Leuk idee voor een dagje uit: pak het openbaar vervoer! In deze blog deel ik een leuke budget zomertip met je: ik zette goedkope bus- en treinkaartjes voor het hele gezin voor je op een rijtje. Zo hou je geld over voor een ijsje!

Dagje uit met trein of bus

Vorig jaar schreef ik een blog over diverse treinmusea in Nederland die superleuk zijn om met kinderen te bezoeken. Het zijn veelal museums waar oude locomotieven en dergelijke te bewonderen zijn. Op de één of andere manier hebben bussen en treinen een grote aantrekkingskracht op kinderen. En als ik even voor mezelf en mijn gezin spreek, snap ik dat wel. Wij doen namelijk álles met de auto of op de fiets, komen eigenlijk nóóit in de bus of in de trein. Daarom zette ik een dagje uit met trein of bus op ons vakantie to do lijstje. Deze zomervakantie gaat het gebeuren en ik denk dat het een hele belevenis op zich is. Broodjes en wat drinken mee en gaan met die banaan! Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld: we gaan naar een klein toeristisch plaatsje waar familie woont, waar strand is en waar ze vast wel ergens een ijsje verkopen. Er zijn maar weinig ingrediënten voor nodig om zo’n vakantiedag tot een geslaagde te maken, al is het openbaar vervoer vandaag de dag best een investering. Gelukkig zijn er heel veel vervoerders die in de zomervakantie goedkope bus- en treinkaartjes voor het hele gezin aanbieden. En dus besloot ik, als echte budgetmama, om de acties díé ik kon vinden eens op een rijtje te zetten. Spoiler alert: als je op internet zoekt naar een ‘goedkope familieticket trein of bus’ dan zie je vooral NS aanbiedingen, maar wist je dat met name regionale aanbieders voor de zomervakantie leuke aanbiedingen hebben? Zo ga je écht op budgetuitje!

Budget Zomertip goedkope bus- en treinkaartjes voor het hele gezin - Mama's Meisje blog

Goedkope familieticket trein of bus

Zoals gezegd leverde ‘goedkope familieticket trein of bus’ weinig resultaat en zo gooide ik er meer zoektermen tegenaan. Nee, als je goedkope bus- en treinkaartjes voor het hele gezin wilt scoren, dan heb je namen nodig. Namen van regionale vervoerders: dat was voor mij al even flink zoeken want dat zijn namen die je niet dagelijks tegenkomt. Ook kwam ik erachter dat zij hun acties goed verstoppen: er zit dus veel werk in deze blog. Ik heb hieronder puntsgewijs, kort en bondig omschreven wat ik per vervoerder kon vinden. Mis je iets? Let me know (graag met een link, dat scheelt mij weer zoeken), dan vul ik de blog aan! Bij iedere budget zomertip staat een linkje, raadpleeg die voor aanvullende informatie over in welke regio een samenreisticket geldig is en welke voorwaarden er gehanteerd worden. Het is namelijk teveel om in deze blog te vermelden. Komt ie:

 • Arriva heeft zowel een familieticket voor de bus (€10) als voor de trein (€15). Ik heb hieronder de betreffende websites per regio vermeld. Klik op de linkjes om de voorwaarden en aanvullende informatie te lezen én een ticket te bestellen.
  • OV-samenreisticket bus Friesland: klik hier
  • OV-samenreisticket Groningen en Friesland (trein en bus): klik hier
  • OV-samenreisticket bus Leeuwarden: klik hier
  • Op deze pagina van Arriva kun je in de zwarte balk, links bovenin, de regio aanpassen. Dan vindt je meer informatie over samen reizen met kinderen in Limburg, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant.
 • Op de website van ‘Ervaar het OV’ vind je diverse zomerdagkaarten voor bus & trein in de regio’s Overijssel, Gelderland en Flevoland. Bijvoorbeeld de Meermanskaart (€10) voor max. 2 volwassenen en 4 kinderen en diverse zomerdagkaarten. Meer informatie vind je hier.
 • Qbuzz heeft in Groningen en Drenthe het Zomerbroezz’n: voor €12 reis je met maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen (t/m 11 jaar) een hele dag met alle Qbuzz bussen in genoemde provincies. Meer informatie vind je hier.

Dagje uit met het OV samenreiskorting - Mama's Meisje blog

Dagkaarten met korting voor kinderen

Naast de goedkope bus- en treinkaartjes voor het hele gezin waarbij je een samenreisticket koopt, zijn er ook dagkaarten met korting voor kinderen. Verschillende vervoersmaatschappijen hebben voor de zomermaanden leuke acties in het leven geroepen waardoor een dagje uit met de bus of de trein betaalbaar is:

 • Connexxion komt met een Kids Dagkaart, waarbij je tijdens de zomervakantie éénmalig voor €1 een buskaartje koopt, die je bij de chauffeur kunt inwisselen voor een gratis Kids Dagkaart (4-11 jaar). En vervolgens wissel je die weer in en ga zo maar door. Deze actie is geldig in de vervoersgebieden Zeeland, Amstelland Meerlanden, Zaanstreek, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord. Meer informatie vind je hier.
 • Bij alle chauffeurs van EBS bussen in Waterland koop je voor €1 een kinderdagkaart. Dit is een wegwerp OV-chipkaartje waarmee in- en uitgecheckt kan worden. Meer informatie vind je hier.
 • Bij NS zijn online diverse combitickets voor een treinrit plus dagje uit verkrijgbaar. Daar zitten soms scherpe aanbiedingen tussen waarbij het loont om deze aan te schaffen, omdat de combinatie met een entreekaartje dan voordeliger uitpakt. Met samenreiskorting krijg je korting op je treinkaartje als je met meerdere mensen reist (dit loopt op naar gelang het aantal personen dat meereist), al is een railrunner voor de kids tot 11 jaar alsnog veel voordeliger per persoon.

9-euro ticket in Duitsland

Tot en met eind augustus 2022 maak je met het 9-euro ticket in Duitsland onbeperkt gebruik van het openbaar streekvervoer. Je betaalt 9 euro per maand en de tickets zijn verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar. Leuk voor als je in één van de grensprovincies woont of in Duitsland op vakantie gaat!

Ken jij nog leuke aanbiedingen met goedkope bus- en treinkaartjes voor het hele gezin of dagkaarten met korting voor kinderen? Ik lees het graag in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Afbeelding: train