Vier maanden leefstijl shizzle op de teller: tijd voor een nieuwe update!

Alwéér een maand voorbij!

Bij deze alvast excuses, want ik ga je wéér vertellen hoe verbazingwekkend snel de tijd vliegt. Er is alwéér een maand voorbij en dat betekent dat ik inmiddels vier maanden bezig ben met mijn leefstijl-verander-goals. In de vorige update las je tussen de regels door dat ik eigenlijk niet zo tevreden was met mijn eigen inzet. Het bewegen schoot er totaal bij in en het was allemaal #drukdrukdruk, dus ik gunde mezelf er geen tijd voor om bijvoorbeeld te wandelen. Anderzijds was ik verbaasd over hoeveel de Lazy Fitgirl methode me al heeft opgeleverd in zo’n korte tijd. Deze maand komt daar nog een extra schepje verbazing bij en heeft het ontevreden gevoel plaatsgemaakt voor berusting en trots. Joehoe, ik haalde namelijk mijn eerste persoonlijke mijlpaal (en op een halve centimeter na de tweede) en dat deed ik op m’n sloffen. Lekker lazy, maar dat is helemaal prima.

leefstijl veranderen na de zwangerschap afvallen zonder dieet tips ervaring - Mama's Meisje blog

Regelmatig bewegen: check!

Bij doelen voor de komende maand omschreef ik in de derde update dat ik me meer zou storten op wandelen, mijn fysio oefeningen en de Smart Bike die ik van Basic-Fit kreeg. Die laatste staat helaas pindakaas nog onaangeraakt in onze slaapkamer: er is een probleem met het koppelen van de Smart Bike en mijn tablet. Er wordt gelukkig hard gewerkt aan een oplossing, dus hopelijk kan ik binnenkort meer delen over mijn ervaringen! Maar als ik kijk naar het wandelen en de oefeningen die ik van de fysio kreeg, dan kan ik gerust een vinkje zetten bij dit doel. Ondanks de drukke weken (what else is new), een persreis naar Denemarken, een weekendje Friesland én overvolle dagen vol afspraken, werk en sociale dingen, lukte het afgelopen maand veel beter om regelmatig te bewegen. En dat voelt goed! Denk daar een zonnetje bij, een podcast in m’n oren óf gezellige gesprekjes met mijn peuter en je snapt: totaal geen straf om te doen. Qua oefeningen heb ik vooral veel squats gedaan om mijn core te verbeteren. En ik stapte een aantal keer op de fiets, vooral als ik écht weinig tijd had. Even een rondje fietsen gaat toch wat sneller dan wandelen en het gaat me met name om de gewoonte en de regelmaat. Ik ben dus heel tevreden over dit doel en wil dit graag zo voortzetten.

Bewust genieten

Een puntje dat ik voorheen lastiger vond, was om bij gelegenheden buiten de deur gezonde keuzes te blijven maken. Je moet het dan meer doen met wat voorhanden is. Maar ik wilde deze uitdaging aangaan en tegelijkertijd het eten niet een ding laten worden. Bewust genieten dus en, misschien nog wel belangrijker, zónder schuldgevoel. Tijdens onze minivakantie in Denemarken namen we veel voedzame tussendoortjes mee. Dat scheelde aanzienlijk, want op de plaats van bestemming hebben we wel gewoon gesmuld van pizza, ijs en een taartje bij de thee. Ik merk dat ik me steeds beter berust in het feit dat afvallen bij mij misschien langzamer gaat, maar dat het daarom niet ‘slechter’ is. Mijn eigen tempo, stap voor stap en op een manier die bij mij past en me geen frustratie gaat opleveren. Dat wil trouwens niet zeggen dat het mindsetgedeelte helemaal goed zit: daar werk ik nog steeds aan. Ook ik heb soms een dag waarop ik niet lekker in de wedstrijd zit en dan valt alles in een ander perspectief. Hoort erbij, heeft iedereen weleens.

Lazy Fitgirl methode gezond gemak ervaringen resultaat voorbeelden - Mama's Meisje blog

Doelen voor de komende maand

Kijkend naar de doelen van vorige maand nam ik me ook voor om te kijken naar de eetswitch ‘Gezond Gemak’. Nou, met al die uitjes en vakanties bleek dit echt een uitkomst, want ik heb er flink gebruik van gemaakt. Dat heeft er denk ik aan bijgedragen dat ik deze maand een persoonlijke mijlpaal kon afstrepen: qua kilo’s viel ik er 1,3 af, wat het totaal op een gewichtsverlies van 5,4 kilo zet. En daar ben ik erg tevreden mee! Qua centimeters ben ik in de afgelopen maand 8 centimeter kwijt: dat is samen met de 41,5 centimeter van de vorige maand dus 49,5 centimeter. Als ik het allemaal op een rijtje zet, is de stand van zaken na deze derde maand leefstijl omgooien als volgt: -3 centimeter rondom mijn navel (totaal 14 centimeter), 0,5 centimeter rondom mijn borst (totaal 5 centimeter), 1,5 centimeter van mijn taille (totaal 11 centimeter), +0,5 centimeter van mijn dijen (totaal 3 centimeter) en 3 centimeter van mijn heupomvang (totaal 15 centimeter). Mijn vetpercentage is afgelopen maand met 0,9% gedaald, het totaal staat nu op 4,7%. Mijn spiermassa is licht gestegen, dus dat is helemaal top! Mijn doelen voor de komende maand zijn:

  • Oeps, de baked oats heb ik niet uitgeprobeerd: ik nam mezelf vorige maand voor om twee varianten uit te gaan proberen. Dit doel neem ik mee naar komende maand.
  • Zodra de Smart Bike ready is, ga ik me daar flink op uitleven. Vooral nu het veel warmer wordt en ik sneller vocht vasthoud (narigheidje dat ik overhield na mijn eerste zwangerschap), is binnen sporten voor mij aangenamer.
  • Verder zeg ik: lekker zo doorgaan!

Op naar maand 5! Vind jij het buiten-de-deur-eten ook lastiger of heb je aanvullende tips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog