Sinds Suus naar het kinderdagverblijf gaat, is ze zelf vaker snotterig en hoest ze iets meer. Het is natuurlijk de tijd van het jaar en op het kinderdagverblijf zitten veel kindjes. Maar helaas neemt ze van alles mee naar huis. En daar is vooral mama het slachtoffer van…

Broedplaats van bacteriën en virussen

Ik ben namelijk nog nooit zo vaak ziek geweest als nu. Sins ze naar het KDV gaat, ben ik al 4 keer aan de beurt geweest. En tussendoor eigenlijk chronisch verkouden en hoesterig. Maar ik las op Ouders van Nu dat je weerstand na de bevalling lange tijd lager kan zijn. In combinatie met het slaaptekort van de afgelopen weken is het dus niet vreemd dat ik weer de Sjaak ben. Op het kinderdagverblijf zweven natuurlijk heel veel virussen en bacteriën rond tussen alle snotneuzen. Dat ze dus wat vaker snotterig is, vind ik niet meer dan logisch. Jammer dat ik degene van ons thuis ben die het ook steeds meepikt. Papa is nog maar één keer verkouden geweest en toen lag meneer met zijn mannengriep vroeg in bed. Er is duidelijk één verschil tussen papa’s en mama’s als het gaat om griepjes: mama’s kunnen niet ziek zijn! De baby moet toch eten, spelen en verschoond worden. Verder willen papa’s die ziek zijn wel graag warm eten (met extra hoestaroma en virusspread van mama) en ik ben ook nog zo’n type dat de wasmachine aanzet en spullen opruimt. Iets met verantwoordelijkheidsgevoel (te veel?) en niet los kunnen laten…

Zijn al die snotneuzen nog ergens goed voor?

Maar zitten er nog voordelen aan die doorgemaakte verkoudheden en griepjes? Krijgt onze mini nu meer weerstand dan kindjes die niet naar de crèche gaan? Uit dit onderzoek komt naar voren dat KDV-kinderen die een buikgriepinfectie oplopen, daar later geen voordeel uit halen met betrekking tot hun weerstand. Als ze naar de basisschool gaan, pakken ze weer net zo vaak een virusje mee als hun klasgenootjes die niet naar de dagopvang gingen. Maar uit dit onderzoek blijkt juist wel een verschil: basisschoolkinderen die naar de crèche gingen, opgroeien op een boerderij of niet al te schoon worden opgevoed, hebben een betere weerstand dan hun klasgenootjes die thuisbleven of naar de gastouder gingen.

Wat zijn jouw ervaringen?

Ik klamp me liever vast aan de resultaten van het tweede onderzoek. Suus gaat naar het kinderdagverblijf, groeit op op de boerderij en wij lijden niet aan smetvrees. Hoge score, dus op hoop van zegen.

Ik ben super benieuwd naar ervaringen van andere mama’s: gaat jouw kindje naar een opvang of juist niet? Is hij/zij vaak ziek? En pik jij dan ook van alles mee? Of heb je kids die al naar de basisschool gaan en vroeger naar het kdv gingen? Laat het weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Lees hier hoe Malou het vaker ziek zijn als mama ervaart!

Liefs Karin