Je zou bijna denken dat mijn leefstijl-verander-goals een beetje in het vergetelhoekje zijn geraakt, maar niets is minder waar. Het waren twee maanden met ups & downs, maarrr in the end gaf ik mezelf een schop onder m’n kont. Hoe het ervoor staat? Lees maar mee!

Motivatie onder het nulpunt

Mijn vorige update plaatste ik ruim 7 weken geleden en omdat het vervolgens verdacht stil was rondom mijn leefstijl-verander-goals, zou je bijna denken dat ik mijn poging heb opgegeven. Laat ik er niet omheen draaien: het waren twee maanden met ups & downs. Zoals ik de vorige keer vertelde, kwam ik aan en hoewel dat echt aan mijzelf te danken was, baalde ik enorm. De ‘schade’ viel best mee hoor, maar ik had er ook voor kunnen kiezen om die lijn de andere kant op te buigen. In plaats van schouders eronder liet ik het vervolgens nog meer los met als gevolg dat ik de Lazy in Lazy Fitgirl behoorlijk onder de knie had. Motivatie onder het nulpunt. Niet alleen een bakje chips in het weekend, maar ook gewoon de rest van de aangebroken zak leegkanen. Wandelen helemaal van mijn lijstje schrappen en het niet kunnen laten om een stroopwafel mee te pikken tijdens een kopje thee. Een beetje meer van het één (suiker- en vetrijke snacks) en een boel te weinig van het ander (beweging) en dan toch ergens halverwege het licht weer zien. Het hoort allemaal bij het proces, zullen we maar zeggen…

bloedprikken te laag ijzergehalte - Mama's Meisje blog

Bloedprikken

De vermoeidheid die ik de vorige keer benoemde, herkende ik van eerder en daarnaast ervaar ik ook buikklachten. Vóórdat ik ooit kinderen kreeg, had ik veel last van Prikkelbare Darm Syndroom. Tijdens en tussen de zwangerschappen in ging dat eigenlijk heel goed: ik kon alles weer eten zonder een opgeblazen buik en dergelijke klachten. Nu, tweeënhalf jaar na mijn laatste zwangerschap, begint het hele verhaal weer van voor af aan en dat is supervervelend. ’s Morgens sta ik op met een normale buik (ééntje die al flink is afgevallen, dat kun je echt zien!), maar zodra ik gegeten heb, begint het opgeblazen gevoel. Het is op z’n ergst na het avondeten: dan lijk ik wel 5 maanden zwanger, zéker als we iets eten zoals stamppot boerenkool, een gekruide wrap of bijvoorbeeld patat (uit de Airfryer). Omdat onze oudste dochter coeliakie heeft en ik na een familiescreening gendrager bleek te zijn, moet ik me eens in de twee jaar laten checken middels bloedprikken. Ik heb dit afgelopen maand laten doen, maar gelukkig heb ik geen verhoging in antistoffen die coeliakie aanduiden. Wel is mijn ijzer te laag, maar niet laag genoeg voor ijzertabletten (waar je trouwens ook niet blij van wordt als je die gebruikt). Inmiddels is de Roosvicee Ferro weer in huis gehaald. Mijn vitamine D gehalte is gelukkig helemaal in orde, maar dat is logisch omdat ik daar iedere dag een supplement voor gebruik. Toch fijn om even gecheckt te hebben en hopelijk verminderen de vermoeidheidsklachten als mijn ijzergehalte weer wat opkrikt. Sowieso merk ik dat de R weer in de maand zit: meteen weer snotterig, heb al een krentenbaardinfectie in mijn neus gehad en as we speak loop ik met een koortsuitslag op m’n mond rond… Ook heb ik veel last van bloedend tandvlees, gezellig! Mijn weerstand is wat dat betreft nooit top geweest, dus nóg een reden om mezelf weer in het gareel te houden.

Back on track

Je las het goed: ik zag het licht. Stond weer stil bij waar ik naartoe wilde en dat achterover leunen en chips eten mij niet gaat helpen. Die ene broek die weer strakker ging zitten: nee, dat wil ik helemaal niet. En dus schouders eronder en doorrr! Het is allemaal onderdeel van het proces en ik ben blij dat ik de motivatie weer te pakken heb. Dus ik pakte het wandelen weer op, zat weer op de SmartBike die ik als onderdeel van de samenwerking met Basic-Fit kreeg en richtte me weer op de Lazy Fitgirl-proof tussendoortjes. En met resultaat! Qua centimeters ben ik in de afgelopen maand 7 centimeter kwijtgeraakt: dat brengt het totaal op 50,5 centimeter. Als ik het allemaal op een rijtje zet, is de stand van zaken na deze zesde maand leefstijl omgooien als volgt: -4 centimeter rondom mijn navel (totaal 14,5 centimeter), geen verschil rondom mijn borst (totaal 5 centimeter), -2 centimeter rondom mijn taille (totaal 11 centimeter), geen verschil rondom mijn dijen (totaal 4 centimeter) en -1 centimeter rondom mijn heupomvang (totaal 16 centimeter). Mijn vetpercentage is afgelopen maand met 0,2% gestegen, het totaal verlies staat nu op 4,5%. Mijn spiermassa is onveranderd, dat viel me mee! Qua gewicht ben ik 0,3 kg gegroeid, dat is nagenoeg hetzelfde gebleven. Toch zie ik veel verschil als ik kijk naar mijn buik en heupen en dat voelt heel goed!

Lazy Fitgirl resultaat na 6 maanden - Mama's Meisje blog

Doelen voor de komende maand

Mijn grootste valkuil is geen verrassing: dat ik de motivatie verlies en terugga naar mijn oude eet- en (eigenlijk dus geen) beweeggedrag. Ik wil de lat voor mezelf lager leggen, maar ook weer teruggaan naar de opdrachten in de methode. Die ga ik dus onder het stof vandaan halen en ermee aan de slag. Andere doelen voor de komende maand:

  • zorgen dat ik me meer ontspannen en uitgerust voel. Ik merk aan mijn weerstand dat ik dit nodig heb, dus regelmatig op tijd naar bed en proberen de drukte daardoor beter aan te kunnen.
  • bewegen blijft een ding. Doel: 1x per week op de SmartBike, 1x per week wandelen. Ik wil héél graag meer, maar heb zoveel balletjes hoog te houden. Als ik dit doel te hoog inzet, voelt het als falen wanneer het niet lukt. En dan verval ik in het helemaal niet meer doen. Dus laag inzetten, later uitbouwen!
  • Qua eetswitches: meer groente inbouwen. De rest gaat eigenlijk steeds meer automatisch, wat superfijn is. Brengt rust om het langzamerhand meer onder de knie te hebben. Tips om meer groente in te bouwen zijn welkom! Ik ben geen rauwkostliefhebber, maar elke dag een salade maken is ook weer zo’n dure hobby…
  • Meeste stemmen gelden: zal ik de komende maand een voor- & na foto maken van het resultaat tot nu toe?

Op naar maand 7! Heb jij weleens zo’n dip tijdens je leefstijl-verander-goals? En hoe vind je dan de motivatie weer terug of beter: hoe houd je die vast? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog