De ene baby zit al met 7 maanden zelfstandig terwijl de andere rond een jaar de smaak te pakken heeft. Maar zitten, moet je dat stimuleren of laat je je kindje dit zelf ontdekken? Ik ging op zoek naar tips en tricks!

Je baby leren zitten

Rond de leeftijd van 4 maanden kunnen de meeste baby’s hun hoofd goed rechtop houden. Daarna volgt het omrollen: meestal tussen 4 en 6 maanden. Als je kleintje deze skills onder de knie heeft, is hij of zij klaar voor the next level: rechtop zitten met ondersteuning. Je kunt je kindje bijvoorbeeld op het aankleedkussen leggen en dan aan de armpjes omhoog trekken. Suus vindt dit geweldig en begint te schaterlachen, zo schattig! Ook kun je je kleintje op schoot nemen, met de rug tegen jouw buik en de handjes vasthouden. Of lekker in een paar kussens zodat je baby al wat kan wennen aan de houding en kan oefenen met balans. Misschien overbodig, maar ik vermeld het toch: even in de gaten houden dat je mini niet omkukelt of zich bezeert ;) (zou lullig zijn als er eentje een tand door de lip heeft omdat deze loederblogster geen duidelijk advies gaf :P )

Tips baby laten leren zitten zit hoeveel maanden tips ondersteunen helpen hulpmiddelen zelf ontdekken ervaring - Mama's Meisje blog

 

Tips en tricks om je baby te leren zitten

Rond de 6 à 9 maanden werkt je baby langzaam toe naar zelfstandig rechtop zitten. Vanuit omrollen zal hij of zij proberen zich op te drukken tot zitten. Om de spierkracht een beetje te oefenen, kun je de volgende dingen doen:

  • Het optrekken vanuit liggen naar zit: om de nekspieren te trainen
  • Lekker op de buik laten spelen: mijn meisje ligt net zo lang op haar buik tot ze het zat is, daarna begint ze te schreeuwen. Tegenwoordig weet ze dat mama haar niet komt helpen dus gaat ze zelfstandig weer op de rug liggen, tenzij haar benen tussen de spijlen van de box zitten. Iets met #loedermoeder?
  • Handjes vasthouden terwijl je baby zit: om te helpen de balans te vinden
  • Paardje rijden op je schoot! Garantie voor schaterlachen :D
  • Zorg dat er genoeg speelruimte is! Give the little one some space ;) Misschien tijgert hij of zij al wel en die spieren ondersteunen het zitten weer ;)

Het belangrijkste is dat je kindje zelf bepaald wanneer hij of zij eraan toe is! Als ze de eerste hapjes krijgen, komen ze al in zithouding en langzaam wordt het opgebouwd naar zelfstandig zitten.

Baby leren laten zitten met voedingskussen hulpmiddelen bumbo seat tips - Mama's Meisje blog

Hulpmiddelen bij het leren zitten

Er zijn een aantal producten op de markt die jouw kleintje zouden moeten helpen met zitten. De bekendste is wel de Bumbo Seat. Deze is geschikt van 3 tot 14 maanden. Ik moet zeggen dat ik 3 maanden wel vrij jong vind. Suus kon toen nog niet eens goed haar hoofd rechtop houden. Maar dit zal per kindje verschillend zijn. Ik maak zelf gebruik van een voedingskussen. Deze kan ik helemaal om Suus heen vouwen, zodat ze wat steviger zit en niet zo makkelijk naar de zijkant omrolt. Ik lette wel op dat ze niet te lang achtereen in zithouding zat, zeker niet als we veel onderweg waren met de wandelwagen en de autostoel. Nu kan ze al veel langer achtereen in deze houding. Als je baby eenmaal kan zitten, zal het kruipen, staan en lopen snel volgen. Ik ben benieuwd! Maar ik maak me er verder niet druk om, want haastige spoed is zelden goed :)

Hoe oud was jou kleintje toen hij/zij kon zitten? En heb je je kindje gestimuleerd of gebruik gemaakt van hulpmiddelen? Zijn er nog tips of tricks die niet in deze blog staan? Ik lees je reactie graag in de comments of op Facebook of Instagram!

Liefs Karin