Begin september vierden wij een week vakantie op Texel. Een heerlijk eiland dat genoeg te bieden heeft voor gezinnen met kinderen. Daarom zette ik de leukste uitjes en tips voor je op een rijtje!

Kindvriendelijk Texel

Ondanks dat onze dochter in de zomer net 1 jaar is geworden, vonden wij het ontzettend leuk om uitjes met haar te ondernemen. Ze keek haar ogen uit en genoot zichtbaar van al die nieuwe indrukken! Zelf ontdekten wij ook een nieuwe kant van Texel, want voorheen waren wij natuurlijk helemaal niet op activiteiten met kinderen gericht. Dat Texel ontzettend kindvriendelijk is, daar zijn we tijdens onze vakantie achter gekomen. Ga jij met je gezin naar dit fijne eiland? Lees dan de tips die ik voor je heb zeker even door: ik hoop dat je er iets aan hebt!

Strand1

Het strand

Inkoppertje natuurlijk, maar wat is er nou leuker dan een gigantische zandbak? Suus zat op een kleedje en vond het geweldig: spelen met emmer en schepje. En zand proeven… Maar ook de voetjes in het water! Het was niet warm genoeg om te zwemmen, maar er waren veel kinderen die gewapend met schepnet en emmer de kustlijn afspeurden naar allerlei ‘schatten’. Bij verschillende stranden zijn ook faciliteiten waar je naar het toilet kunt en de inwendige mens goed verzorgd kan worden. Ons favoriete strand bij Paal 17 was de ideale locatie om strandbezoek en lunch te combineren!

Schapenboerderij

 

Schapenboerderij Texel

Lammetjes knuffelen, zien hoe schapen worden gedreven door honden én een grote buitenspeeltuin met traptractors, schommels en glijbanen: de Schapenboerderij Texel is een ideaal uitje voor groot en klein. Wij namen Suus mee en al vond ze de schapen een beetje eng, er was genoeg te bekijken!

Schapenboerderij1

Zo lopen er allerlei kippen met kuikens rond en kun je naast schapen ook kalfjes, shetlanders, varkens, konijnen en ezels aaien. Er is een overdekt strodoolhof en voor de kinderen is er gratis limonade. Wil je meer informatie over de Schapenboerderij? Kijk dan even op hun website!

Schapenboerderij2

Niet alleen leuk voor Suus, wij vonden het interessant om de demonstratie ‘schapendrijven met honden‘ te zien en we verbaasden ons over de hoeveelheid schapenrassen die er aanwezig waren: maarliefst 25! Zeker een bezoekje waard als je op Texel bent.

Juttersmuseum Flora Texel

Hoewel we in eerste instantie meer voor onszelf naar het Juttersmuseum Flora gingen, keek Suus haar ogen uit. In het Juttersmuseum vind je de verzameling die is begonnen bij strandjutters Jan en Klaas Uitgeest en gaat maarliefst 75 jaar terug. Niet alleen Suus keek haar ogen uit: het is ongelooflijk om te zien wat er allemaal aan de Texelse kust is aangespoeld.

Juttersmuseum

Voor kinderen is er een gratis speurtocht verkrijgbaar, waarbij ze langs allerlei spelletjes komen. Ook is er op het buitenterrein een enorme speeltuin met o.a. een klimtoren, kabelbaan, schommels en zelfs een echte reddingscapsule waar je in kunt klimmen! Het Juttersmuseum Flora is genomineerd voor de ANWB Leukste Uitje Verkiezing 2018: wij hebben al gestemd! Meer informatie over dit museum? Kijk dan even op deze website.

Restaurant Quinty’s Texel

Met recht een familierestaurant te noemen: Quinty’s in de Koog op Texel heeft goed nagedacht over het vermaken van de kleinste gasten! Achter in het restaurant is een grote, aparte ruimte ingericht waar kinderen zich uitgebreid kunnen vermaken in de verkleedhoek met speelgoed. Helemaal in het thema circus. In deze ruimte zijn ook tafeltjes geplaatst, dus papa en mama kunnen hun kroost in de gaten houden terwijl achter de schermen de bestellingen worden klaargemaakt.

Quintys

Wij zaten tijdens ons avondje uit eten in die speelhoek en Suus vond het prachtig! Ze kreeg een kleurplaat en potloden aan tafel, maar we hebben natuurlijk ook even in de speelhoek gekeken. Daar waren ook andere kindjes aan het spelen en je kunt merken dat het ontspannen is voor het hele gezin. Wachten op het eten is helemaal niet erg, want de kleine gasten vermaken zich prima. In de zomermaanden en tijdens schoolvakanties worden er ook goochelshows en poppenkastvoorstellingen gegeven.

IMG 6227

Er is een uitgebreid kindermenu maar Quinty’s heeft een ander uniek concept wat ook voor volwassenen heel handig kan zijn. Je kunt alle gerechten van de kaart namelijk in small, medium of large bestellen. Superhandig, ik zit na twee gangen normaal gesproken echt bomvol. Maarja, dan komt de toetjeskaart nog… Nu heb ik een small voorgerecht en hoofdgerecht genomen en een medium toetje. Ook handig voor kinderen die graag van de ‘gewone’ kaart willen bestellen in plaats van het kindermenu. Wij kunnen maar één ding zeggen: ga je met je gezin naar Texel en zoek je een kindvriendelijk restaurant, ga dan zeker naar Quinty’s in de Koog!

Ecomare Texel

Bij Ecomare op Texel worden vogels en zeehonden opgevangen, maar er is veel meer. Zo kom je van alles te weten over de natuur op Texel, de Noordzee en de Waddenzee. Er zijn allerlei quizzen en spelletjes te doen en je wordt bewust gemaakt van de hoeveelheid vervuiling in de zee en wat voor gevolgen dat heeft voor de natuur en de dieren. Erg educatief, maar op een speelse manier.

Ecomare1

Maar het allerleukst zijn natuurlijk de dieren die je kunt bewonderen. Zeehonden, bruinvissen, vogels en de zeedieren in de aquaria behoren allemaal tot diersoorten die je in de Waddenzee en Noordzee kunt vinden. Suus vond het geweldig: zwaaide naar en kletste tegen alle diertjes. Ecomare is een leuk uitje, zelfs voor de allerkleinsten, dat je zeker niet moet overslaan als je op Texel bent!

DSC04590

Ben jij wel eens met kinderen op Texel geweest? Wat vind je van de genoemde uitjes en tips? Heb je nog aanvullingen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin