Waar gaat dat geld toch allemaal naartoe? We dachten daar best wel overzicht in te hebben, maar rond de jaarwisseling pakten we de administratie er eens bij en besloten ons uitgavenpatroon onder de loep te nemen. In deze blog vertel ik wat we in ons koopgedrag veranderd hebben: hoe we bewuster omgaan met geld. Lees je mee?

Uitgavenpatroon in beeld

Toen vanaf september 2019 de eerste zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend werden, besloot ik er eens goed voor te gaan zitten. Al snel doken Erik en ik in onze administratie en brachten we ons uitgavenpatroon in beeld. Want waar gaat dat geld toch allemaal naartoe? In onze ogen gaven we geen spectaculaire bedragen uit, maar het kan altijd anders. Ook wij hebben geen boompje in de tuin staan waar we het uit kunnen plukken en met een derde kindje op komst gaan de uitgaven straks weer omhoog! Als iemand trouwens een stekje heeft: ik houd me aanbevolen ;) Ik dacht dat we best veel overzicht hadden, maar er viel toch echt nog wel winst te behalen op bepaalde lasten. We willen in 2020 namelijk bewuster omgaan met geld en ons belangrijkste doel is om meer te (be)sparen. Ik heb op een rijtje gezet wat wij hebben aangepast en met welke aanpassingen wij ons koopgedrag veranderd hebben.

Boodschappen

Twee maanden geleden vertelde ik over ons weekmenu en wat we maandelijks kwijt zijn aan boodschappen. Hoewel we gebonden zijn aan een glutenvrij dieet voor Suus en dit een aardige duit in het zakje doet qua uitgaven, is er nog een verandering waar we rekening mee houden. Zo is de BTW verhoogd en zijn boodschappen duurder geworden. Reken daarnaast mee dat we binnenkort weer in de luiers en flesvoeding zitten en je snapt dat ik qua boodschappen een budget instelde. Door een weekmenu te maken, voorkom ik dat we onnodig teveel in huis halen. Daarnaast let ik op aanbiedingen en zijn we geneigd om meer te grijpen naar huismerken. Deden we eerst boodschappen bij Plus en Aldi, schakelden we later over naar Jumbo en Lidl. Ook dit bleek niet zaligmakend en zeker niet kostenbesparend. Daarom doen we sinds een tijdje onze boodschappen alleen bij Jumbo: dit bleek voor ons de goedkoopste optie. In het artikel ga ik er uitgebreid op in, maar de grootste verandering is wel dat we niet zomaar meer alles in ons mandje mikken zonder op te letten of teveel boodschappen in huis halen waardoor we dingen weg moeten gooien. Bewuster omgaan met geld en slim inkopen, bijvoorbeeld wasmiddel of luiers als er een goede aanbieding is. Dat heeft ons al heel wat geld bespaard!

Boodschappen shoplog zijn boodschappen duurder geworden budget per week gezin vier personen voorbeeld uitgaven - Mama's Meisje blog

Abonnementen nalopen

Het begon met de zorgverzekering, want het einde van het jaar is natuurlijk hét moment om deze kritisch te bekijken. Voldeed alles nog aan onze wensen en behoeftes? Erik zat al goed en we besloten dat er aan zijn polis niets veranderd hoefde te worden. Ik bleek zwanger te zijn en eerlijkheid gebied te zeggen dat ik al jaren bij dezelfde verzekeraar zit. Ik durfde daarom niet goed over te stappen, zeker omdat ik al kraamzorg en een kraampakket had aangevraagd via mijn verzekeraar. Voor 2020 zit ik dus nog in een vrij duur pakket, maar ik ben wel van plan om dat aan het einde van dit jaar aan te passen. Mits mijn gezondheid dit toelaat natuurlijk! Toen we de zorgverzekeringen eenmaal hadden gecheckt, besloten we ook andere verzekeringen en abonnementen na te lopen. Mijn sim-only abonnement liep af en ik kon ‘m tegen 50% korting verlengen. Dat maakte het meteen een stuk goedkoper dan een abonnement met toestel. Ook qua energieleverancier bleek er winst te behalen, al is dat meer Erik’s specialiteit. Wist je dat je dit makkelijk zelf kunt checken op https://www.energie-vergelijken.net? Daarnaast kregen we in het afgelopen jaar glasvezel en konden we een duur schotelabonnement opzeggen. The perks of living op de boerderij ;) We hebben nog enkele abonnementen opgezegd waardoor we weer geld bespaard hebben. Verzekeringen en abonnementen worden vaak automatisch afgeschreven en daarom kijk je er niet gauw meer naar om. Aangezien we ons koopgedrag wilden veranderen, hebben we ook dit stuk meegenomen en dat bleek niet voor niets!

LEES OOK: GIERIG ERVARINGEN & TIKKIE VERHALEN!

Kinderkleding

Niets is zo verleidelijk als het kopen van kinderkleding. Ik ben dus zo’n moeder die al dat leuks niet kan weerstaan en regelmatig nieuwe koopjes inslaat. Correctie: ik was zo’n moeder, want sinds de winter heb ik mijn leven gebeterd. Bij het opruimen van de te kleine maatjes vond ik steeds vaker items die niet regelmatig gedragen waren. Zonde! Daarom ben ik anders gaan inkopen en heb ik een heus plan van aanpak. Zo wil ik niet teveel bij één merk kopen omdat ik van afwisseling hou. Tegenwoordig maak ik gebruik van de optie om ‘verlanglijstjes’ te maken. Ik bestel graag bij H&M en Next Direct en daar kun je bij ieder item dat je leuk vindt, een hartje aanklikken. Het item wordt dan opgeslagen in een persoonlijke lijst. Meestal doe ik dit vlak voordat ik weer een nieuwe bestelling wil plaatsen en vervolgens ga ik dan door die lijstjes. Ik kijk wat ik écht leuk vind en bestel items die onderling beter te combineren zijn. Daardoor ontstaan er steeds nieuwe combi’s met dezelfde inhoud van de kledingkast en dat vind ik echt een must! Ook ben ik gestopt met het vooruit kopen van kinderkleding, omdat maten zich niet laten voorspellen en het iets te vaak mis ging. Zat ik met dan ene zomerse sale shirtje dat pas in de winter paste… Al met al kan ik me nu redden met de kinderbijslag en maximaal €50 per maand, dus mijn koopgedrag is behoorlijk veranderd. Dat gaat trouwens voornamelijk naar Suus, omdat ik voor Niene vaak meer op de plank heb liggen aan bewaarde kleding. Al koop ik voor haar ook altijd nieuwe dingen, want ik wil niet dat ze alleen maar hetzelfde als haar zus aan heeft.

Minder impulsaankopen

Over verleidingen gesproken: ik ben vast niet de enige die altijd met meer dan gepland de Action verlaat. Nog zo’n winkel waar altijd leuke koopjes zijn: Kruidvat! Toen we onze uitgaven onder de loep namen, zagen we dat daar best wat op bespaard kon worden. Bij Kruidvat kom ik vaak voor luiers en drogisterijartikelen, al wissel ik het steeds vaker af met Trekpleister omdat hun luiers hier ook prima bevallen. Ik besloot om vaker online te bestellen. Dit wordt namelijk vanaf €50 gratis thuisbezorgd en met luiers en bijvoorbeeld wasmiddel zit je daar zo aan. Handig, want deze preggo mom hoeft niet met zware boodschappen te sjouwen én ik doe minder impulsaankopen. Maar bij Action kan dat natuurlijk niet en dus moest ik wat strenger voor mezelf zijn. Hebben we dit echt nodig of is het alleen maar ‘voor de leuk’? Ook maak ik tegenwoordig een lijstje voordat ik naar Action ga. Ik mik in mijn karretje wat ik moet hebben en er zitten heus wel eens spontane aankopen bij, maar ik kan wel zeggen dat ik op dit gebied mijn koopgedrag veranderd heb. Goedkoop kan ook duurkoop zijn en who needs 10.000 woonaccessoires anyway ;)

Koopgedrag veranderd bewuster omgaan met geld - Mama's Meisje blog

Slim inkopen

Ieder jaar komt die man met die mijter weer op z’n paard aanhobbelen en gaan we naarstig op zoek naar leuke presentjes. De kinderen zijn jarig, het is kerst, ze halen hun zwemdiploma, deden hun best bij de tandarts of worden grote broer of zus. Genoeg redenen om een cadeautje te geven! Afgelopen december heb ik het in het kader van ‘bewuster omgaan met geld’ budgettechnisch behoorlijk netjes gedaan. Ik was iets meer dan €60 kwijt aan schoen- en pakjesavond cadeautjes voor twee kinderen. Dit deed ik door slim inkopen te doen en de folders al enkele maanden voor de decembermaand in de gaten te houden. Daarnaast noteerde ik alle cadeautjes want anders zou ik misschien vergeten wat ik al had gekocht. Iedere zondag deel ik de nieuwste foldertips voor mama’s & mini’s in mijn stories op Instagram. Daar staan regelmatig leuke cadeau ideetjes in, niet alleen voor je eigen kids maar ook voor kinderverjaardagen of -feestjes!

Spaardoelen

In het verleden spaarden we een x bedrag per maand en dat belandde allemaal op één bult. Tegenwoordig pakken we dat anders aan: we stellen spaardoelen en berekenen dan een benodigd budget per spaardoel. Door gerichter naar een spaardoel toe te werken, gaat het sparen ook beter en houden we meer overzicht over het geheel. Zo wisten we vorig jaar al dat we een derde kinderwens hadden, met als gevolg dat we zouden moeten verbouwen. We hebben toen al geld apart gezet voor de verbouwing. Dat werkt nu in ons voordeel want we hebben het budget al beschikbaar. Ook ging onze vaatwasser vorig jaar kapot. Nu wisten we wel dat dit eraan zat te komen, maar het valt toch altijd tegen als je zo’n uitgave van je spaarrekening haalt. Weer even aanvullen dus! We hebben ons koopgedrag veranderd, gaan bewuster om met geld en kunnen nu al merken dat we hierdoor meer grip hebben op ons uitgavenpatroon. Dat is een fijn gevoel, want hoewel het nu allemaal voor de wind gaat, weet je nooit wat de toekomst brengt. Dan kun je maar beter iets achter de hand hebben voor onvoorziene uitgaven!

Heb jij voldoende inzicht in je uitgavenpatroon? Is bewuster omgaan met geld iets dat jouw bezig houdt? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1