Op zoek naar een leuke activiteit in de schoolvakantie? Duik samen de keuken in om te koken en te bakken! Wij doen dat regelmatig maar waren een beetje inspiratieloos. Daarom zette ik de 12 leukste kookboeken voor kinderen op een rijtje. Kijk je mee?

Samen koken en bakken

De afgelopen tijd hebben we hier heel wat afgekookt en gebakken. Herfstvakantie, verlengde kerstvakantie, een week in quarantaine: genoeg reden om een activiteit te verzinnen die de kinderen leuk vinden. Samen koken en bakken staat hoog in het favorietenlijstje en hoewel het altijd rommelig is naderhand, kunnen we nog dagen van nagenieten. Brownies, cupcakes, appelcake: er komt hier vaak hetzelfde voorbij en daarom leek het me slim om op zoek te gaan naar leuke kookboeken voor kinderen. Natuurlijk kun je recepten van internet halen maar het is extra leerzaam als je een kookboek voor je neus hebt. En er zijn echt tal van kinderkookboeken te vinden, dus voor elk wat wils! Ik maakte er een overzicht van, kijk maar mee!

Bakken met kinderen - Mama's Meisje blog

De leukste kinderkookboeken op een rijtje

Een tijdje geleden kregen we een superleuk kinderkookboek opgestuurd van Uitgeverij Deltas. Niet wetende dat we een maand later in een hele andere wereld zouden leven, was ik toen al heel enthousiast over ‘Bakpret met kinderen‘. Als je op de link klikt, lees je de uitgebreide review die ik er destijds over schreef. Het boek bevat zowel basisinformatie en de recepten bevatten weinig ingrediënten, waardoor het overzichtelijk blijft voor de kids. Ook staan er hele duidelijke foto’s bij dus de bereiding kan bijna niet meer misgaan. Maar er is meer! Vorig jaar genoten wij van een vakantie op Vakantiepark Molenwaard en sindsdien zijn de meiden helemaal fan van Fien & Teun. Wist je dat dit boertje en boerinnetje ook een eigen kookboek hebben? In dit boek staan typisch Hollandse recepten, maar het bijzondere is dat het in verhaalvorm verteld wordt. Ook De Zoete Zusjes, die veelal populair zijn bij kinderen vanaf 6 jaar, hebben een eigen kook- en bakboek waarin zelfs het recept van de enige echte Zoete Zusjes verjaardagstaart te vinden is. Zelf haal ik weleens recepten van de website van Laura’s Bakery en toen ik op zoek ging naar de leukste kinderkookboeken, ontdekte ik dat zij ook een kinderbakboek heeft uitgebracht! Van swirl koekjes tot ijsjes en van schuimpjes tot taartjes: ieder recept vertelt stap voor stap in begrijpelijke kindertaal hoe het gemaakt moet worden.

kinderkookboeken tips - Mama's Meisje blog

Keukenprins of -prinses

Naast recepten voor zoetigheid zijn er ook kinderboeken die onder het motto ‘jong geleerd, oud gedaan’ uitlegt hoe je met basisingrediënten een heerlijke maaltijd op tafel zet. In Het Grote Kinderkookboek zonder pakjes en zakjes staan allerlei recepten die gemaakt worden van verse ingrediënten. Van falafel tot stamppot, van loempiaatjes tot spaghetti met ballen: wie als kind leert koken, eet een leven lang lekker! Maar wist je dat er ook tal van zogenaamde no bake recepten zijn? Je leest het goed: recepten die je kunt maken zonder het fornuis of de oven aan te raken! Die vind je in Het Lekkerste Kinderkookboek zonder te koken. Niet voor iedereen is eten vanzelfsprekend: bij een voedselallergie dien je vaak met veel dingen rekening te houden. Ik spreek uit ervaring, daarom vond ik het zo leuk om te lezen dat er in het grote aanbod van kookboeken voor kinderen ook één is die rekening houdt met allergieën. In dit kookboek staan glutenvrije, eivrije en zuivelvrije recepten. De ‘grote mensen’ kijken altijd massaal naar dit programma, maar wist je dat er ook een Heel Holland Bakt kookboek voor kinderen is? koekjes, traktaties, een over-de-top verjaardagstaart of een vrolijke fruitpizza: jouw oogappeltje draait er z’n hand niet meer voor om. Bakkers klaar? Bakken maar!

Leuke kookboeken voor kinderen - Mama's Meisje blog

Receptboeken voor de allerkleinsten

Op zoek naar receptboeken voor baby, dreumes en peuter? Ze zijn er in overvloed! Zoals Klaar voor de start? Hap! Waarin diëtist Nelleke Stegeman feitelijke inzichten en praktische tips geeft over voeding gedurende de eerste 1000 dagen van je kindje. Ook het Voedingscentrum heeft een boek uitgebracht van eerste hapje tot alles wat de pot schaft: Lust ik wel! Hierin staat uitgelegd waarom het zo belangrijk is om je kind veel verschillende smaken te laten proeven en vind je kindvriendelijke recepten voor het hele gezin. In het verhalenboek van Nijntje wordt voorlezen gecombineerd met 40 recepten die perfect geschikt zijn voor de allerkleinsten. Voor de echte fijnproevers (lees: “lust ik niet!”) is er het Relax Mama kookboek, waarin de beste succesnummers gebundeld zijn: gerechten die kinderen altijd eten. Bij nader inzien heb ik die misschien het hardst nodig!

receptenboek eerste hapjes baby dreumes peuter kidsproof recepten - Mama's Meisje blog

Welke kookboeken voor kinderen staan er op jouw boekenplank? Aanvullende tips zijn welkom, ik ben heel benieuwd! Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer