Ben jij niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken en ga jij graag een uitdaging aan? Een klushuis kopen: dit zijn de aandachtpunten!

Klushuis kopen: waar moet je rekening mee houden?

Maandenlang speur je op makelaarswebsites naar dé perfecte koopwoning. Waar de één absoluut niet voor minder gaat dan een nieuwbouwwoning met minstens AAA+ energielabel, gaat het hart van de ander sneller kloppen bij een woning met wat meer geschiedenis. Een klushuis kopen: het is nogal een avontuur en als je in de oriënterende fase zit, aan het afwegen bent, dan kunnen deze 4 aandachtpunten je op weg helpen. Waar moet je rekening mee houden als je voor een klushuis gaat?

Breng in kaart wat er moet gebeuren

Na de rondleiding van de makelaar is jouw hart misschien al héél snel gaan kloppen, maar even back to reality. Wat moet er allemaal aan dit klushuis gebeuren? Het is verstandig om eerst op een rijtje te zetten wat je wilt verbouwen aan de woning. Welke klussen hebben prioriteit en wat kan eventueel uitgesteld worden tot een later moment? Als je een goede basis neerzet, zoals met isolatie of vloerrenovatie, is het voor jou dan acceptabel dat een nieuwe keuken op de lange baan wordt geschoven? Deze overwegingen kun je allemaal meenemen voordat je een klushuis koopt.

Klushuis kopen Dit zijn 4 aandachtspunten! - Mama's Meisje blog

Wie gaat het werk doen?

We kennen allemaal de tv-programma’s waarbij koppels succesvol en geheel zelfstandig een jaren ’30 woning, zo lek als een mandje, binnen 3 maanden omtoveren tot een hotel chique paleisje met een prachtige PVC-vloer van Van Houdt Vloeren. Als een klushuis kopen tot jouw dromen behoort, dan heb je er waarschijnlijk al bij ingecalculeerd dat er veel verbouwd moet worden. De grote vraag is: wie gaat welke klus op zich nemen? Het is enorm fijn als je een getalenteerd klusser bent en misschien zelfs tot je familie- of vriendenkring mag rekenen, maar voor sommige klussen zijn professionals toch echt de beste optie. In sommige beroepsgroepen, zoals bij schilders en loodgieters, maar ook bij aannemers kan de wachttijd behoorlijk oplopen. Klushuis kopen en daarna pas informeren: dat is niet de beste volgorde. Je doet er goed aan om al tijdig te informeren bij aannemers, bedrijven en zzp’ers: hebben zij ruimte voor de verbouwklus en op welke termijn?

Klushuis kopen: budget bepalen

Jouw klushuis kopen en verbouwen: welk budget heb je daarvoor beschikbaar? Nu je de gewenste werkzaamheden in kaart hebt gebracht en bepaald hebt welke je zelf doet of uitbesteed, is de volgende stap om dit te toetsen aan het beschikbare budget. Soms valt het mee, meestal valt het tegen: houd dus rekening met een marge voor als kosten onverhoopt hoger uitvallen. Misschien kun je concessies doen door bepaalde klussen uit te stellen of de kosten drukken door bepaalde werkzaamheden deels zelf uit te voeren in overleg met het ingeschakelde bedrijf?

Zijn je plannen haalbaar?

Een klushuis kopen: is het haalbaar? Nadat je de materialen en werkzaamheden, het inschakelen van eventuele professionals en de verwachte kosten in kaart hebt gebracht, zul je een goede inschatting kunnen maken of je plannen haalbaar zijn. Vergeet hierbij niet te checken of je een vergunning nodig hebt voor jouw verbouwplannen, dubbelcheck bij je professionals of je er niet per ongeluk een draagmuur uit wilt slopen en bezuinig zeker niet op een bouwkundige keuring. Tot slot: heb een lange adem, maar houd dat einddoel voor ogen. Er gaan momenten komen waarbij je je afvraagt waar je aan begonnen bent, maar als jij straks in jouw droomhuis woont, komt de motivatie om door te zetten vanzelf terug!

Heb jij ervaring met een klushuis kopen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

Liefs Karin 2

 

 

 

 

Disclaimer