Naar mijn mening by far de meest vervelende huishoudelijke klus die ik het liefst zou overslaan: de badkamer schoonmaken! In deze blog deel ik mijn 5 badkamer schoonmaaktips om er zo snel en efficiënt mogelijk doorheen te gaan… Lees maar mee!

Badkamer schoonmaken tips

Met stip op één in het lijstje ‘meest vervelende huishoudelijke klusjes’: de badkamer schoonmaken! Als moeder van drie jonge kinderen heb ik sowieso al het gevoel dat ik chronisch achter de feiten aanloop op huishoudelijk gebied, maar in de badkamer zie je dat altijd het snelst terug. Tandpastavlekken in de wastafel, iemand die het grappig vond om de spiegel onder te spetteren tijdens datzelfde tandenpoetsmoment én die eeuwige kalkaanslag die in de loop der jaren steeds beter zichtbaar lijkt te zijn. Heb ik net de boel grondig gepoetst, lijkt het twee dagen later alweer alsof dit in geen weken gebeurd is. Ja, je leest het: de frustratie ziet diep, haha! De badkamer schoonmaken is echt by far mijn minst favoriete klusje en als het zou kunnen, zou ik er zelfs een hulp in de huishouding voor willen aannemen. Om er toch zo snel en efficiënt mogelijk doorheen te gaan, deel ik in deze blog 5 badkamer schoonmaaktips met je!

Huishouden 5 badkamer schoonmaaktips - Mama's Meisje blog

Azijn tegen kalkaanslag

Ik ben mijn badkamer schoonmaaktips meteen met dé musthave die kalkaanslag als sneeuw voor de zon laat verdwijnen: azijn! Daarmee bedoel ik de flessen natuurazijn die je lekker budgetproof kunt inslaan bij de supermarkt. Op gladde oppervlakken is dit goed toe te passen, maar voor het schoonmaken van een kraan met azijn moet je iets creatiever aan de slag. Na verloop van tijd is bijvoorbeeld onze douchekop enigszins aangetast door kalkaanslag en dat is niet zo’n fris gezicht. Wat ik doe, is een oude theedoek overgieten met natuurazijn. Vervolgens wikkel ik deze om de douchekop en knoop ik hier een plastic (pedaalemmer)zak omheen. Dit laat ik gerust enkele uurtjes staan om vervolgens de zak en theedoek te verwijderen en met een vochtige doek met warm water de losse kalkdeeltjes te verwijderen. Ik schreef trouwens een blog met meer azijn lifehacks, want het is altijd handig om een fles in huis te hebben!

Stof verwijderen

Bij het inrichten van de badkamer hebben wij destijds al rekening gehouden met veel opbergruimte en weinig ‘stofhappers’. Zo vind ik een vrijstaand bad prachtig, maar ben ik nog iedere week blij met de ‘ombouw’ van tegels die wij destijds hebben uitgezocht. De badkamer schoonmaken doe ik altijd overdag, als deze droog is en niet als er net gedoucht is. Ik begin met stof verwijderen, want dat gaat het nat afnemen van het sanitair en de tegels een stuk beter. Nog zo’n onmisbaar item uit mijn badkamer schoonmaaktips: een goede stofdoek of bijvoorbeeld Swiffer Duster waarmee je in één beweging het dwarrelende stof weghaalt.

Spiegel streeploos schoonmaken

Als ik het stof heb verwijderd, is het tijd om de badkamer grondig schoon te maken met een sopje. Ik kies voor old skool allesreiniger en voordat ik aan de wastafel begin, maak ik altijd eerst de spiegel streeploos schoon. Dit doe ik door de spiegel te boenen met een vochtige microvezel doek uit de emmer met het sopje. Vervolgens pak ik een droge microvezeldoek om de spiegel voor het grootste gedeelte droog te boenen. Daarna pak ik een doek die ik ooit bij een bekende winkel scoorde (zie deze blog met huishoudtips) en die perfect werkt om de spiegel streeploos schoon te krijgen!

Schoonmaakartikelen bij de Action dit zijn mijn favorieten! - Mama's Meisje blog

Douche of bad reinigen

Dan het hoofdstuk ‘douche of bad reinigen’. Dit verdient bijna een eigen boek als je het hebt over badkamer schoonmaaktips, want het duurde voor mij echt even voordat ik hier een efficiënte manier in vond. Eerst het stof weghalen is key als je het mij vraagt: anders blíjf je voor mijn gevoel het doekje uitspoelen omdat het stof een spoor achterlaat. Mijn werkwijze is voor zowel het bad als de douche (betegelde inloopdouche, geen deur) hetzelfde. Ik maak alles vochtig met de sproeier en ga dan aan de slag met een sponsje met schuurmiddel. Vervolgens spoel ik alles af en spray de boel in met de badkamerreiniger van Dasty, verkrijgbaar bij een discounter. Ik boen dit met een vochtige doek, spoel nogmaals alles na en als het water enigszins is weggetrokken, droog ik af met een hydrofiele doek.

Sommige klusjes afwisselen

Voordat de kinderen er waren, poetste ik wekelijks fanatiek de badkamer en nam ik me voor dat te blijven doen. Maar de werkelijkheid is dat ik blij ben als de belangrijkste onderdelen weer schoon zijn en dat zoiets als de badkamerkastjes uitmesten er vaak bij inschiet. Een tijdje geleden beterde ik mijn leven om het puntje badkamer schoonmaken op mijn to do list niet steeds uit de hand te laten lopen. Ik wissel nu sommige klusjes af, zoals die badkamerkastjes van binnen schoonmaken, de wasmanden van binnen en buiten poetsen en alle muren grondig boenen. Door iedere week één van deze taken uit te kiezen, rouleert het en past het beter in mijn drukke momlife om alles bij te houden.

Welke huishoudelijke klus vind jij vreselijk? En welke van mijn badkamer schoonmaaktips pas jij ook toe? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer