Eerst bij PLUS en Aldi, later bij Lidl, maar sinds een paar jaar doen wij trouw onze boodschappen in één winkel. En laten we ze sinds mijn derde zwangerschap bezorgen! Maar toch rees de vraag, want het gras lijkt altijd groener aan de overkant… Jumbo of AH: welke supermarkt is goedkoper? Ik vergeleek de prijs van mijn weekboodschappen grondig, lees maar mee!

Boodschappen shoplog

Sinds een paar maanden plaats ik iedere week een boodschappen shoplog in mijn stories op Instagram. Ik ben hiermee begonnen omdat ik merkte dat de blogs over boodschappen doen goed gelezen werden en omdat ik vervolgens veel berichtjes kreeg van mijn volgers. Velen vonden het erg herkenbaar toen ik in mijn stories benoemde dat het bedrag onderaan de streep bijna iedere week tegenvalt. In oktober schreef ik al over de inkopen voor een gezin van vijf en wat wij wekelijks gemiddeld uitgeven. Natuurlijk (en helaas) blijft het niet alleen bij het bedrag dat we uitgeven in de supermarkt: we kopen ook brood bij de glutenvrije bakker, vlees bij de slager, baby- en verzorgingsartikelen bij de drogist en dan hebben we vaak nog allerlei ‘losse’ dingetjes waar geld naartoe gaat. Wij laten iedere week de boodschappen thuisbezorgen door Jumbo. Daar zijn we tijdens mijn derde zwangerschap mee begonnen en dat bevalt zó goed, dat we dit zijn blijven doen. Een van de meest gelezen reacties in mijn inbox is dat boodschappen laten bezorgen door AH écht veel voordeliger is. Tijd om de proef op de som te nemen… Jumbo of AH: welke supermarkt is goedkoper?

Jumbo of AH welke supermarkt is goedkoper - Mama's Meisje blog

De kosten van boodschappen bij Jumbo

Omdat ik mijn blogs minimaal een week van tevoren vooruit schrijf, heb ik onze bestelling van vorige week genomen. Deze zette ik op een rijtje met de prijzen van Jumbo erachter, om het boodschappenlijstje vervolgens online in te voeren bij AH en dan te kijken naar het verschil. De kosten van boodschappen bij Jumbo wisselen voor ons: meestal zijn we tussen de €80 en €110 kwijt. Nu was ik al een paar weken op rij klaar voor een redelijk bedrag (rondom de €70 á €80)  en dan voel je ‘m altijd weer aankomen, want de bestelling die ik nu als voorbeeld neem viel weer duurder uit. Er waren veel dingen op en ik heb een aantal dingen wat groter ingeslagen omdat het makkelijk is om in huis te hebben. De kosten van boodschappen bij Jumbo kwamen deze keer op €116,22. In onderstaande afbeeldingen zie je welke artikelen er allemaal in ons digitale winkelmandje zaten en wat de prijzen zijn. Welke supermarkt is goedkoper: Jumbo of AH?

boodschappen prijsverschil Jumbo of AH - Mama's Meisje blog

Waar zitten de prijsverschillen?

Zoals gezegd kopen wij vlees bij de slager en glutenvrij brood bij een speciale bakker. Daarnaast stond er deze keer geen fruit op ons lijstje omdat we dat enkele dagen ervoor al hadden gekocht bij het wekelijkse bezoekje aan de supermarkt voor wat verse dingetjes. Jep, deze disclaimers zijn allemaal nodig, want naast de vele leuke reacties ontvang ik wekelijks ook een heleboel ongevraagde tips en commentaar op het weekmenu dat ik deel. Ik heb in bovenstaand boodschappenlijstje de prijzen van Jumbo en Albert Heijn naast elkaar gelegd. Waar zitten de prijsverschillen? Die hebben in eerste instantie te maken met de verpakkingsgrootte en het aanbod van huismerken. Zo heeft Jumbo veelal het eigen huismerk als goedkoopste optie, maar Albert Heijn heeft van een aantal producten een budgetvariant in haar assortiment. Daarnaast is het tegenovergestelde ook het geval: van een aantal producten heeft Jumbo een huismerkproduct in de (digitale) schappen, terwijl Albert Heijn dat weer niet heeft. Althans, niet op het moment dat ik deze boodschappen ‘bestelde’. Qua bezorgmoment zit je bij Jumbo aan tijdsvakken per 3 uur en verschilt de prijs met name per dag. Bij Albert Heijn kun je kiezen voor ruimere of minder ruime tijdsvakken, deze ‘ruimte’ bepaald ook de prijs van het bezorgmoment. Ik koos er nu bijvoorbeeld één van 08.00 – 14.00 uur en dat kostte in dit geval €2,50. Ik had ook de optie om een kleiner tijdsvak te nemen, in dat geval was ik maximaal €6,95 kwijt geweest.

INZICHT IN JE UITGAVEN? CHECK DEZE BUDGETPLANNER!

Welke supermarkt is goedkoper?

Het grappige toeval is dat er bij beide supermarkten geen korting was op de door mij gekozen boodschappen. Dat maakt de vergelijking makkelijker! Bij onderstaande ‘kassabonnetjes’ heb ik exact de info overgenomen die ik zelf in beeld kreeg. Een aantal producten zijn flink duurder bij Albert Heijn: courgette, een klein potje rode kool (ik moest de HAK nemen omdat er van het eigen merk geen variant in die grootte was), maïskorrels, agavesiroop, koffie en kaas vond ik opvallend duurder. In een aantal opzichten is Albert Heijn goedkoper dan Jumbo: toiletpapier en potjes babyvoeding vielen aanzienlijk lager uit. Maar als ik kijk naar de producten die wij zeer regelmatig op ons boodschappenlijstje hebben staan, kan ik maar één antwoord op de vraag geven. Welke supermarkt is goedkoper? In ons geval is dat Jumbo. Tussen onderstaande bestelling zit een verschil van €10,63. Als ik de bezorgkosten van de boodschappen afhaal, wordt het verschil zelfs groter in het ‘voordeel’ van Jumbo: (116,22 – 4,95 =) €111,27 versus (126,85 – 2,50 =) €124,35. Dat is een verschil van €13,08 (statiegeld heb ik in het bedrag laten zitten omdat je dat eerst betaald). Willen we echt besparen, dan moeten we de folders in de gaten houden en meerdere adresjes bezoeken om de aanbiedingen langs te gaan. Keuzes! En natuurlijk kan deze vergelijking heel anders uitpakken als ik een totaal ander lijstje invoer. Maar omdat de basis van ons boodschappenlijstje wekelijks zo goed als hetzelfde is (met name de versproducten), blijf ik lekker bij m’n vertrouwde adresje. Ik vond het in ieder geval nuttig om eens grondig te vergelijken en ben benieuwd hoe jij het prijsverschil ervaart!

welke supermarkt is goedkoper - Mama's Meisje blog

Bij welke supermarkt doe jij boodschappen? En heb jij de prijzen weleens vergeleken met die van een andere winkel? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1