoppeld is aan mijn weegschaal. Ik kan dus alle metingen terugvinden in die app en dat is perfect om een completer beeld te krijgen van mijn voortgang. Val ik voldoende af in vetmassa of verlies ik ook (ongewild) spiermassa? Voor mij is dat belangrijk om te weten, want de Lazy Fitgirl methode is gericht op het behouden van spiermassa. En het leuke is dat er meerdere gebruikers kunnen worden toegevoegd: tot 8 personen kunnen dezelfde weegschaal gebruiken! Ik ga dat dus lekker bijhouden zodat ik eventueel kan bijsturen. Een fittere versie van mezelf komt niet op een presenteerblaadje: ik zal daar hard voor moeten werken, maar dat doe ik ook voor mijn eigen bedrijf en als mama van drie jonge kids. Tijd voor mezelf is kostbaar, dus ik wil zeker weten dat ik mijn doelen behaal.

weegschaal die lichaamssamenstelling meet Medisana BS 436 Connect review ervaring beoordeling - Mama's Meisje blog

Doelen voor de komende maand

Hoewel ik géén last heb van een gebrek aan liefde voor mijn lichaam, zou ik een kledingmaatje minder helemaal niet erg vinden. Na een kleine 4 weken werken aan mijn leefstijl was ik ontzettend benieuwd naar de eerste meting. Qua centimeters ben ik in totaal 20 centimeter kwijt: 4 centimeter rondom mijn navel, 2 centimeter rondom mijn borst, 6,5 centimeter van mijn taille, 2,5 centimeter van mijn dijen en 5 centimeter van mijn heupomvang. Wat gewicht betreft, heb ik deze eerste meting als een nulmeting gezien: ik ben qua kilo’s bijna 1,5 kilo afgevallen, maar weet nu wel de hoogte van mijn vet-, bot- en spiermassa én vochtgehalte. Over 4 weken ga ik dit opnieuw meten om inzichtelijk te krijgen wat er veranderd is. Mijn doelen voor de komende maand zijn:

  • Eén keer per week mijn oefeningen van de fysiotherapeut doen
  • Als Niene is gestart op de basisschool: minimaal één keer extra wandelen of fietsen met Linn
  • Leefstijl veranderen = receptuur veranderen: suikervervanger en honingvervanger bestellen
  • Meer ontbijtalternatieven opzoeken, uitproberen wat me lekker lijkt en wat ik makkelijk kan inpassen in mijn weekmenu
  • Aan de slag gaan met de derde eetswitch: vetten
  • Volhouden om pas over 4 weken opnieuw te meten en te wegen (= nieuwsgierigheid onderdrukken, haha)

Op naar maand 2 van mijn leefstijl verandering: ik ga er weer voor! Heb jij een weegschaal die lichaamssamenstelling meet? En hoe ziet jouw ontbijt eruit? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer