Foto’s maken, eenheid creëren door filters, variatie aanbrengen door verschillende plaatjes en ook nog eens leuke stories plaatsen: Instagram is best een beetje boel werk! Maar ik vind het leuk en sinds kort heb ik mijn struggles omtrent Instagram losgelaten. ‘Keep it real’ is mijn nieuwe motto en daarom vertel ik vandaag waarom ik Instagram pods zo stom vind! Alles voor de likes… Benieuwd wat ik bedoel? Lees maar mee!

Algoritme

Instagram lijkt een steeds groter raadsel te worden en het blijft een uitdaging om ervoor te zorgen dat je in the picture blijft. Als blogger ben ook ik voor een groot deel afhankelijk van dit sociale kanaal. De focus vanuit opdrachtgevers wordt zelfs steeds meer verplaatst naar Instagram en daarom is het voor mij belangrijk dat ook dit kanaal blijft groeien. Dat wordt niet makkelijk gemaakt door Instagram, want er is zoiets als een ‘algoritme‘. Het algoritme bepaalt hoeveel van mijn volgers de door mij geplaatste foto’s te zien krijgen. Nadat ik een foto heb geplaatst, krijgt maar een klein percentage van mijn volgers de foto te zien. Afhankelijk van hun reacties binnen een bepaalde tijd na het plaatsen van de foto, kan dit percentage oplopen en krijgen dus nog meer van mijn volgers die foto te zien. Hoe meer er dus geliked en gereageerd wordt op een foto, hoe meer volgers de foto te zien zullen krijgen. Tenminste, dat is het vermoeden, want het algoritme is en blijft een soort ‘onopgelost raadsel’. En het is dus dé oorzaak van het feit dat ik heel veel posts van dezelfde accounts voorbij zie komen, terwijl anders gewoon ‘kwijt’ zijn. Erg vervelend!

Waarom Instagram pods slecht zijn voor je bedrijf engagement samenwerkingen bloggers Instagrammers - Mama's Meisje blog

Groeien op Instagram

Toch mag ik niet klagen. Groeien op Instagram gaat voor mijn account weliswaar gestaag, maar ik werk dan ook met een streng deurbeleid. Accounts zonder profielfoto, fake accounts, accounts die niet matchen met een mamablogger en wazige accounts die me een niet-pluis-gevoel geven: ik block ze allemaal. Ook breng ik mijn kinderen bewust niet herkenbaar in beeld, iets dat ook minder likes en volgers oplevert. Dan maar minder volgers, al is dat getalletje natuurlijk wel weer belangrijk voor mijn werk als blogger. En tot een tijdje geleden kon ik me best wel eens verliezen in dit leed dat social media heet. Waarom lukte het niet om te groeien op Instagram? Ik stak veel tijd in het maken van foto’s, probeerde te variëren en reageerde regelmatig bij anderen. Inmiddels ben ik er voor mezelf achter wat ik wil met Instagram, heb ik wat dingetjes aangepast en ingezet en ontdekte ik dat het met pieken en dalen gaat. De ene keer zit ik in een sneltrein en kan het niet op, de andere keer verlies ik veel volgers of staat het even helemaal stil. Ik heb het losgelaten om me daar druk over te maken. Ik wil het graag ‘echt’ houden en niet constant een trukendoos open hoeven trekken. En ben ik zeker niet van plan om mijn kinderen ineens herkenbaar in beeld te brengen omdat dit zou helpen met groeien op Instagram. Per saldo steek ik er dus veel minder tijd in en sindsdien gaat het stukken beter. Als ik volgende week word platgereden door een bus en men vraagt: “wat deed ze met haar leven?“, dan wil ik niet dat het antwoord: “Instagram” is.

Instagram pods

Er zijn namelijk allerlei (pogingen tot) manieren om dat vervelende algoritme te omzeilen. Een bekende en veelvoorkomende is deelnemen aan Instagram pods. “Instagram wattes?“, hoor ik je al denken. Instagram pods dus: een groepje van mensen die met elkaar afspreken dat ze na het plaatsen van een nieuwe foto zo snel mogelijk een like en reactie plaatsen bij alle groepsleden. Hiermee hopen zij het algoritme positief te beïnvloeden en ervoor te zorgen dat foto’s beter zichtbaar worden voor een groter percentage van hun volgers. Klinkt goed, toch? En eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dit ongeveer anderhalf jaar geleden ook geprobeerd heb. Na een week was ik er echter alweer klaar mee. Ik dacht bij mezelf: “waar ben ik mee bezig?“. En inmiddels heb ik daar een nog sterkere mening in gekregen. Ik vind Instagram pods stom!

Flatlay zachtroze rozen notitieboekje telefoon - Mama's Meisje blog

Keep it real!

So I said it: ik vind Instagram pods gewoon stom. Waarom? Instagram is een sociaal platform, een plek waar je elkaars foto’s en video’s kunt bekijken en interactie kunt aangaan. Het is dus aan je volgers om te bepalen óf ze je content interessant genoeg vinden om erop te reageren. Daarnaast kan het niet alleen maar eenrichtingsverkeer zijn, dus moet je zelf ook die interactie aangaan. “Maar dat gebeurt toch bij pods?“. Jazeker, maar het zijn geen reacties omdat men je foto zo mooi vindt of je caption (tekst bij de foto) zo herkenbaar, maar omdat het vooraf is afgesproken en dus móét. Vaak zijn er dan ook nog afspraken over de hoeveelheid woorden en de tijdslimiet waarbinnen je moet reageren op posts.  I don’t like that! Als je meedoet aan een pod, krijg je dus sowieso reacties en likes, of je nu goede content plaatst of niet. Je krijgt die likes vaak van ‘conculega’s’, die in mijn ogen minder tot je doelgroep behoren. Daardoor gaat het ook ontzettend opvallen, want als ik een kwartiertje door Instagram scroll, kan ik al zien wie overduidelijk in een pod zitten. Ik ben meer voorstander van #echtinsta. Keep it real! En ja, dat gaat met pieken en dalen. Het maken van foto’s, het plaatsen van stories, volgers blokkeren die hier niets te zoeken hebben, je account leuk houden voor jezelf én je volgers: in zo’n 9 maanden tijd heb ik daar veel aan gedaan en is mijn engagement slecht 1,5 punt gestegen. Tja, lig ik er ’s nachts wakker van? Nee, want Instagram is leuk en het is één van de gezelligste onderdelen van mijn werk. Máár ik heb ook nog een echt leven en geen zin om iedere dag te stressen over getalletjes, foto’s te liken omdat het moet en steeds meer trucjes uit de kast te moeten halen omdat het kaartenhuis anders in elkaar klapt. Stilletjes hoop ik dat bedrijven zich hier ook steeds bewuster van worden en verder kijken dan alleen de cijfertjes. Wat heb je aan een gesponsorde post als die vooral geliked wordt door andere bloggers en Instagrammers omdat dit is afgesproken? Precies daarom doe ik niet meer aan Instagram pods en ben ik liever van de spontane, gemeende comments en likes.

Wat vind jij van Instagram pods? Wist jij van het bestaan of heb je er zelf ervaring mee? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Bron: flatlay