Zijn dure kinderschoenen áltijd de beste optie? En hoe weet je of de maat goed is? In deze blog lees je mijn kinderschoenen kopen tips: lees maar mee!

Goede kinderschoenen

Als mama van drie meiden ben ik regelmatig in de schoenenwinkel te vinden. Tja, ze groeien als kool en het lijkt soms alsof je één keer met je ogen knippert of die leuke stappers – die helemaal nog niet zo lang in de kast staan – zijn alweer te klein! Nog geen twee maanden geleden bijvoorbeeld, toen ik concludeerde dat Niene écht weer uit haar vorige sneakers gegroeid was. Het voorjaar kwam eraan en dan wordt er ontzettend veel buiten gespeeld. Ik scoorde toen voor haar een mooi paar Shoesme sneakers en nadat ze er een maandje op rondliep, besloot ik er nog een tweede paar van hetzelfde merk aan toe te voegen: voor ‘netjes’. Wij moeders weten namelijk dat die mooie nieuwe schoenen niet lang zo goed als nieuw blijven: na een paar weekjes dragen, spelen en op avontuur zijn de eerste slijtageplekken vaak al te zien. Soms bestaat de gedachte dat alleen dure kinderschoenen goed zijn, maar dat is helemaal niet het geval. Kinderschoenen kopen? Ik deel tips: wat is belangrijk voor voetjes in de groei en waar let je op?

Kinderschoenen kopen tips & waar let je op - Mama's Meisje blog

Kinderschoenen kopen tips

Toen Suus haar eerste stapjes zette, kocht ik haar eerste échte schoentjes. Ik was er op dat moment volledig van overtuigd dat alleen schoenen met een behoorlijk prijskaartje het beste waren voor mijn kleintje. Dat is een misverstand, want in plaats van te kijken naar de prijs, is het bij het aanschaffen van kinderschoenen belangrijk om op andere punten te letten. Ik deel mijn kinderschoenen kopen tips graag met je:

  • Klinkt als een schot voor open doel, maar kinderschoenen moeten goed passen! Dit is gelijk dé reden waarom ik regelmatig met ze naar een schoenenzaak ga: ik laat hun voeten dan opmeten en een ervaren verkoopmedewerker meekijken. Er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte zijn voor de groeiende voetjes maar teveel ruimte is ook niet goed: het voetje kan dan gaan schuiven. Inmiddels weet ik waar ik op moet letten en bestel ik ook weleens schoenen online, zoals sneakers in de Sale. Spoiler: de ‘duim achter hak’ techniek is geen goede manier om te meten…
  • Ik las dat het verstandig is om twee paar schoenen te kopen. Een schoen heeft namelijk een etmaal nodig om zijn vocht kwijt te raken en dus wordt het aangeraden om afwisselend twee paar te dragen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat wij dit niet doen: we hebben één paar schoenen voor school/buiten en één paar voor netjes. Aan het einde van het seizoen gaan die nette schoenen trouwens wel weer vaker aan en wordt er meer afgewisseld.
  • Ik koop negen van de tien keer leren schoenen voor mijn kinderen. Naar mijn mening scoort leer beter op kwaliteit en pasvorm. Synthetische materialen ademen minder, al zijn er uitzonderingen. Qua sandalen kies ik sowieso voor leer, voor mijn gevoel zijn die vaak steviger en met een betere pasvorm dan een kunstleren variant.
  • Zorg voor een flexibele zool zodat je kindje zijn of haar voet ongehinderd kan afwikkelen: dit is belangrijk voor het (leren) lopen.
  • Kinderschoenen doorgeven: de één vindt het onverstandig, de ander hoort bij mijn team, haha! Ik geef schoenen die amper gedragen zijn of nog netjes zijn altijd door aan het volgende zusje. Zoals ik schreef, groeien ze als kool en verslijten ze een heleboel paren door buiten spelen en op school. Als budgetmama vind ik het zonde om de nog nette schoenen in de kast te laten staan of weg te gooien: die kan – mits ze goed passen – het jongere zusje dan nog wel een ronde afslepen. Daarnaast koop ik wel altijd minimaal één nieuw paar erbij.
  • Check regelmatig of de kindervoetjes nog voldoende ruimte in de schoenen hebben. Zo niet, dan heb je misschien iets aan mijn kinderschoenen kopen tips. Mijn ervaring is dat hier geen touw aan vast te knopen is. De ene keer doen ze wel acht maanden met een paar, de andere keer slaan ze in de winkel een maat over en had ik bij wijze van spreken vorige week die nu alweer te kleine schoenen gekocht.

Twee paar per seizoen

Hoewel kinderschoenen kopen voor drie kinderen een prijzige aangelegenheid is, kom ik gemiddeld uit op twee paar per seizoen. Vaak gaan we eind september, begin oktober op pad voor winterlaarsjes en die hebben ze afgelopen winter tot eind februari, begin maart kunnen dragen. Dat is vrij lang, maar in het voorjaar en de zomer kopen wij in verhouding vaker nieuw schoeisel. Zo schaffen we twee paar sneakers aan in het voorjaar, een of twee paar sandalen tegen de zomer (afhankelijk van wat er nog in de bewaarkast staat) en weer een paar nieuwe schoenen aan het einde van de zomervakantie, voor het nieuw te starten schooljaar. Lees vooral ook mijn blog over het budgetteren van de kinderbijslag en hoe ik ervoor zorg dat ik daar qua uitgaven altijd mee uitkom!

Kinderschoenen kopen: waar let jij op? En koop je ze in de winkel of online? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer