Toen ik na mijn eerste zwangerschap en bevalling in het ziekenhuis de kosten van een keizersnede checkte, schrok ik me een hoedje… Inmiddels kom ik iets meer beslagen ten ijs en was ik goed voorbereid. Ik zette, net als in 2016 en 2018, de kosten van mijn derde zwangerschap en bevalling op een rijtje én deel handige tips voor je zorgverzekering. Lees je mee?

Medische indicatie bij zwangerschap

Eind september vorig jaar testte ik positief en in oktober van datzelfde jaar zagen we een kloppend hartje op de echo. Baby nummer 3 was onderweg! Inmiddels had ik natuurlijk al twee zwangerschappen achter de rug, ieder met hun eigen beloop. Dat was beide keren niet bepaald volgens het boekje: niet alleen verliep gedurende negen maanden alles roerig, ook eindigden ze beiden in een keizersnede. Deze keer was alles anders: ik wist vanaf dag één dat ik met een geplande keizersnede zou bevallen. Qua begeleiding was het deze keer even de vraag wie dit zou oppakken: de verloskundige of de gynaecoloog? Ik startte in het ziekenhuis en kreeg met 13 weken te horen dat ik een medische indicatie bij deze zwangerschap kreeg vanwege mijn voorgeschiedenis. Ik zou dus alle controles bij de gynaecoloog in het ziekenhuis krijgen. Net als in 2016 en in 2018 (toen ik ook alle zorgkosten op een rijtje zette op de blog) was ik ook nu weer héél benieuwd naar de kosten van mijn derde zwangerschap en bevalling. Zeker omdat we deze keer een week in het ziekenhuis verbleven na de geboorte van Linn. Daarnaast komt het einde van het jaar in zicht, dus een goed moment om eens na te denken over de zorgverzekering! Ik zette alles op een rijtje én deel enkele handige tips met betrekking tot je zorgverzekering bij zwangerschap en kinderwens.

De kosten van mijn derde zwangerschap en bevalling - Mama's Meisje blog

Controles bij de gynaecoloog

Na het doen van de zwangerschapstest en het positieve resultaat, belde ik als eerst naar de huisarts. Ik wilde namelijk infomeren welke stappen ik moest nemen zodat mijn controles bij de gynaecoloog meteen vergoed zouden worden. Van de huisarts kreeg ik een verwijzing, zodat ik direct een afspraak kon maken met de gynaecoloog. Waarschijnlijk had ik er ook wel rechtstreeks terecht gekund wegens mijn voorgeschiedenis, maar verzekeringstechnisch leek het me wel verstandig om een verwijsbrief te vragen. Zo wist ik in ieder geval zeker dat ik niet voor onaangename verrassingen zou komen te staan. Naast de zwangerschapscontroles in het ziekenhuis, bracht ik regelmatig een bezoekje aan de fysiotherapeut vanwege bekkenklachten. Verder was ik zwanger van september 2019 tot en met mei 2020: verdeeld over twee kalenderjaren dus. Door in te loggen bij mijn zorgverzekeraar, kon ik de gedeclareerde kosten inzien en ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Hoeveel kost een zwangerschap?

Hoeveel kost een zwangerschap? Ik zette de gedeclareerde kosten op een rijtje vanaf het eerste telefoontje naar de huisarts tot aan de laatste controle bij de gynaecoloog:

 • verwijzing huisarts: €4,98
 • 1e termijn: intake, 3 poliklinische controle-afspraken, 3 echo’s, bloedonderzoek: €839,62
 • fysiotherapie 2019: €168,33
 • inschrijving kraamzorg: €46,09
 • voorlichting prenatale screening: €37,33
 • 20-weken echo: €148,89
 • 2e termijn: 5 poliklinische controle-afspraken, 2 echo’s, bloedonderzoek: €839,02
 • intake kraamzorg telefonisch: €23,48
 • fysiotherapie 2020: €292,88
 • hulpmiddelen: €90
 • ZwangerFit lessen: €80
 • overige kosten zoals MRSA-kweek, consult huisartsen van de huisarts, medicatie tegen de misselijkheid en maagzuur, uitgiftekosten van de apotheek, bloedonderzoek: €115,52

Kosten van een keizersnede

En zo belandden we bij 39 weken en 3 dagen: mijn keizersnede stond gepland op 26 mei 2020. De kosten van een keizersnede zijn als één bedrag gedeclareerd, maar dat is all inclusive haha. We meldden ons ’s ochtends bij de receptie, waarna we werden doorgestuurd naar de ontvangstruimte bij de operatiekamers. Eenmaal daar kregen we eerst een voorbereidend opnamegesprek, waarna ik al snel door mocht naar de holding. Hier kreeg ik een infuus, werd een CTG gemaakt, kreeg ik allerlei plakkers op mijn borst, werd antibiotica toegediend en vervolgens gingen we naar de operatiekamer. Daar werd de ruggenprik gezet, kreeg ik een katheter en werd de keizersnede uitgevoerd. Nadat alles was afgerond, werd ik naar de uitslaapkamer gebracht en daarna naar de kraamafdeling, waar het in principe de bedoeling was dat ik nog 2 nachten zou blijven, inclusief eten, drinken, pijnmedicatie en zorg van het verplegend personeel. De kosten van dit gedeelte zijn €4622,96. Omdat Linn werd opgenomen op de Neonatologie en vervolgens op de kinderafdeling, mocht ik langer blijven. In totaal duurde de opname voor mij nog 5 dagen langer, met een totaalbedrag van €2172,25. Ik lag daar op ‘gezond moeder tarief’, dus enkele kosten zaten niet bij deze prijs in: de bloedverdunners die ik nog 10 dagen moest blijven gebruiken en de pijnmedicatie werden apart gedeclareerd (€48,69). De verloskundige zorg na de keizersnede kost in totaal €357,56. Het bedrag voor de kraamzorg komt op €974,05, dit is inclusief de vergoeding van de eigen bijdrage door mijn aanvullende verzekering. Tot slot heeft de huisarts nog gebeld om Linn in te schrijven, dit kostte €10,15.

Geplande keizersnede mijn bevallingsverhaal - Mama's Meisje blog

Hoeveel kost een bevalling?

In totaal komen de kosten van mijn derde zwangerschap en bevalling op €10.971,80. Daarnaast wordt er natuurlijk een baby geboren waarop ook kosten worden gedeclareerd. Omdat Linn na haar geboorte een infectie kreeg, werd zij eerst opgenomen op de Neonatologie en vervolgens op de kinderafdeling. Ze lag aan de monitor, had een infuus waardoor zij antibiotica kreeg en kreeg natuurlijk zorg. De totale kosten voor een week opname zijn €9056,06, dus bij elkaar opgeteld is dat voor ons samen €20.027,86. Ik weet nog dat ik me tijdens mijn eerste zwangerschap afvroeg: hoeveel kost een bevalling? Ik zocht informatie op over poliklinisch bevallen en het wel of niet hebben van een medische indicatie hiervoor plus een inschatting van de bijbehorende kosten. Nóóit had ik gedacht dat de kosten zó hoog zouden zijn. Over de zwangerschap en bevalling van Suus schreef ik ook over hoe duur deze bevalling was en ook bij Niene schreef ik hierover. Natuurlijk heb ik niet alles zelf hoeven betalen: deze keer betaalde ik mijn volledige eigen risico zelf (€385), de ZwangerFit lessen werden niet vergoed en daarnaast vielen enkele medicijnen niet onder het eigen risico, dus die moest ik zelf betalen. Indien je gaat kijken naar een zorgverzekering voor 2021 en een kinderwens hebt, dan heb ik een paar tips voor je.

De geboorte van Linn - Mama's Meisje blog

Zorgverzekering bij kinderwens en zwangerschap

Aan het einde van het jaar nemen wij altijd onze zorgverzekering onder de loep. Welke kosten verwachten we? Sluit de huidige polis hier nog steeds goed bij aan? Hoe zit het met de premie? En is er misschien een andere verzekeraar die hetzelfde aanbiedt voor een betere prijs? Ik raad iedereen aan om hiervoor te gaan zitten, want je kunt er serieus geld mee besparen. Verdere tips en aandachtspunten voor een zorgverzekering bij kinderwens en zwangerschap zijn:

 • Je hoeft als partners niet dezelfde verzekering af te sluiten. Je partner kan dus rustig op een ‘basispakket‘ blijven als hij niet zoveel nodig heeft of het eigen risico verhogen om de maandpremie te verlagen, terwijl jij je verzekering misschien wilt upgraden vanwege zwangerschap of een kinderwens.
 • Het loont om er eens met pen en papier én de rekenmachine voor te gaan zitten. Kijk goed naar de prijzen van de aanvullende verzekering en reken eens door. In mijn geval wogen de kosten van de hogere premie bij een aanvullende verzekering waarbij 32 fysiotherapiebehandelingen werden vergoed, niet op tegen het zelf betalen van de kosten van het fysiotherapieconsult vanaf behandeling nummer 19. Daarom hield ik het bij een pakket van 18 vergoede behandeling en betaalde ik, indien nodig, de resterende behandelingen zelf, omdat ik dan even duur uit zou zijn. Gelukkig bleek dit achteraf niet nodig en heb ik dus geld bespaard. Als ik wél de hogere aanvulling had gekozen, had ik namelijk wel iedere maand de premie moeten betalen.
 • Ga na welke kosten rondom kinderwens, zwangerschap en bevalling uit de basisverzekering worden vergoed en welke eventueel uit een aanvullende verzekering. Denk aan verloskundige zorg, echo’s, prenatale screening, de bevalling (thuis of in het ziekenhuis zonder medische noodzaak), kraamzorg, lactatiekundige, een eventuele cursus, bezoek aan de osteopaat.
 • In het geval van kraamzorg, het aanvragen van hulpmiddelen voor thuis en het aanvragen van een kraampakket, is het verstandig om je goed te laten informeren wanneer je dit geregeld moet hebben. Vaak moet kraamzorg al rond de termijnecho worden aangevraagd om te voorkomen dat de organisatie ‘vol’ zit rond jouw uitgerekende datum en je dus een andere optie moet overwegen. Hetzelfde geldt voor een kraampakket: deze wordt meestal rond het begin van het derde trimester geleverd, zodat je zeker alle spullen in huis hebt. Het te laat aanvragen kan voor onnodig stressvolle situaties zorgen, dus even checken is slim!
 • In sommige gevallen vergoedt de verzekeraar alleen de kosten als er een zorgcontract is met de zorgverlener. Indien dit niet het geval is, kan het zijn dat de kosten niet of maar deels vergoed worden. Belangrijk om te checken dus, om onverwachte kosten te voorkomen!
 • De verzekeraars maken uiterlijk 12 november 2020 hun premies voor 2021 bekend. Je zorgverzekering sluit je af voor een kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december. Wil je dus wisselen van verzekering? Vergelijk dan goed alle verzekeraars en hun pakketten, voordat je deze eventueel oversluit! De basisverzekering en het eigen risico voor 2021 kun je tot en met 31 december 2020 wijzigen. Je oude verzekering moet, indien je overstapt, in ieder geval vóór 1 januari 2021 opgezegd zijn. Je moet dan in ieder geval voor 1 februari 2021 een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten, anders riskeer je een boete.
 • Bij veel verzekeraars is het mogelijk om het eigen risico ‘vooruit’ te betalen. Het wordt dan opgenomen in de maandelijkse premie (of apart per maand afgeschreven naast de premie), waardoor je het dus eigenlijk in termijnen betaald. Als aan het begin van het volgende jaar blijkt dat je je eigen risico niet volledig hebt opgemaakt, dan krijg je het verschil natuurlijk terug.
 • Hebben jullie een kindje gekregen? Je moet je baby binnen 4 maanden na zijn/haar geboorte aanmelden bij je eigen verzekering. Je mag zelf weten of je de kleine aanmeld bij jou verzekering of die van je partner. Zitten jullie op één polis, dan is de nieuwe spruit automatisch meeverzekerd met de hoogst verzekerde. Je hoeft geen premie te betalen voor je kindje, ook niet voor aanvullende verzekeringen en ook heeft hij/zij geen eigen risico.

Heb jij voor of tijdens je zwangerschap naar je verzekering gekeken? Wat vind jij belangrijk in de zorgverzekering als het gaat om zwangerschap en bevalling? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1