Hoeveel geld uitgeven op vakantie? Ik hield een gelddagboekje bij van onze vakantie uitgaven in Friesland. Van tevoren stelden we een budget in voor uitjes en boodschappen. Is het gelukt om binnen dit budget te blijven? Lees maar mee!

Hoeveel geld uitgeven op vakantie?

Voor het derde jaar op rij vierden wij een weekje vakantie in Friesland! Ik ben er geboren en er woont nog steeds familie, waaronder mijn vader en stiefmoeder. De afgelopen jaren waren een succes en bij familie verblijven is een leuke manier om meer tijd met elkaar door te brengen, dus we gingen voor de herhaling. Daarbij komt dat we geen accommodatie hoefden te boeken en dat was erg prettig na de aanschaf van onze occasion drie maandjes geleden. Net als in voorgaande jaren planden we ook nu voor iedere dag een uitje. Helaas gooide het weer roet in het eten: door de regen hebben we enkele uitjes geschrapt, al vonden we ook alternatieven. Van tevoren hebben we een budget vastgesteld waar we ons aan wilden houden. In totaal reserveerden we €600 voor 8 dagen Friesland (inclusief aankomst- en vertrekdag) voor zowel uitjes als boodschappen en benzine. Dat is een budget van €75 per dag. Ik heb onze vakantie uitgaven bijgehouden in een kasboekje: is het ons gelukt om binnen dat budget te blijven?

Zondag 30 juli 2023: boodschappen doen

Vandaag begint onze vakantie! ’s Ochtends pakken we al vroeg de auto in en gaan rond 09.45 uur op pad met een volle tank en een kratje glutenvrije boodschappen. Op vakantie gaan is op dat gebied echt een heel gedoe altijd en we nemen dan ook vaak producten mee die niet zomaar bij iedere supermarkt verkrijgbaar zijn. We doen echter óók boodschappen bij aankomst en dat is gelijk het enige waar we vandaag geld aan uitgeven. We halen avondeten, ontbijt en wat glutenvrije voorraad en beleg voor Suus. Ik betaal €92,93 (incl. €15,40 koopzegels). Dat is een flinke hap qua vakantie uitgaven!

Hoeveel geld per dag besteden op vakantie - Mama's Meisje blog

Maandag 31 juli 2023: tickets + treinkaartjes bestellen

Hoewel we plannen hadden voor vandaag, besluiten we ze te verzetten naar woensdag. Vandaag wordt er de gehele dag regen voorspelt, dan zien we het niet zitten om op pad te gaan. Wel bestellen we alvast tickets voor woensdag: we gaan dan het Planetarium in Franeker bezoeken. We betalen €28 voor drie volwassenen en 2 kinderen, Linn gaat gratis mee. We gaan er naartoe met de trein en zoals je in de blog over korting op treinkaartjes en buskaartjes hebt kunnen lezen, maken wij gebruik van de actie van Arriva. We betalen €19,90 voor twee volwassenen, de kinderen reizen gratis mee. Om deze regenachtige dag door te komen, haal ik bij Action wat kleurboeken en een pak gelpennen à €9,88. Daarna nog even langs Kruidvat voor o.a. neusspray, ik betaal daar €14,22. Ook vandaag doen we weer boodschappen: ingrediënten voor een smoothie, fruit en dingetjes voor de pizzarette. Ik reken €65,77 incl. koopzegels af. ’s Middags wandelen we nog even naar het tuincentrum en ik loop daar tegen een heel leuk bloempotje op. Die staat perfect op mijn etagère met miniplantjes, dus die gaat mee voor €2,99! Het totaal is behoorlijk: bijna de vakantie uitgaven zoals begroot voor 2 dagen. Gaat dit nog goedkomen qua budget?

Nederlanders gemiddelde uitgaven op vakantie - Mama's Meisje blog

Dinsdag 1 augustus 2023: vakantie uitgaven

Ook voor vandaag worden de plannen gecanceld. We zouden eigenlijk gaan varen met een bootje, maar helaas: regen! We vinden een alternatief in het Modelspoor Museum, waar we €45 betalen voor 3 volwassenen en 3 kinderen. Nadat de kinderen zich daar twee uurtjes vermaakt hebben, gaan we weer huiswaarts. Later in de middag doen we boodschappen: ik reken €57,17 af inclusief koopzegels. Ik reken trouwens steeds alle boodschappen af, maar aan het einde van de week verrekenen we nog een aantal dingen met mijn vader (dat wilde hij zelf per se). ’s Avonds ga ik nog aan de wandel: lekker in het zonnetje én gratis, haha!

indoor overdekte uitjes bij regen tips - Mama's Meisje blog

Woensdag 2 augustus 2023: uitje naar Planetarium

Vandaag pakken we de trein naar Franeker en bezoeken we het Planetarium daar. De treinkaartjes en toegangskaartjes hebben we maandag al gekocht. Helaas valt er weer een heleboel regen, maar we laten ons hier niet door tegenhouden. Na ons museumbezoek doen we nog boodschappen (incl. koopzegels), verder geven we geen geld uit vandaag.

Onze vakantie uitgaven gelddagboekje budgetteren besparen - Mama's Meisje blog

Donderdag 3 augustus 2023: Bosbergtoren & pluktuin

’s Ochtends staan we vroeg op, zodat we om 09.00 uur kunnen vertrekken naar Appelscha. Daar staat de Bosbergtoren en de entree kost €2,50 p.p. die mijn vader betaalt. Nadat we de toren hebben beklommen en weer beneden staan, drinken we thee & koffie. Erik en mijn vader nemen er een stuk appelgebak bij, we rekenen €15,50 af. Thuis lunchen we en daarna is het weer tijd voor boodschappen, deze keer voor 2 dagen (€84,65 incl. koopzegels). Ik heb al een boel kraskaartjes van AH voor gratis boodschappen en de buit is top! Vervolgens besluiten we nog even naar de pluktuin te rijden, waar we voor €10 betalen voor een prachtige bos vers geplukte bloemen.

wat kost een vakantie per dag gezin 5 personen gemiddeld - Mama's Meisje blog

Vrijdag 4 augustus 2023: fietsen huren

Vandaag wordt het een zonnige dag en dat is maar goed ook, want maanden geleden huurde ik al fietsen voor deze dag! Die zijn ook al betaald (€82,51 voor een elektrische bakfiets, een tandem en een gewone elektrische fiets) en staan daarom niet in dit overzicht met onze vakantie uitgaven. We fietsen van Oudemirdum naar Stavoren en lunchen daar bij ’t Frietje, mijn vader en stiefmoeder trakteren. Omdat het nogal een zware lunch is én omdat Linn en mijn vader onderweg een fietsongeluk krijgen, besluiten we op de terugweg naar huis langs Poeisz te gaan om ingrediënten voor glutenvrije pannenkoeken te halen.

fietsen huren in friesland - Mama's Meisje blog

Zaterdag 5 augustus 2023: oranjekoek!

Omdat er vandaag veel regen verwacht wordt, is ons plan om naar de Orchideeënhoeve te gaan. Door het fietsongeluk besluiten we dit uitje te schrappen en een dagje rustig aan te doen. Buiten een flinke wandeling en op de bank hangen voor een filmpje om, geven we vandaag alleen geld uit aan oranjekoek en boodschappen!

gemiddeld vakantiebudget per dag bepalen vaststellen reisbudget voorbeeld - Mama's Meisje blog

Zondag 6 augustus 2023: benzinekosten vakantie

En dan is het einde van onze vakantie in Friesland aangebroken: tijd om naar huis te gaan! Als we rond lunchtijd onze woonplaats binnenrijden, tanken we gelijk de auto. Tussendoor hebben we niet hoeven tanken, dus alle vakantie uitgaven kunnen nu opgeteld worden. Mijn vader vraagt om hem een Tikkie te sturen, wij hebben namelijk alle boodschappen betaald voor deze week.

benzinekosten vakantie brandstofkosten berekenen - Mama's Meisje blog

Kosten vakantie per dag

Hoeveel geld uitgeven op vakantie? Als je ernaar op zoek gaat, kom je behoorlijk verschillende bedragen tegen. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor vakantie je hebt. Toen ik vorig jaar met vriendinnen all inclusive op Mallorca zat, gaf ik amper geld uit omdat alles vooraf betaald was. Zo’n gezinsvakantie als ons tripje naar Friesland is hele andere koek: iedere dag een uitje, iedere dag boodschappen doen want we koken zelf maar bekijken ook elke dag wat de plannen zijn: we besloten hetzelfde budget als vorig jaar aan te houden. Met €600 voor 8 dagen vakantie zouden we een heel eind moeten komen, toch? Wij hebben geld gespaard voor deze vakantie omdat je in één week veel meer geld uitgeeft dan normaal gesproken. Ik telde alle kosten vakantie per dag bij elkaar op en kom op een totaal van €630,12. Iets boven het budget dus, maar mijn vader vraagt om een Tikkie te sturen omdat wij de boodschappen voor de hele week betaald hebben. Heel lief van hem, had niet gehoeven maar hij stond erop. Er gaat dus weer €150 van dit bedrag af, dat maakt een totaal van €480,12. Gemiddeld hebben we per dag zo’n €60 uitgegeven. Doordat we enkele uitjes moesten schrappen vanwege weersomstandigheden én omdat we zelf hebben gekookt, is deze vakantie goedkoper uitgevallen dan vooraf begroot. Die €150 heb ik weer teruggezet in ons digitale spaarpotje voor uitjes en vakanties. Nog vier weken zomervakantie te gaan en ook verderop in het jaar maken we vast nog eens gebruik van dit spaarpotje!

Welk bedrag reserveer jij voor vakantie uitgaven ter plaatse? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog