In het voorjaar kregen we het Ikea Duktig keukentje cadeau en natuurlijk wilde ik ‘m pimpen! Ik ging aan de slag en laat vandaag het resultaat zien. Natuurlijk vertel ik waar ik alle benodigdheden kocht en deel ik wat handige tips met je! Kijk je mee?

Ideeën voor het Ikea Duktig speelgoedkeukentje

Het Ikea Duktig speelgoedkeukentje is ontzettend populair, maar de originele look is nogal saai. En saai, daar houden we niet van in huize Mama’s Meisje. Mama heeft een mooie keuken dus onze dochter krijgt ook een mooie keuken. Zoals ik eerder schreef, ging ik op Pinterest op zoek naar allerlei inspiratie. Nou, daar kun je echt een heleboel ideeën opdoen, want er staan duizenden foto’s van gepimpte Ikea keukentjes op! Ik maakte zelf een bord aan (die vind je hier) en verzamelde daar de keukentjes die ik mooi vond. Vervolgens moest ik al die ideeën omzetten naar een plan voor mijn eigen keukentje. Dat was best een moeilijke opgave, want eigenlijk wil ik nog wel vijf keukentjes in allerlei andere kleurtjes, maar het is uiteindelijk gelukt. Ik besloot te gaan voor roze, goud en wit met zwarte stippen. Het pakte erg leuk uit!

Ikea duktig keukentje pimpen - Mama's Meisje blog

Welke producten heb ik gebruikt?

Als het idee voor mijn Ikea Duktig project dan eenmaal vast staat, is het tijd om de (online) winkels in te duiken! Ik wilde het keukentje roze verven, de plastic onderdelen moesten goudkleurig worden en ook wilde ik een achterplaat bevestigen waarop een zwart stippenpatroon moest komen. En een over the top marmeren keukenblad maakte het geheel in mijn ogen helemaal af. Wat betreft de verf had ik eerst in mijn hoofd om het keukentje met krijtverf te verven. Toch stapte ik al snel van dat idee af. Mijn ervaring is dat krijtverf redelijk ‘droog’ wordt en dus nabehandeld moet worden met een boenwas, wil je het mooi houden. Aangezien onze dochter niet echt voorzichtig omgaat met het keukentje, besloot ik voor een watergedragen verf te gaan. Een lijstje met benodigdheden:

  • Watergedragen verf. Ik kocht Flexa Strak in de Lak zijdeglans in kleur ‘zacht roze‘ (kleurnummer: 1016). Deze stond gewoon kant en klaar in het schap en hoefde dus niet op kleur gemengd te worden. Prijs: €26,99
  • Schuurpapier korrelgrootte 120. Prijs €1,59.
  • Kleine roller en kwast (geschikt voor verf op waterbasis) en een verfbakje. Prijs: €6,30
  • Zelfklevend decoratiefolie met marmerprint. Dit kocht ik bij Action, waar ze nog meer prints hebben (o.a. met hout). Prijs: €1,29
  • Hardboard (mdf gelakt 3 mm). Prijs: €5,99. Dit werd op maat gezaagd, maar je betaald per plaat en ik kreeg de reststukken mee. Hier heb ik de overgebleven folie op geplakt, handig voor fotoachtergronden op m’n blog :)
  • Dots muurstickers. Deze kocht ik via de webshop van Mommies & Miracles voor €7,95.
  • Hema spuitverf in de kleur goud. Let op: op de verpakking van de fles die ik gebruikte, staat ‘gold chrome‘. Prijs: €8,50.
  • Ontvetter (ik gebruikte St. Marc) en een schoonmaakdoekje

Ikea Duktig make-over

Ons keukentje stond al in elkaar, dus kreeg ik hulp van Erik om ‘m weer deels uit elkaar te halen. Als je het Ikea Duktig keukentje dus nog in elkaar moet zetten, zou ik ‘m eerst een make-over geven en dan monteren. Ik wilde het deurtje van de magnetron en één van de deurtjes van het keukenkastje wit laten, omdat daar beide een ‘raampje‘ in zit. Zo liep ik het minste risico om dit vuil te maken met verf. Ook vond ik het in zijn geheel wat speelser staan dan om alles één kleur te geven. Het bovenste gedeelte hebben we dus helemaal uit elkaar gehaald en van de onderkant hebben we alleen de deurtjes eruit gehaald. De planken (van het bovenste gedeelte) en het onderstel heb ik licht opgeschuurd, ontvet en daarna de eerste laag verf met een roller aangebracht. De kwast gebruikte ik om de hoeken goed mee te pakken. Tip: breng de verf niet te dik aan. Je kunt beter twee of drie lagen aanbrengen, dan dat het lelijk opdroogt. Ik heb na de eerste laag verf de drooginstructies van het verfblik aangehouden. De verf die ik gebruikte was na 6 uur overschilderbaar. Eerst heb ik de planken weer licht opgeschuurd, daarna ontvet en vervolgens de tweede laag verf aangebracht. Dit was voldoende om het geheel dekkend in de licht roze kleur te krijgen. Ik heb de binnenkant van het keukentje niet geschilderd en de ‘sticker‘ in de magnetron heb ik overgeschilderd.

Ikea Duktig speelgoedkeukentje make-over pimpen ideeën inspiratie voorbeelden - Mama's Meisje blog

Duktig speelgoedkeukentje pimpen

De grootste uitdaging vond ik het aanbrengen van de decoratiefolie op het aanrechtblad van het Duktig speelgoedkeukentje. Deze heb ik trouwens ook even ontvet, omdat Suus natuurlijk al erg druk was geweest met ‘eten koken‘. Vervolgens heb ik de folie op maat geknipt. Dat gaat makkelijk door het ruitjespatroon op het papier dat je eraf trekt zodra je de folie aanbrengt. Wij hebben de folie met z’n tweeën aangebracht, dat zou ik je ook echt aanraden want het is best een lastig karweitje. Wij begonnen vanuit het midden en hebben de folie op die manier helemaal glad kunnen aanbrengen. Ook wilde ik de plastic onderdelen (zoals de kraan, wasbak, greepjes enzovoorts) een andere kleur geven. Ik koos voor goud, maar toen ik ermee aan de slag ging, kreeg ik bijna spijt. Het leek echt héél overdreven toen ik de verf op de plastic onderdelen aanbracht, maar eenmaal bevestigd op het speelgoedkeukentje valt dat gelukkig mee. Ik zou je echt aanraden om de spuitbus buiten of in de schuur te gebruiken. Pas goed op je kleding en dek eventuele oppervlakken af met oude kranten of iets dat vies mag worden. De verf is in één laag dekkend, maar je moet goed opletten dat je niet teveel verf aanbrengt: dit droogt heel lelijk op en ik kan het weten, want ik ging er ook mee de mist in. Gelukkig moet je wel heel goed kijken voordat je dit ziet ;)

Ikea Duktig keukentje speelgoedkeukentje pimpen achterwand decoratie stickers - Mama's Meisje blog

Ikea Duktig achterwand

Ik vind het Ikea Duktig keukentje een stuk leuker mét achterwand, omdat je het daardoor nog net iets meer kan ‘pimpen‘. Gelukkig is dat vrij makkelijk te realiseren: even opmeten hoe groot het ‘gat‘ is en vervolgens liet ik bij de bouwmarkt een stuk hardboard met witte laag op maat zagen. Hier heb ik dus verder niets aan gedaan, behalve het aanbrengen van de dots interieurstickers dan. Vervolgens heeft Erik het keukentje weer helemaal in elkaar gezet, inclusief het bevestigen van de achterwand. En wat is ie leuk geworden, al zeg ik het zelf!

Ikea duktig keukentje pimpen gepimpt speelgoedkeukentje make-over hacks - Mama's Meisje blog

Gepimpt ikea keukentje pimpen zwart wit roze - Mama's Meisje blog

Blij met het resultaat

Ik ben superblij met het resultaat en hoewel ik eventjes bang was dat het ‘teveel van alles‘ zou worden, vind ik het erg leuk bij elkaar passen! Een gepimpt Ikea Duktig keukentje past ook geweldig bij de stijl in ons huis. Suus was blijkbaar ook onder de indruk, aan haar ‘ooooh mooi mama!‘ te horen. Het is echt dé eyecatcher in de speelhoek geworden!

Ikea duktig keukentje accessoires ovenwant pannenlap kinderen houten etenswaren speelgoed - Mama's Meisje blog

Ikea duktig keukentje speelgoedkeuken accessoires ovenwant pannenlap vlinders roze Dille en Kamille houten ijsjes Sostrene Grenes speelgoed - Mama's Meisje blog

Ikea duktig keukentje speelgoedkeukentje aanrechtblad marmer deegroller ovenwant garde pannenlap speelgoed Sostrene Grene Dille en Kamille - Mama's Meisje blog

Accessoires voor het Ikea keukentje

Bij het Duktig keukentje van Ikea hebben we enkele accessoires die afkomstig zijn van Ikea zelf. Bijvoorbeeld de pannenset, het keukengerei en een mandje met boodschappen. Ook hebben we het houten theeservies van Little Dutch, dat Suus cadeau kreeg toen ze grote zus werd. Bij Action kocht ik het mintkleurige voorraadblik (€0,77) en het houten kistje (€1,49). Ik heb ‘m zo gelaten, maar die is natuurlijk ook heel geschikt om te pimpen in matching kleuren met het keukentje. Het koffiezetapparaat kocht ik in november bij Kruidvat, het was een folderaanbieding. Ik zag ze ook staan in de webshop van Dille en Kamille, maar wel voor 4 keer zoveel geld. Ze hebben daar trouwens wel hele schattige accessoires voor de kinderkeuken. Zo kocht ik daar de ovenwant, pannenlap en het schortje met vlindertjes. Schattig hè? Maar het kan nog schattiger, want bij Søstrene Grenes scoorde ik een garde (€2,66), deegroller (€2,80), 2 houten pakjes drinken (choco & juice, €1,68 per stuk) en 3 houten ijsjes (€4,64) die het helemaal af maken. Suus vindt het geweldig en roert regelmatig door de pannen, terwijl ze koffie zet en mama mag proeven. En cliché maar waar: blij kind, blije mama! Inmiddels heeft onze speelhoek een make-over gehad: check hier het resultaat!

Wat vind je van ons gepimpte keukentje? Heb jij zelf ook een Duktig keukentje of ben je van plan er een DIY-project mee te starten? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram

liefs karin 1

 

 

 

 

Ikea Duktig keukentje pimpen - mamasmeisje.com

Ikea duktig keukentje gepimpt roze zwart wit stippen goud - Mama's Meisje blog

Ikea duktig keukentje speelgoedkeukentje pimpen gepimpt roze zwart wit goud accessoires speelgoed kind mini chef voorbeeld ideeën tips inspiratie - Mama's Meisje blog