Sinds een paar weken post ik een aantal Instagram Stories per week in een nieuwe lay-out. Omdat mijn inbox momenteel overspoelt wordt met vragen daarover, verklap ik vandaag het Grote Instagram Stories Geheim: hoe krijg je je Stories zo mooi? Ik vertel het stapsgewijs op de blog dus jij kunt voortaan ook zelf aan de slag!

Instagram Stories: een kijkje in mijn leven

Toen ik net het Mama’s Meisje account op Instagram was gestart, had ik geen idee wat die rondjes bovenin betekenden. Al doende leert men, want al snel kwam ik erachter dat het korte filmpjes en foto’s zijn die je dus ook zelf kunt posten. Sommige foto’s zijn net niet mooi genoeg voor in je feed of je wilt niet spammen, maar mensen wel de kans geven om mee te kijken met wat jij allemaal beleeft. Althans, op die manier gebruik ik Instagram Stories: om mijn volgers een kijkje in mijn leven te geven. Bijvoorbeeld wat ik eet, wat ik onderneem met de meisjes, wanneer ik een perspakketje binnenkrijg en natuurlijk als ik een nieuwe blog online heb gezet! Gewoon het leven van een mama & een meisje ;)

LEES OOK: 10.000 volgers op Instagram!

Nieuwe functies van Instagram Stories

In de afgelopen maanden zijn er een heleboel nieuwe functies in Instagram Stories bij gekomen. Zo kun je afwisselen qua lettertype of GIFjes (bewegende plaatjes) toevoegen en op die manier kun je je Stories helemaal personaliseren, waardoor het voor de kijkers nog leuker wordt om ze aan te klikken. Als blogger is het een leuke manier om nét even iets meer van jezelf te laten zien, zonder er gelijk een vlog van te hoeven maken. Het duurde even voordat de nieuwste functies voor iedereen beschikbaar waren en een tijdje geleden zag ik ook een heleboel mooie Stories voorbij komen. Ik dacht: “ah, weer een update? Die zal dan nog wel komen bij mijn account!“. Maar die update kwam niet en toen kwam ik er via een collega blogger achter dat het hier om een app gaat die iedereen gewoon kan downloaden. And so I did!

Je Instagram Stories mooi maken met de Unfold app

Je Instagram Stories pimpen zoals je op de afbeeldingen in dit artikel ziet, is heel erg simpel met de Unfold app! Ik heb het ook via via gehoord, het gaat als een golf door bloggersland, maar sommige mensen doen er geheimzinnig over. Ik deel het graag met jullie, want het is gewoon heel leuk om bijvoorbeeld meerdere foto’s in één keer op je Stories te kunnen zetten, de mooie lettertypes en andere opties uit de app te kunnen gebruiken! Ik weet zeker dat je ‘m na het lezen van dit artikel ook gaat downloaden :) Volgens informatie op internet is de app alleen te downloaden voor iOS gebruikers, dus ik weet niet zeker of je ‘m met Android ook kunt krijgen. Ik downloadde de gratis versie en daarmee kun je 15 templates gebruiken. De uitleg die ik hieronder geef, gaat dan ook over de gratis versie.

Hoe werkt de Unfold app?

In onderstaande uitleg zal ik door middel van foto’s laten zien welke opties je allemaal kunt gebruiken in de Unfold app voor prachtige Instagram Stories. Ik gebruik de tekens ‘>>>‘  en ‘‘ in de afbeelding om de aanwijzingen in de tekst te verduidelijken. Laten we beginnen!

Stap 1: Open een nieuw ontwerp

Stap 1 is natuurlijk het downloaden van de app. Als je de app opent zie je de verschillende ontwerpen die je in het verleden al hebt gemaakt. Ik heb al een heleboel ontwerpen, maar als dit de eerste keer is dat je de app opent, is dit nog leeg. Tap op het plusje om een nieuw ontwerp te openen en voer een naam in voor de ontwerpen die je straks wilt uploaden naar Instagram Stories.

unfold instagram stories tip blog

Stap 2: Kies een template uit en voeg een afbeelding toe

Vervolgens opent een nieuw, blanco scherm. Tap opnieuw op het plusje en kies uit de balk welk template je wilt gebruiken. Zoals je ziet kies ik nu uit categorie CS1 (Clasico Series): dit is de categorie die je gratis kunt gebruiken. De frames uit CS2 en CS3 kun je voor €1,09 per categorie kopen, hiervoor krijg je dan per categorie 15 nieuwe templates. Ook is er de categorie FF1 (Film Frames), deze is aan te schaffen voor €2,29 en bevat ook 15 nieuwe templates. Ik koos in dit voorbeeld voor een template uit CS1 (gratis). Klik op het plusje in het grijze vlak om een afbeelding toe te voegen uit je filmrol.

unfold instagram stories tip blog1

Stap 3: Afbeelding veranderen, in- of uitzoomen

Heb je een afbeelding gekozen maar wil je toch een andere, dan klik je nogmaals op de afbeelding en vervolgens op het kruisje. Het vlak is weer grijs en je kunt een nieuwe afbeelding kiezen. Je kunt ook inzoomen, uitzoomen en de afbeelding verslepen. Dit doe je allemaal met je vingers, net als bij veel apps op je telefoon die met afbeeldingen werken. Als je de afbeelding na in- of uitzoomen toch weer in het originele formaat wilt hebben, tap dan twee keer op de afbeelding.

unfold instagram stories tip blog2

Stap 4: Tekst toevoegen en aanpassen

Nadat je de foto van je keuze hebt toegevoegd, kun je je richten op de tekst. Ik begin met de titel. Tap twee keer op de tekst om deze te wijzigen. Typ een titel en tap vervolgens op ‘Edit Text‘. Er verschijnt een nieuwe balk met allerlei opties. Je kunt kiezen uit verschillende lettertypes, uitlijning, grootte, tekst in zwart of wit en bij sommige lettertypes ook bold of italic. Als je vanuit dit scherm de tekst wilt aanpassen, tap je op het toetsenbordje linksboven in de balk. Ben je klaar, dan tap je op ‘done‘. Vervolgens tap je het tweede blokje tekst twee keer aan en herhaal je alle stappen, totdat je tekst naar wens is. Nu heb ik een opzetje gemaakt en wil ik graag een preview bekijken. Dan klik ik op het oogje linksonder en verschijnt je ontwerp zoals je hem kunt uploaden in Instagram Stories. Wil je deze weer afsluiten, swipe dan naar links en je komt weer terug bij je ontwerp.

unfold instagram stories tip blog3

Stap 6: Aanvullende ontwerpopties

Tap je op het vijfhoekje rechts onderin, dan verschijnen er verschillende opties om je ontwerp verder te pimpen. Bovenin staat een prullenbak-icoon, als je hierop tapt wordt er nog gevraagd of je het zeker weet: ‘delete’ (weggooien) of ‘cancel‘ (NEEE! Ik drukte op het verkeerde icoon!). Je kunt ook op het kruisje van deze pop-up klikken om weer terug te gaan naar je ontwerp en deze dus te behouden. Als je op het ‘T+‘-icoontje klikt, kun je een extra tekstvak toevoegen. Dit kun je ook verslepen naar een andere positie en vervolgens weer editten zoals hierboven staat uitgelegd. Klik op het kruisje om het extra tekstvak te verwijderen. Ook kun je op een icoontje klikken dat de achtergrondkleur van je ontwerp verandert van wit naar zwart (en eventueel weer terug naar wit). Je kunt dus ook ontwerpen maken met een zwarte achtergrond en een wit lettertype (bij edit text). Omdat ik ook een betaalde versie van de app heb gekocht, kan ik kiezen uit meerdere kleuren die mooi passen bij de afbeelding die ik gekozen heb. De tekstkleur wordt dan ook automatisch aangepast. Deze kleurkeuze is dus NIET het geval bij de gratis optie, maar ik kan het niet anders laten zien dan op deze manier ;)

unfold instagram stories tip blog4

Stap 7: Een reeks maken, delen of opslaan

Vervolgens kan ik er nog voor kiezen om een tweede pagina toe te voegen aan dit ontwerp. Zo ontstaat er een reeks die je in één keer kunt opslaan. Tap hiervoor nogmaals op het plusje in de balk onderin. Je kunt een reeks maken en zodra dit naar je tevredenheid klaar is, kun je door middel van het icoontje dat halverwege het ontwerp staat, switchen tussen je ontwerpen. Ben je tevreden en klaar om je ontwerpen op te slaan? Tap op het icoontje met het pijltje in de balk bovenin. Je hebt nu drie opties:

  • Tap op ‘Page‘ om alleen de huidige pagina op te slaan in ‘afbeeldingen‘ op je telefoon (of als je dus maar één pagina gemaakt hebt, dan sla je die op).
  • Tap op ‘Story‘ om een hele reeks op te slaan in ‘afbeeldingen‘ op je telefoon.
  • Tap op ‘Share page to Instagram‘ om de huidige pagina gelijk op Instagram in je Stories te delen. Als je hierop klikt, opent je Instagram app en zie je gelijk je ontwerp in Stories staan. Je kunt het ontwerp dan nog wel bewerken en er bijvoorbeeld tekst, GIFjes, filters en dergelijke op maken zoals je van Instagram Stories gewend bent. Je kunt geen hele reeks in één keer toevoegen aan Stories, dus als je dat wilt doen zul je eerst de hele reeks moeten opslaan op je telefoon óf hem pagina voor pagina vanuit de app moeten delen.

unfold instagram stories tip blog5

unfold instagram stories tip blog6 001

Stap 8: Ontwerp-overzicht beheren

Als je het pijltje linksboven in de balk aanklikt, kom je weer terug in het overzicht en zie je alle ontwerpen die je gemaakt hebt. Stel dat je het bewerken van een ontwerp afbreekt, dan onthoudt de app de wijzigingen tot dan toe wel en kun je dus later verder gaan. Het opslaan op je telefoon gebeurt pas als jij dit volgens bovenstaande uitleg doet. Als je in het ontwerp-overzicht bent, kun je in de bovenste balk op het potloodje (rechts) klikken en zie je kruisjes en potloodjes op de ontwerpen verschijnen. Met het kruisje kun je een ontwerp verwijderen, met het potloodje kun je een ontwerp herbenoemen. Als je op het tasje (links) klikt, kun je de overige opties aanschaffen en, indien je benieuwd bent naar een voorproefje, ook een preview bekijken van de betaalde opties (CS2, CS3 en FF1).

unfold instagram stories tip blog7

Maar straks heeft iedereen deze app!

Ik hoor het je denken, maar eerlijk gezegd denk ik dat de foto’s en teksten maken dat iedere Instagrammer zijn of haar unieke Stories maakt! In de Instagram Stories zelf zijn ook geen eindeloze opties en toch geeft iedereen er zijn of haar eigen draai aan, waardoor het echt niet zomaar gaat vervelen! Tevens komen er regelmatig tijdelijke gratis templates in de Unfold App en kun je geheel je eigen stijl doorvoeren op Instagram Stories. Ik ben er dus niet zo bang voor en tegen de tijd dat we op deze app zijn uitgekeken, hebben we vast weer nieuwe ontdekkingen gedaan ;) Aan de slag dan maar!

Plaats jij wel eens iets op je Instagram Stories? Was jij al bekend met de Unfold app? Ik ben heel benieuwd naar je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter! Vergeet deze uitleg niet te pinnen op Pinterest en volg mij daar ook! 

liefs karin

 

 

 

 

 

instagram stories mooier maken tips en tricks