Leuk idee voor een dagje uit: pak het openbaar vervoer! In deze blog deel ik een leuke budget zomertip met je: ik zette goedkope treinkaartjes en bustickets voor het hele gezin voor je op een rijtje. Zo hou je geld over voor een ijsje!

Goedkope treinkaartjes gezin

Een poos geleden schreef ik een blog over diverse treinmusea in Nederland die superleuk zijn om met kinderen te bezoeken. Het zijn veelal museums waar oude locomotieven en dergelijke te bewonderen zijn. Op de één of andere manier hebben bussen en treinen een grote aantrekkingskracht op kinderen. En als ik even voor mezelf en mijn gezin spreek, snap ik dat wel. Wij doen namelijk álles met de auto of op de fiets, komen eigenlijk nóóit in de bus of in de trein. Daarom zette ik de afgelopen twee jaar een dagje uit met trein of bus op ons vakantie to do lijstje. In de zomervakanties van 2022 en 2023 waren we in Friesland en besloten we met de trein naar een stad op 40 minuten verderop te gaan. Broodjes en wat drinken mee en gaan met die banaan! Wat een belevenis was dat! Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld: we gingen naar een klein toeristisch plaatsje waar familie woont, waar strand is en waar ze óók gewoon ijsjes verkochten. De tweede keer bezochten we dit kidsproof museum. Er zijn maar weinig ingrediënten voor nodig om zo’n vakantiedag tot een geslaagde te maken, al is het openbaar vervoer vandaag de dag best een investering. Gelukkig zijn er heel veel vervoerders die in de zomervakantie goedkope treinkaartjes en bustickets voor het hele gezin aanbieden. En dus besloot ik, als echte budgetmama, om de goedkope treinkaartjes en bustickets acties díé ik kon vinden eens op een rijtje te zetten. Spoiler alert: als je op internet zoekt naar een ‘goedkope familieticket trein of bus’ dan zie je vooral NS aanbiedingen, maar wist je dat met name regionale aanbieders voor de zomervakantie leuke aanbiedingen hebben? Zo ga je écht op budgetuitje!

Budget Zomertip goedkope bus- en treinkaartjes voor het hele gezin - Mama's Meisje blog

Goedkope familieticket trein of bus

Zoals gezegd leverde ‘goedkope familieticket trein of bus’ weinig resultaat en zo gooide ik er meer zoektermen tegenaan. Nee, als je goedkope treinkaartjes en bustickets voor het hele gezin wilt scoren, dan heb je namen nodig. Namen van regionale vervoerders: dat was voor mij al even flink zoeken want dat zijn namen die je niet dagelijks tegenkomt. Ook kwam ik erachter dat zij hun acties goed verstoppen: er zit dus veel werk in deze blog. Ik heb hieronder puntsgewijs, kort en bondig omschreven wat ik per vervoerder kon vinden. Mis je iets? Let me know (graag met een link, dat scheelt mij weer zoeken), dan vul ik de blog aan! Bij iedere budget zomertip staat een linkje, raadpleeg die voor aanvullende informatie over in welke regio een samenreisticket geldig is en welke voorwaarden er gehanteerd worden. Het is namelijk teveel om in deze blog te vermelden. Komt ie:

 • Arriva had in 2022 zowel een familieticket voor de bus (€10) als voor de trein (€15). Wij hebben daar tijdens onze vakantie in Friesland gebruik van gemaakt, maar helaas kon ik die actie dit jaar niet opnieuw vinden op de website van Arriva. Maar ik kreeg wel de tip om op de website van Tiqets te kijken, dus voor Groningen en Friesland: check in het rijtje hieronder! Welke acties Arriva wél heeft, zie je hieronder. Ik heb hieronder de betreffende websites per regio vermeld. Klik op de linkjes om de voorwaarden en aanvullende informatie te lezen én een ticket te bestellen.
  • OV-samenreisticket bus Zuid-Holland: klik hier
  • OV-tourpas in Zuid-Limburg: klik hier
  • Op deze pagina van Arriva vind je meer informatie over samen reizen met kinderen. Kinderen tot 4 jaar reizen gratis met het OV, zij hebben geen OV-chipkaart nodig. Kinderen die wél een persoonlijke OV-chipkaart hebben, reizen tot en met 11 jaar met 34% leeftijdskorting per busrit en gratis met de trein indien zij meereizen met een volwassene met Kids Vrij. Dan moet je dus wel investeren in het aanvragen van een OV-chipkaart en dat maakt het alleen aantrekkelijk als je regelmatig met je gezin met het openbaar vervoert reist.
  • OV-dagticket Friesland en Groningen: voor €9,95 koop je een ticket die gedurende 1 dag geldig is in alle bussen en treinen van Arriva in Fryslân, Groningen en op de Waddeneilanden. Drie kinderen tot en met 11 jaar mogen gratis mee op pad! Wij hebben hier in 2023 gebruik van gemaakt, ideaal! Check voor meer informatie en de voorwaarden deze website en scroll dan even door naar beneden, daar staan leuke combideals met dagjes uit!
 • Op de website van ‘Ervaar het OV’ vind je diverse zomerdagkaarten voor bus & trein in de regio’s Overijssel, Gelderland en Flevoland. Bijvoorbeeld de Meermanskaart (€20) voor max. 6 personen (waarvan minimaal 1 persoon van 18 jaar of ouder) en diverse zomerdagkaarten. Meer informatie vind je hier.
 • Qbuzz heeft in Groningen en Drenthe het Vakantiebroezz’n: voor €12,50 reis je met maximaal 2 volwassenen en per volwassene 3 kinderen (t/m 11 jaar) een hele dag in de weekenden, vakanties of op feestdagen met alle Qbuzz bussen in genoemde provincies. Meer informatie vind je hier.
 • In Utrecht maakte je in 2023 de hele dag gebruik van de bussen en trams van U-OV en Syntus binnen de provincie voor €6! Ik heb bij U-OV navraag gedaan of deze actie in 2024 terugkomt, dat is hoogstwaarschijnlijk niet het geval. Mocht dit veranderen, dan pas ik deze blog natuurlijk aan. Kinderen t/m 11 jaar reizen in heel 2024 wél gratis mee met een volwassene: op deze website lees je daar meer over!

samenreiskorting dagje uit met het OV - Mama's Meisje blog

Dagkaarten met korting voor kinderen

Naast de goedkope treinkaartjes en buskaartjes voor het hele gezin waarbij je een samenreisticket koopt, zijn er ook dagkaarten met korting voor kinderen. Verschillende vervoersmaatschappijen hebben voor de zomermaanden leuke acties in het leven geroepen waardoor een dagje uit met de bus of de trein betaalbaar is:

 • Connexxion komt met een Kids Dagkaart, waarbij je tijdens de zomervakantie éénmalig gratis óf voor €1 een buskaartje koopt, die je bij de chauffeur kunt inwisselen voor een gratis Kids Dagkaart (4-11 jaar). En vervolgens wissel je die weer in en ga zo maar door. Deze actie verschilt per regio:
  • De gratis Kids Dagkaart is geldig in alle bussen (ook R-net) van Connexxion en Transdev in de regio Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee, Zeeland, Gooi en Vechtstreek, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord. Meer info vind je hier.
  • De Kids Dagkaart voor €1 is geldig op alle buslijnen in Amstelland-Meerlanden. De Kids Dagkaart is ook geldig op de bussen van R-net, Schiphol busnet en op nachtlijnen. Meer info vind je hier.
 • Bij alle chauffeurs van EBS bussen in de regio’s Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg koop je voor €1 een kinderdagkaart. Deze is de hele dag geldig. Meer informatie vind je hier.
 • Bij NS zijn online diverse combitickets voor een treinrit plus dagje uit verkrijgbaar (scroll een stukje naar beneden om alle gezinsuitjes te checken). Daar zitten soms scherpe aanbiedingen tussen waarbij het loont om deze aan te schaffen, omdat de combinatie met een entreekaartje dan voordeliger uitpakt. Met samenreiskorting krijg je korting op je treinkaartje als je met meerdere mensen reist (dit loopt op naar gelang het aantal personen dat meereist), al is een railrunner voor de kids tot 11 jaar alsnog veel voordeliger per persoon.
  • Reis je vaker met de treinen van NS mét je kind(eren) t/m 11 jaar? Dan is Kids Vrij een voordelige optie. Je koopt voor €7,50 eenmalig een persoonlijke OV-chipkaart voor je kind en registreert eenmalig voor €0,01 Kids Vrij op die kaart. Vervolgens reizen ze gratis met je mee! Check deze website voor meer informatie.

49 euro ticket Duitsland

Over de grens kon je ook goedkope treinkaartjes scoren. In 2022 maakte je tijdens de zomermaanden met het 9-euro ticket in Duitsland onbeperkt gebruik van het openbaar streekvervoer. Dat was een groot succes en leidde zelfs tot problemen op het spoor. Daarom is het 9-euro ticket in Duitsland in 2023 in aangepaste vorm geherintroduceerd. Het heet sinds vorig jaar het Deutschland ticket en voor €49 per maand (per maand opzegbaar) kun je sinds 1 mei 2023 onbeperkt door Duitsland reizen. De Nederlandstalige info die ik erover kon vinden, is wel summier. Dit artikel op de website van RTL Nieuws helpt je verder. En dit is de officiële website met alle info over het 49 euro ticket Duitsland. Je hebt sowieso een smartphone nodig omdat het om een mobile ticket gaat. Het goede nieuws is dat in 2024 de prijs van dit ticket onveranderd blijft. Ik lees dat kinderen vanaf 6 jaar zelf een kaartje nodig hebben. Dit zogenaamde D-ticket is het overwegen waard als je in één van de grensprovincies woont en regelmatig naar Duitsland reist of als gezin in Duitsland op vakantie gaat!

Ken jij nog leuke aanbiedingen met goedkope treinkaartjes en bustickets voor het hele gezin of dagkaarten met korting voor kinderen? Ik lees het graag in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer