Hoeveel geld geeft een gezin van vijf gemiddeld uit per week? Ik hield de afgelopen tien dagen een gelddagboekje bij. Dit waren onze gezinsuitgaven in de voorjaarsvakantie!

Gezinsuitgaven bijhouden

Als je mij al wat langer volgt op social media of regelmatig meeleest op de blog, dan weet je misschien wel dat ik een huishoudboekje in Excel bijhoud. Ik vind het zo fijn om inzicht te hebben in onze inkomsten en uitgaven. Niet alleen de gezinsuitgaven bijhouden staat wekelijks op mijn to do list, ik heb ook een Excel voor mijn persoonlijke en zakelijke inkomsten en uitgaven. We hebben diverse digitale spaarpotjes waar we iedere maand spaargeld of een budget in stoppen, om dat gedurende de rest van de maand weer uit te geven. Ondanks dat wij deze voorjaarsvakantie niet op vakantie gingen, besloot ik toch een kasboek bij te houden. Zo geef ik een kijkje in onze gezinsuitgaven als family of 5. Helemaal onderaan de blog lees je ook uit welk potje/van welke rekening de uitgaven betaald zijn. Dit zijn onze gezinsuitgaven in de voorjaarsvakantie:

gezinsuitgaven bijhouden - Mama's Meisje blog

Vrijdag 16 februari: tuincentrum + lunchen

De voorjaarsvakantie begint extra vroeg: we starten met een studiedag! Dat komt goed uit, want Erik en ik zijn vandaag 15 jaar samen, een bijzondere mijlpaal! En dat vieren we met een bezoekje aan Intratuin. Ik had nog nieuwe planten nodig (wil alles netjes hebben voor als de nieuwe bank volgende maand geleverd wordt). Tijdens het bezoekje nemen we allemaal drinken en een (glutenvrij) gebakje. Ook slaag ik voor planten, één nieuwe bloempot (de rest nam ik zelf mee van thuis om het totaalplaatje goed te krijgen) en een cadeautje voor een vriendin. Daarna rijden we door naar het centrum van Lochem. We nemen de kids mee naar een restaurant: iets wat we maar zelden doen vanwege het glutenvrij dieet van één van ons. We lunchen bij De Babbelaer: een aanrader als je glutenvrij moet eten! De hele kaart kan glutenvrij bereid worden, echt top. Suus en Linn eten een tosti, Niene een omelet en Erik en ik genieten van een broodje carpaccio. Het smaakt super! Bij thuiskomst staan er pakketjes klaar. Voor Linn bestelde ik een jasje bij Zara en voor Suus en Niene schoenen in de sale bij Schuurman Schoenen. Voor Suus vallen de sneakers helaas te klein, dus bestel ik ze een maat groter. Niene slaagt wel, deze budgetmama weer blij want het eerste paar nieuwe schoenen voor de lente gescoord met korting! Vandaag is wel een flinke hap in de gezinsuitgaven…

 • Intratuin drinken + gebakjes: €25,55
 • Intratuin planten enz.: €93,13
 • De Babbelaer: €60 (incl. fooi)
 • Jasje Linn: €29,99
 • Schoenen Niene: €39,99

kasboek 17 februari - Mama's Meisje blog

Zaterdag 17 februari: kabouterpad

Vanochtend besluiten we erop uit te gaan. De weersverwachtingen zijn de rest van de vakantie niet heel denderend en vandaag blijft het droog. Dus rijden we naar een hele leuke én gratis kabouterspeeltuin in Lemelerveld. Ter plekke besluiten we ook het kabouterpad te lopen. Dat kost €6 per kind, ze krijgen dan een kaboutermuts, een koekje en bij terugkomst keuze tussen een ijsje of een zakje chips. Dit telt niet onder de gezinsuitgaven, maar daarover leg ik onderaan de blog meer uit. Eenmaal thuis is er een pakketje gekomen dat ik gisteren bestelde voor Suus. Ze slaagt voor een paar sneakers in de sale. Samen met Erik gaat ze nog naar Action. We hebben o.a. doorzichtige tape nodig, aanvulling voor de snoepbak, een vochtvreter, keukenspray en inlegzooltjes. Ook tanken we vandaag nog de kleine auto.

 • Kabouterpad: €18
 • Schoenen Suus: €39,99
 • Action: €20,83
 • Tanken: €59,16

kasboek 18 februari - Mama's Meisje blog

Zondag 18 februari: high tea

Ik begin deze zondagochtend vroeg in de supermarkt en doe de weekboodschappen. Vaste prik in onze gezinsuitgaven! Later haalt Erik nog wat dingetjes bij Jumbo. Vandaag gaat Erik met de meiden op verjaardag bij ons neefje. Ik heb iets anders leuks op de planning: ik ga high teaën met een vriendin! Dat doen we bij Junners, waar we genieten van een Farmers High Tea: echt een aanrader! Ook bestel ik vandaag een tube crème van Aruba Alöe, die heel goed werkt tegen droge plekjes op de huid.

 • Boodschappen AH: €102,58 (incl. koopzegels)
 • Boodschappen Jumbo: €16,14
 • High tea: €34,50
 • Crème Aruba Aloë: €16,24

kasboek 19 februari - Mama's Meisje blog

Maandag 19 februari:

Vandaag heb ik een afspraak bij de pedicure voor een korte voetenbehandeling en een nieuw lakje op mijn vingers. Verder werk ik vandaag samen met Erik vanuit huis want één van de meiden ligt ziek op de bank. Zo sneu, in de voorjaarsvakantie! ’s Avonds betaal ik nog een Tikkie voor een geboortecadeau namens onze vriendinnengroep. Allemaal geen gezinsuitgaven, maar daarover lees je helemaal onderaan meer.

 • Nagels + pedicure: €45
 • Geboortecadeau: €15

Dinsdag 20 februari:

Aangezien Suus nog steeds ziek is, doop ik vandaag tot een ‘dagje in campingsmoking’ en blijven we thuis. We geven vandaag geen geld uit.

uitgaven gezin vijf personen - Mama's Meisje blog

Woensdag 21 februari:

Inmiddels ben ik ook gammel, gelukkig geen koorts. Suus is er ook nog niet bovenop en Niene kreeg gisteravond koorts, maar zij is vanochtend alweer de oude. We kregen twee bioscoopkaartjes toegestuurd voor de nieuwe bioscoopfilm van Fien en Teun. Eigenlijk was het plan dat ik daar met Linn naartoe zou gaan. Change of plans: Erik gaat met Linn en Niene naar de film. Ze kopen er één kaartje bij en halen ook een bak popcorn en drinken. Jeetje, dit uitje moet je niet te vaak terugzien in je gezinsuitgaven… Tip: korting op bioscoopkaartjes, ik schreef er al eens over! ’s Avonds gaat Erik op pad voor weekendboodschappen. Bij Aldi kopen we altijd pakjes drinkyoghurt voor de kinderen, die nemen ze mee naar school (Optimel huismerkvariant), 30+ kaas voor mij en kipfilet in kiloverpakking. Bij Action koopt hij wat kantoorartikelen en inpakpapier voor Mama’s Meisje en bij de Appie doet hij weekboodschappen. Dure dag!

 • Bioscoop: €25,95
 • Action kantoorartikelen: €6,84
 • Aldi boodschappen: €60,88
 • AH weekendboodschappen: €75,84 (inclusief koopzegels)

Donderdag 22 februari:

Another day at the (home) office! Vandaag gaan Niene en Linn naar de BSO terwijl Suus nog steeds ziek op de bank ligt. Ik werk lekker door en knal er drie blogs uit. Mijn broertje komt spontaan langs en eet gezellig mee. Erik haalt uit zijn werk nieuwe kinderparacetamol en alvast wat lekkers voor de oppas zaterdag.

 • Jumbo boodschappen: €12,66

Vrijdag 23 februari:

Vandaag help ik een vriendin met het schoonmaken in hun nieuwe huis, bijna verhuizen! Eind van de middag ben ik weer thuis en ’s avonds eten we, lekker makkelijk, patat. We geven vandaag geen geld uit, dat brengt de gezinsuitgaven van deze week weer een beetje in balans.

Kasboek 24 februari - Mama's Meisje blog

Zaterdag 24 februari:

’s Middags haal ik mijn zusje van het station: zij past vanavond op de meiden. Erik regelde een verrassing: we gaan met z’n tweeën uit eten bij ons favoriete restaurant! Erik trakteert!

 • Uit eten: €150 (inclusief fooi)

Zondag 25 februari:

Nadat ik de Foldertips online heb gezet, kleed ik me aan en ga boodschappen doen. Ik heb ook weer een boekje koopzegels vol, die laat ik uitbetalen. Omdat ik mijn zusje weer naar huis breng en toch onderweg ben met de auto, tank ik meteen even de grote auto. Ik betaal haar treinkaartje terug. Ook verkopen we vandaag speelgoed via Marktplaats waardoor de kinderen weer dichter bij hun spaardoel komen. En spotte ik gisteren een hele toffe vaas in de sale (zie Instagram, ik postte daar een foto) die mijn vader voor me ophaalde omdat ze overal zijn uitverkocht behalve bij hem in de buurt. Vandaag betaal ik de Tikkie die hij stuurt.

 • AH Boodschappen: €127,15 (inclusief koopzegels)
 • Jumbo boodschappen: €7,06
 • Tanken: €50,02
 • Treinkaartje zusje: €8,06
 • Vaas: €10,99

Gezinsuitgaven vs. persoonlijke uitgaven

Ik heb al eerder toegelicht dat wij, naast een gezamenlijke rekening voor de gezinsuitgaven, ieder een eigen rekening hebben. Als ik de gezinsuitgaven van afgelopen week op een rijtje zet, dan zitten er persoonlijke uitgaven bij die hierbij niet worden meegerekend. Zo betaal ik o.a. de pedicure, gelnagels, high tea, geboortecadeau en tanken van mijn eigen rekening. Ook zitten er een aantal kosten bij die ik van mijn zakelijke rekening betaald heb (kabouterpad omdat ik daar een reel van ging maken, Action kantoorartikelen). In het begin van deze blog sprak ik over diverse digitale spaarpotjes waar wij geld in storten en die we gedurende de maand aanspreken. We hebben bijvoorbeeld een potje voor uitjes en leuke dingen, waarvan we bijvoorbeeld het lekkers bij de Intratuin, de lunch bij De Babbelaer en de bioscoop betaald hebben. Ook heb ik een potje ‘Kinderbijslag’, dit gebruik ik voor aanschaf van kinderkleding en schoenen voor de kinderen. Hoe ik de kinderbijslag budgetteer en zorg dat ik nooit over dat bedrag heen ga, daarover schreef ik al eens uitgebreid. Sinds wij onze inkomsten en uitgaven bijhouden in Excel en werken met digitale spaarpotjes, kunnen we veel beter kleine bedragen sparen náást de vaste bedragen die maandelijks naar de spaarrekeningen gaan. En die kleine beetjes lijken misschien weinig zoden aan de dijk te zetten, maar wij hebben bijvoorbeeld sinds augustus al bijna €500 gespaard voor de verjaardagsboodschappen door deze koopzegeltactiek! Doordat het voorjaarsvakantie was, hebben we deze week meer dan gewoonlijk uitgegeven aan uitjes en dergelijke, maar ik vind dit een leuke manier om een kijkje in onze portemonnee te geven.

Gezinsuitgaven bijhouden: op welke manier zorg jij voor grip op je geld? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog