Een leuke buitenklus voor het voorjaar: de schutting verven! Eentje waar je tuin echt een boost van krijgt, mits je het goed doet natuurlijk Geen idee hoe je dit aanpakt? Lees mee voor tips & tricks.

Geef je schuttinghout een grondige inspectie

Veel schuttingen zijn na verloop van tijd behoorlijk vergrijsd of ze zitten onder de groene aanslag. Misschien heb je er zelf ook wel zo eentje in je achtertuin staan. Dat kan anders! Verven is de oplossing. Voordat je enthousiast de kwast erbij pakt is het van belang om de huidige staat van het hout te controleren.

Is het hout nog in goede staat? Zitten er geen kapotte planken tussen? Vervang kapotte planken, verwijder losse spijkers en vul eventuele gaatjes op met een overschilderbare houtvuller. Als het hout al geverfd is, is het van belang om het huidige schilderwerk goed te bekijken en goed voor te bewerken.

De schutting klaarstomen

De juiste voorbewerking zorgt voor het strakke eindresultaat dat je voor ogen hebt. Schoonmaken en schuren zijn hierbij de kernwoorden. Over het algemeen niet ieders favoriete werk, maar deze stappen wil je niet overslaan. Uiteindelijk ben je blij als je dit zorgvuldig gedaan hebt.

Als je schutting al een tijdje staat is de kans groot dat er groene aanslag op gekomen is. Borstel dit goed schoon met een milieuvriendelijke zeep. Zijn er plekken die veel vastgepakt worden, bijvoorbeeld bij de poort? Geef deze plekken dan wat extra focus. Losse verfresten verwijder je met de hogedrukreiniger. Verfresten die nog goed vastzitten schuur je op met grof schuurpapier.

Schutting verven - Mama's Meisje blog

Kies de geschikte verf

Tijd voor het kiezen van de juiste verf! Kies voor een sterke verf die geschikt is voor buitengebruik. Hout heeft immers best wat te verduren buiten. Door het gebruik van een goede verf zorg je ervoor dat je hout langer meegaat. Zo is jouw verfklus een mooie manier om je hout te verduurzamen! Een vochtregulerende verf zorgt ervoor dat je hout zijn vocht kan blijven afgeven aan de lucht en dat het hout niet afgesloten wordt.

De schuttingverf van Moose Färg is watergedragen en bevat geen schadelijke stoffen. Helemaal veilig om te gebruiken terwijl je kind ook gezellig in de tuin rondloopt. Of misschien wel een handje wil helpen! Verven met deze verf is namelijk kinderlijk eenvoudig.

Aan de slag!

Nu komen we bij het leukste gedeelte: verven! Hét moment waarop je echt verschil gaat zien. Houd allereerst het weerbericht in de gaten en kies een aantal opeenvolgende droge dagen uit: je wilt immers niet dat de verf en weer afspoelt voordat deze is gedroogd. Breng de verf aan met een blokkwast of een verfspuit. Het is belangrijk om de verf goed te laten drogen tussen de lagen. Je krijgt een sterker resultaat als je meerdere dunne lagen aanbrengt in plaats van één dikke laag. Geniet dit voorjaar van een kleurige tuin!

Een houten schutting verven: heb jij dat al eens gedaan? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

disclaimer