Hoewel het de zaken meestal niet echt bespoedigd, vindt mijn peuter het fantastisch als ze me mag helpen in het huishouden. Vandaag vertel ik hoe dat zoal verloopt en ontving ik een hele lijst met huishoudelijke klusjes van andere mama’s. Je kunt ze maar beter opvoeden ;) Lees je mee?

Behulpzame peuter

Suus kon net lopen toen ze ontdekte dat het geweldig is om hetzelfde te doen als mama. Als mama met de Swiffer Duster door de vensterbanken ging, gilde ze het uit van plezier. En keek vervolgens naar haar eigen handjes: “waar is mijn Swiffer?” Het duurde dus niet lang voordat ik een tweede exemplaar aanschafte zodat zij haar gang kon gaan. En nog steeds is dit één van haar favoriete huishoudelijke klusjes. Inmiddels is Suus uitgegroeid tot een behulpzame peuter en moet ik het niet in mijn hoofd halen om de wasmachine aan te zetten zonder dat zij op het knopje heeft gedrukt. Sterker nog, zodra ze er lucht van krijgt dat ik het bed ga verschonen, de was ga sorteren of ga schoonmaken, zegt ze direct: “mama, ik wil helpen!“.

collage peuter laten meehelpen in het huishouden welke taken - Mama's Meisje blog

Van de wal in de sloot

Qua huishoudelijke klusjes doe ik vrij veel als de kinderen wakker zijn. Ik probeer namelijk te werken op het moment dat Niene slaapt en Suus zichzelf even vermaakt. Even mijn mail checken, foto’s maken, kijken of er nog nieuwe opdrachten staan waar ik op kan pitchen, administratie bijwerken: dat soort dingen. Dat lukt op de meeste dagen wel en zo niet, dan doen we samen een spelletje óf ze helpt mee met wat klusjes. Eerlijk gezegd is het laten helpen van mijn peuter een soort ‘van de wal in de sloot‘ situatie. De klusjes gaan er echt niet sneller van en in sommige gevallen levert het meer troep op dan dat het er opgeruimder van wordt. Maar het is best gezellig en ik kijk ook altijd met trots naar haar als ik zie hoe graag Suus haar mama wil helpen. Daar smelt je toch van? Klinkt wel heel rooskleurig en dat is het zeker niet altijd. Soms wil ik ook even door en wordt ze opstandig omdat zij bijvoorbeeld per se “zelf” alle was uit de wasmand wil halen. Dat zorgt wel eens voor conflict, maar sinds ik mijn eigen balans tussen het werk en het huishouden meer op orde heb, laat ik het ook vaker toe dat ze me helpt. En vind ik het ook best nuttig!

Helpen = leerzaam!

Want zeg nou zelf: je peuter laten helpen met huishoudelijke klusjes is toch ontzettend leerzaam? Zo zie ik het in ieder geval wel. Sterker nog: ik vind het een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Als kind wist ik niet beter dan dat ik mijn eigen kamer moest opruimen en schoonmaken. Ook mochten we vanaf een bepaalde leeftijd om en om één keer per week zelf eten koken. Daar wil ik met mijn kinderen ook naartoe werken. Ik merk dat Suus zelfvertrouwen krijgt van het helpen bij huishoudelijke klusjes.  Ook is het goed voor mijn kinderen om te zien wat er allemaal gebeurt in een huishouden én het bereidt ze voor op het échte leven. Toch handig als ze ooit op kamers gaan en weten hoe ze een stofzuiger aan moeten zetten. Dat is allemaal toekomstmuziek, voor nu vindt ze het echt heel leuk om te mogen helpen en dat mag dan ook! Ik hoop natuurlijk dat ze die behulpzaamheid behoud, maar ik heb zo’n vaag vermoeden dat dat ergens in de puberteit wel af zal zwakken ;) Tot die tijd geniet ik nog van haar schaterlach als we samen het bed verschonen en ik haar ‘verstop’ onder ons dekbed.

collage huishoudelijke klusjes taken waarbij peuters kunnen helpen peuter - Mama's Meisje blog

Huishoudelijke klusjes op een rij

Via Instagram Stories vroeg ik aan andere mama’s bij welke klusjes zij hulp krijgen van hun peuter. Dat resulteerde in een heleboel nieuwe inspiratie. Dit zijn dus niet allemaal klusjes die je peuter al zelfstandig kan uitvoeren, maar wel taken waarbij hij of zij vast graag zijn of haar steentje aan bijdraagt. Ik zette alle huishoudelijke klusjes voor je op een rij in een makkelijke afbeelding die je kunt pinnen op Pinterest!

Huishoudelijke klusjes voor peuters voorbeelden ervaring lijstje ideeën tips - Mama's Meisje blog

Bij welke huishoudelijke klusjes helpt jouw peuter wel eens? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1