Begin augustus zat Suus ineens onder de waterpokken. Ik was toen ongeveer 8 weken zwanger en vroeg me gelijk af: is dit gevaarlijk? Dit bracht me op het idee om een overzichtje te maken: welke kinderziekten kunnen gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind?
Kind waterpokken, mama zwanger!
Al snel kwam ik erachter dat de waterpokken voor mij niet gevaarlijk waren op dat moment. Ik heb als kind namelijk al waterpokken gehad. Maar de waterpokken waren weg en nog geen anderhalve week later zat Suus wéér onder de vlekjes! Deze keer een soort uitslag maar ook met wat ‘dikkere’ plekken ertussen. Normaal gesproken zou ik dit even aanzien, maar in verband met mijn zwangerschap hebben we toch een bezoekje aan de huisarts gebracht. Er zijn zoveel ‘vlekjesziekten’ die kinderen kunnen doormaken, dat ik echt geen idee had welke dit mogelijk zou kunnen zijn. De huisarts vond het heel verstandig en constateerde de zesde ziekte. Deze was gelukkig niet gevaarlijk voor mij of de baby in mijn buik. Maar welke kinderziekten kunnen dat wel zijn?
LEES OOK: DEZE TIP HELPT TEGEN JEUK BIJ WATERPOKKEN!
Kinderziekten die alertheid vragen tijdens de zwangerschap
Een aantal kinderziekten (infectieziekten) vormen een risico voor de zwangere of het ongeboren kindje. Voor alle onderstaande ziekten geldt dat als de zwangere vrouw deze ziekten heeft doorgemaakt of tegen de ziekte gevaccineerd is, zij beschermd is. Bij twijfel kun je laten testen of je antistoffen hebt tegen deze ziekten. Ik ga niet in op de algemene informatie over deze kinderziekten, maar benoem alleen waarom je alert moet zijn als jij of je omgeving besmet is met één van onderstaande ziekten.
Mazelen
Mazelen wordt overgedragen via druppels in de lucht die afkomstig zijn uit de neus- en keelholte van de ‘geïnfecteerde’. Voor de zwangere is er een verhoogd risico dat een besmetting met mazelen een ernstig beloop heeft. Er zijn voor de ongeboren baby geen aanwijzingen op een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Wel kan het krijgen van mazelen tijdens de zwangerschap in zeldzame gevallen leiden tot een spontane miskraam of vroeggeboorte. Zeer jonge kinderen (jonger dan 1 jaar), vooral pasgeborenen van niet-immune moeders, hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties en sterfte. Als je niet gevaccineerd bent of nooit mazelen hebt gehad en je bent zwanger, vermijd dan ieder contact met personen die mogelijk mazelen hebben. De meeste baby’s zijn namelijk beschermd doordat de moeder is gevaccineerd of de ziekte heeft doorgemaakt. Ben je zwanger en (mogelijk) in contact geweest met een mazelenpatiënt? Neem dan contact op met je huisarts!
Rodehond
Rodehond wordt, net als mazelen, overgedragen door druppeltjes die uit de keel-of neusholte van geïnfecteerde mensen in de lucht terecht komen. Voor zwangere vrouwen verloopt het doormaken van rodehond in de meeste gevallen mild, maar het risico op complicaties is wel verhoogd. Eén van die complicaties kan gynaecologisch van aard zijn en een spontane miskraam veroorzaken. Voor het ongeboren kindje kan rodehond verschillende gevolgen hebben. Het is afhankelijk van het moment van besmetting van de moeder en welke orgaansystemen er op dat moment in een cruciale ontwikkelingsfase zitten. Hoe vroeger de infectie in de zwangerschap optreedt, hoe hoger de kans dat er meerdere orgaansystemen worden aangetast. Dit heeft ermee te maken dat in het begin van de zwangerschap het embryo nog volop groeit en ontwikkelt. Gelukkig zijn de meeste vrouwen geboren na 1963 gewoon gevaccineerd tegen rodehond en daardoor beschermd. Je bent ook beschermd als je de ziekte eens hebt doorgemaakt. Deze bescherming geldt dan ook voor je ongeboren kindje. Ben je zwanger en (mogelijk) in contact geweest met een rodehondpatiënt? Neem dan contact op met je huisarts!
De Vijfde Ziekte
De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het parvovirus dat, net als mazelen en rodehond, wordt overgedragen via de lucht. Wanneer een zwangere vrouw besmet raakt met dit virus, is er een verhoogde kans op een miskraam of doodgeboorte. Toch verloopt 91% van de zwangerschappen ondanks besmetting met het virus, normaal. Indien de besmetting in de eerste 20 weken van de zwangerschap optreedt, is dit een reden voor verwijzing naar de gynaecoloog om de zwangerschap goed te blijven volgen. Ben je zwanger en (mogelijk) in contact geweest met een patiënt met de vijfde ziekte? Neem dan contact op met je huisarts!
Waterpokken
Ik denk dat bij ‘kinderziekten en zwangerschap’ de meeste vragen ontstaan rondom de uitbraak van waterpokken. Het virus dat waterpokken veroorzaakt is zowel via de lucht als via het vocht afkomstig uit de blaasjes overdraagbaar. Zwangere vrouwen die besmet raken hebben meer kans op ernstige complicaties zoals bijvoorbeeld longontsteking. Hoe verder de zwangerschap gevorderd is, hoe groter de kans op complicaties. Voor het ongeboren kind kan een besmetting verregaande gevolgen hebben. Vind de besmetting plaats tussen week 13 en week 20, dan is de kans op aangeboren afwijkingen groter dan wanneer deze vóór de 13e week plaatsvind. Er zijn helaas geen gegevens beschikbaar over besmetting na 24 weken. Omdat 96-99% van de zwangeren al eerder waterpokken heeft doorgemaakt, zijn de meeste pasgeborenen beschermd via de antistoffen die ze meekrijgen van hun moeder. Besmettingen via derden (bijvoorbeeld broertjes of zusjes) verlopen minder ernstig. Is de moeder besmet geraakt tussen 5 dagen vóór en 2 dagen na de bevalling, dan is er meestal een infectie bij de pasgeborene zonder dat er al overdracht van antistoffen heeft plaatsgevonden. Hierdoor kan de pasgeborene ernstige complicaties doormaken zoals longontsteking, maag-darminfectie en ontsteking van de lever. Ben je zwanger en (mogelijk) in contact geweest met een waterpokkenpatiënt? Neem dan contact op met je huisarts!
Wist jij dat bovenstaande kinderziekten risico’s met zich mee kunnen brengen tijdens de zwangerschap? Heb je zelf ervaring met kinderziekten en zwangerschap? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter.
Bron: RIVM Zwangerschap en Infectieziekten
Ik wist van alle bovenstaande ziektes dat ze besmettelijk zijn én gevaarlijk kunnen zijn voor zwangere mama en (ongeboren) baby.
Ik schrok dan een klein beetje, toen ik tijdens mijn kraamweek van telg nummer 2 constateerde dat de oudste waterpokken had. Volgens huisarts en verloskundige geen probleem, want Chiara was nog geen 10 dagen oud, ik had zelf waterpokken gehad én ik gaf borstvoeding dus ze was dubbel beschermd. Toch kreeg Chiara binnen een paar dagen ook vlekjes en ja hoor, ook zij had de waterpokken!
Nog geen reden tot paniek, maar ik moest me wel realiseren dat ze het nu nog een keer kan krijgen en als meisje zijnde wel voor een bepaalde leeftijd anders was dat weer gevaarlijk voor de ontwikkeling van haar baarmoeder!
Het is maar goed dat ik zo met mijn toverstaf kan zwaaien en haar de waterpokken kan geven….
Dat lijkt me inderdaad schrikken! Ja handig he, dat je dat gewoon kunt aanvragen van tevoren ;)
Wat ook goed is om uit te zoeken, is of vaccinaties (nog) wel werken bij je. Ik ben ook gewoon volledig gevaccineerd, maar ik heb bloedonderzoek laten doen en toen bleek ik niet immuun te zijn voor mazelen. Wel voor de rode hond gelukkig! Maar die ziekte heb ik ook gehad als kind vertelde mijn moeder me later. Ik wist dit niet tijdens mijn 1e zwangerschap gelukkig, anders had ik het erg spannend gevonden. Maar ik wil wel extra waarschuwen. Zwangeren die denken: oh maakt niet uit want ik ben gevaccineerd, zouden ook gewoon kindjes met mazelen en rode hond moeten mijden. Better safe than sorry toch? :)
Inderdaad Milou, voorkomen is beter dan genezen!