En toen leek het alsof mijn leefstijl-verander-goals als sneeuw voor de zon verdwenen… De afgelopen maanden heb ik flink gesnaaid, maar eind oktober besloot ik weer in actie te komen. Waarom ik de knop omzette en wat mij helpt? Ik praat je bij in deze nieuwe leefstijl update!

Iets met prioriteiten

Zelf was ik het ook alweer bijna vergeten, maar toen ik een klein jaar geleden mijn doelen voor 2023 omschreef, stond daar ook iets over fitter worden en afvallen in geformuleerd. Het plan was fantastisch, de uitvoering iets minder, maar daar heb ik wel vaker last van als het om leefstijl-verander-goals gaat. We kunnen nu eenmaal niet op alle fronten pieken en ik merkte sinds de zomervakantie dat mijn prioriteiten duidelijk níét op het gebied van beweging en gezond eten lagen. Met mijn hoofd zat ik vooral ergens anders, iets met zorgen en stress over zaken die ik hier niet deel. En als ik pieker, me zorgen maak, dan ga ik meer snaaien. Ergens halverwege augustus liet ik mijn voedzame eetgewoontes wat meer varen en kwamen er vaker snacks zoals chips, chocolade en ijsjes voorbij. Tel daarbij op dat ik het wandelen niet meer regelmatig inplande en je snapt dat de centimeters langzamerhand weer toenamen. Het zijn allemaal keuzes en ik koos ervoor om mijn doelen op leefstijlgebied meer links te laten liggen. Totdat ik het eind oktober helemaal zat was en besloot weer in actie te komen. Ik wilde de knop weer omzetten voordat het volledig uit de hand escaleert (*woordgrapje, voordat ik weer bezorgde mailtjes krijg). Maar er is ook een positieve noot, want hoewel mijn broeken weer wat strakker voelden, is veel winterkleding van vorig jaar me nu te groot. Al klopte dat plaatje in mijn hoofd nog niet, het is echt zo. Genoeg motivatie dus om de draad weer op te pakken!

voedzame keuzes maken lazyfitgirl - Mama's Meisje blog

Bewuste, voedzame keuzes

Wat mij erg helpt in het omzetten van de knop naar bewuste, voedzame keuzes is heel simpel: plannen. Als je me op Instagram volgt, dan weet je dat ik daar iedere week ons weekmenu in story’s deel. Een weekmenu helpt ons te besparen op boodschappen maar er staat alleen avondeten op vooruit gepland. Nu ik weer wil afvallen zonder dieet, denk ik van tevoren beter na wat ik in huis wil hebben en wat ik daarmee wil bereiden. Nog iets wat me erg helpt, is om smaakvol te eten. Eerder deelde ik al eens een blog met voedzame lunchgerechten, die komen weer regelmatig voorbij. Zo maakte ik twee weken geleden volkoren lunchwraps met extra magere kipfilet, Philadelphia bieslook, komkommer en paprika. Ik kon hier twee dagen mee lunchen en er bleven ook nog wraps over voor Erik. Ook maakte ik een groente omelet met babyspinazie, paprika, ui en champignons: lekker met 30+ kaas op volkoren brood. De snackmomenten heb ik bewuster ingepland en ik zorg dat ik altijd een aantal voedzame tussendoortjes in huis heb als ‘escape’. Bijvoorbeeld paprika maïswafels of skyr, want zoet- of hartige behoefte kan heel vervelend zijn, met name in de avond. Door meer te plannen, hoef ik niet zo met voeding bezig te zijn en gaat het haast vanzelf. Heel fijn dat het omschakelen me deze keer makkelijk af gaat, dat helpt mee om weer nieuwe stappen te zetten naar een gezondere leefstijl!

oefeningen afvallen - Mama's Meisje blog

De fysio zal trots op me zijn

Omdat ik geen crashdieet volg, maar stappen zet die langzamer resultaat laten zien, word mijn geduld wel enigszins op de proef gesteld. Wandelen doe ik nu een stuk minder, want het is nogal vaak pleurisweer de afgelopen tijd. Sorry, maar in die regen ga je me nu echt niet aantreffen. Er staat nog een sportfiets in huize Mama’s Meisje en daarop wordt nu drie keer per week een half uurtje gefietst door ondergetekende. Ben benieuwd hoe lang ik het deze keer volhoud, haha! Maar de fysio zal trots op me zijn, want ik ben weer volop bezig met de oefeningen die ze me begin dit jaar meegaf als huiswerk. Toegegeven: het moet uit m’n tenen komen, maar ik doe het wel. Waar die motivatie ineens vandaag komt? Ik maakte een heeeele spannende selfcare keuze, maar daarover deel ik pas meer als het zover is… De komende maanden doe ik mijn best om de focus weer vast te houden en al het feestdagenlekkers te weerstaan totdat het écht Sinterklaas, kerst of Oud & Nieuw is. Wish me luck… Begin 2024 zal ik hier pas weer op terugkomen en een nieuwe leefstijl update met je delen!

Merk jij verschil in je eetgedrag als je piekert en stress ervaart? En hoe zet jij die knop weer om? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog