Nu we weer aftellen naar de kerstvakantie, besloot ik leuke activiteiten voor kinderen op een rijtje te zetten. Hopelijk haal je wat inspiratie uit mijn lijstje met kerstvakantie tips! Kijk je mee?

Kerstvakantie tips

Sinterklaas zit weer op de stoomboot naar Spanje en dat betekent dat we mogen aftellen naar de kerstvakantie! Mijn ervaring is dat de periode naar pakjesavond toe altijd veel spanning met zich meebrengt en we kijken dan ook echt uit naar de feestdagen en de bijbehorende vrije weken. Zo kunnen we allemaal even bijkomen, maar we zitten natuurlijk niet stil! Omdat ik het óók ieder jaar weer een uitdaging vind om de kinderen twee weken lang bezig te houden, besloot ik een lijstje te maken met leuke activiteiten voor kinderen om tijdens de kerstvakantie te doen. Gelukkig staan er tijdens de kerstdagen wat bezoekjes op het programma waardoor we de afwisseling erin kunnen houden, anders konden het nog wel eens twee lange weken worden. Mama’s Meisje to the rescue: hopelijk haal je wat inspiratie uit deze lijst!

Rudolf chocola maken

De keuken induiken tijdens een schoolvakantie is altijd een goed idee. Eigenlijk bakken wij dan altijd wel cupcakes, een brownie of een cake die daarna uitgebreid versierd mag worden met glazuur en zoetigheden. Het glazuur valt bijna van je tanden als je een hap neemt, maar hé: de kinderen genieten ervan en daar gaat het om. Toevallig heb ik vorige week een nieuwe tulband bakvorm binnengekregen die ik bestelde bij Xenos. Ik spotte daar ook andere leuke kerstgerelateerde bakvormen zoals een ster en kerstfiguren. Ook spotte ik bij de Albert Heijn een leuke set waarmee je snowman cupcakes kunt bakken. Helemaal leuk! Maar de allerleukste uit deze lijst met kerstvakantie tips is toch echt Rudolf chocola maken. Diny van Budgetkidstips legt in deze reel uit hoe je dit doet. Easy peasy en met zo’n geweldig resultaat! Wij hebben de ingrediënten alvast in huis gehaald! Het is sowieso een aanrader om haar account te volgen, want ik haal er regelmatig leuke knutselinspiratie uit!

Rudolf chocola maken kerstvakantie tips - Mama's Meisje blog

Knutselen

Na het knutselen met eten is het tijd om er papier, lijm en een schaar bij te pakken. Geen opsomming van activiteiten met kinderen waar knutselen in ontbreekt. Niet mijn hobby, maar tijdens de eerste schoolsluiting was ik hoogzwanger en ontaarde ik mij in een ware knutselmoeder. Een simpele welteverstaan, maar de kids waren tevreden en dus was mijn doel bereikt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? We knutselden winterse wanten, sneeuwpoppen, leeuwen, flamingo’s, pinguïns en een heleboel meer. Je vindt alle ’tutorials’ (foto’s en filmpjes met uitleg) terug onder de highlight ‘Knutseltips’ op mijn Instagramaccount. En als je het echt niet meer weet? Ren dan snel naar Aldi, want daar ligt vanaf woensdag 7 december het inkleur tafelkleed voor €1,89 in de schappen. Was hier de afgelopen twee jaar een groot succes, dus je snapt dat ik ‘m voor dit jaar ook heb ingeslagen! Grijp je mis bij Aldi? Ze zijn er ook bij Kruidvat, maar dan voor een iets hogere prijs!

winterse knutseltips knutselen thema winter - Mama's Meisje blog

Kabouterpad lopen

Niets is zo fijn als de buitenlucht! Een buitenactiviteit ontbreekt natuurlijk niet in dit lijstje met kerstvakantie tips! Zodra het buiten droog is, trekken onze meiden hun laarzen en jas aan en gaan ze de tuin in. Maar drie weken spelen in eigen tuin is ook niet zaligmakend. Wat bekend is, verveelt nu eenmaal sneller en dus zullen we er vast op uit trekken. Het is even afwachten of alle locaties en bezoekerscentra geopend zijn, maar een kabouterpad lopen is perfect voor kleine beentjes! En ook prima te doen zónder opdrachtjes en route, al is het wel een optimale ervaring mét. Nu wil het toeval dat ik een groot overzicht maakte met alle kabouterpaden in Nederland! Er is er vast eentje bij jou in de buurt te vinden. Ook leuk: download een bingokaart van Pinterest waarop allerlei voorwerpen te zien zijn die je in het bos kunt vinden. Gewapend met potlood kun je samen zoveel mogelijk vakjes van de bingokaart afstrepen tijdens een boswandeling en eenmaal thuis afsluiten met warme chocolademelk!

Kabouterpad lopen - Mama's Meisje blog

Een spelletje doen

Bij koud en regenachtig weer pakken we graag een spelletje uit de kast. Ideaal voor tijdens de kerstvakantie! Inmiddels hebben we er een heleboel verzameld, maar zijn er een aantal favoriet:

  • Kroko Loko is een kaartspel waarbij iedere speler zijn of haar eigen krokodil moet voeren. Het wordt gespeeld met een dobbelsteen en losse kaartjes waarop verschillende dieren staan. Wie de langste krokodil maakt, heeft gewonnen! Wij spelen het al bijna een jaar met onze meiden van nu 5 en bijna 4 jaar. Aanrader en meteen een budgettip, want het is een betaalbaar spel!
  • Een spelletje waarbij ik de eerste paar keer heb geholpen, maar wat daarna zelfstandig gespeeld kon worden, is Ik Leer Vormen en Kleuren. Wederom een budgettip waarbij je kindje de afbeeldingen op kaarten leert herkennen en daar schijfjes met dezelfde vorm of kleur bovenop kan leggen. In totaal zijn er 6 spelvarianten en hoewel ik anders had verwacht, verveelt dit spel niet!
  • Iets waar ze sinds Sinterklaas he-le-maal verknocht aan zijn, is een variant op het spel Jenga. Wij kochten een plastic budgetvariant bij Wibra en kregen laatst bij een perspakket een houten spel. Ze spelen er trouwens niet alleen dit spel mee, maar bouwen er ook van alles mee!

Christmas Wishlist cadeau-ideeën voor mezelf - Mama's Meisje blog

Nog meer kerstvakantie tips

Heb je al wat ideetjes genoteerd op je eigen lijstje met activiteiten voor kinderen? Ik ben nog niet klaar: ik heb nog meer kerstvakantie tips voor je! Wat dacht je van een filmmiddag in je eigen thuisbioscoop: matrassen op de grond, gordijnen dicht, een leuke kerstfilm op tv en lekkere snacks: yes please! Als die matrassen er toch liggen, kun je ook een nachtje in de woonkamer logeren: gezellig bij de kerstboom! Rooster marshmallows bij een vuurkorf, steek de winter barbecue aan, maak een wandeling door de buurt en check alle kerstversiering, beplak je eigen kerstlichtje (een glazen potje met gekleurd vloeipapier) of speel met z’n allen verstoppertje in huis. In deze blog schreef ik over een heleboel binnen- en buiten things to do voor kinderen. Weet je het echt niet meer? Gelukkig zijn er altijd nog een televisie (check hier serietips voor kinderen) en een tablet (check hier welke apps voor peuters er zijn).

Welke kerstvakantie tips zie jij wel zitten? En heb jij misschien nog een aanvulling voor deze lijst met activiteiten voor kinderen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer