In een ver verleden maakte ik in één dag ons hele huis schoon en bleven er zeeën van tijd over. Oh, wat verlang ik soms terug naar die tijd! Tegenwoordig is het huishouden meer een strijd en heb ik mijn eisen flink naar beneden toe bijgesteld. Vandaag deel ik mijn schoonmaakroutine en handige opruimtips met je! Lees je mee?

In één dag

Met weemoed denk ik wel eens terug aan ‘vroeger’. Je weet wel, back in the days, toen ik maar één dag nodig had om ons huis van top tot teen schoon te maken. Ik hoef je niet uit te leggen dat er toen nog geen koters rondliepen in ons nederige stulpje. En ik hoef er zeker niet bij te vermelden dat ons huishouden be-hoor-lijk is veranderd sinds de komst van diezelfde koters. Vroegâh poetste ik in één dag de badkamer en het toilet, stofte alles af, draaide de wassen, stofzuigde en dweilde de vloer en was alles standaard opgeruimd. Een huishouding on point en een week geen gedoe meer. Is dat even veranderd… Tegenwoordig ben ik al blij als ik daadwerkelijk heb kúnnen doen wat ik die dag van plan was. Ik zou er heus voor kunnen kiezen om alles in één dag te doen, maar ik kan je verzekeren dat het hier na een week niet meer leefbaar is. Om er toch voor te zorgen dat ons huis geen plakkerige chaos wordt, heb ik een systeem. Vandaag geef ik je een kijkje in mijn schoonmaakroutine en deel ik mijn opruimtips met je. Misschien heb je er iets aan!

Mijn schoonmaakroutine en handige opruimtips voor het huishouden huishoudelijke klusjes gezin moeder - Mama's Meisje blog

Mijn schoonmaakroutine

Bij het schrijven van dit artikel keek ik even terug en concludeerde ik dat ik nog weinig over mijn schoonperikelen heb geschreven. Dat komt vast en zeker omdat schoonmaken totaal niet mijn hobby is. Daarbij moet ik de kanttekening plaatsen dat ik wél heel goed ga op een opgeruimd en schoon huis. Daarom doe ik er alles aan om het goed bij te houden. Mijn schoonmaakroutine bestaat dus uit dagelijkse klusjes en eigenlijk sla ik geen dag over. Er zijn dingen die ik dagelijks, wekelijks en (twee) maandelijks doe. En sommige dingen die ik nooit of niet vaak genoeg :P Ik zette het globaal in een schema.

Mijn schoonmaakroutine in schema - Mama's Meisje blog

Alles bijhouden is key

We wonen prachtig buitenaf op een grote boerderij. Een heleboel vierkante meters die ook allemaal schoongemaakt moeten worden! Eigenlijk is die uitdaging sinds de komst van de kinderen alleen maar groter geworden. Tel daar nog een puppy bij op en je snapt dat schoonmaken hier steeds vaker ‘met de hakken over de sloot’ gaat. Ik heb mijn eisen dus flink naar beneden toe bijgesteld. ‘Op het oog schoon’ is momenteel bevredigend genoeg voor mijn inner housewifey. Ik zorg ervoor dat iedere ruimte in huis (wc en badkamer uitgezonderd) één keer per maand grondig onder handen wordt genomen. Ooit komt er een dag dat ik mijn huishouding weer volledig onder controle heb, al zal ik er dan vast een empty nest syndroom bij hebben gekregen :P Mijn ’truc’ met een peuter en een dreumes in huis is eigenlijk niet zo moeilijk. Alles bijhouden is key. Dat houdt in dat ik dagelijks een rondje stofzuig, opruim en de wc check. Met een hond en kruimelende kiddo’s is het echt nodig om Hetty dagelijks van stal te halen. Daarbij komt de ziekte van Suus en het glutenvrije dieet. Je kunt je voorstellen dat het niet wenselijk is als er ‘gewone’ broodkruimels van Niene tussen het speelgoed en op de vloer blijven dwarrelen. Om diezelfde reden maak ik dagelijks het aanrecht grondig schoon (vaak meerdere keren i.v.m. bereiden van haar maaltijden) en neem ik alle tafelbladen meerdere malen af. Dit alles om kruisbesmetting te voorkomen: kleine moeite, groot gemak. Mijn stofzuigkunsten vertoon ik dan ook altijd vlak na lunchtijd. Ook was ik minstens één was per dag, vouw en ruim er dagelijks één op. De strijkdingetjes bewaar ik voor één keer per week. Ja, ik ben zo’n moeder die strijkt. Iets met perfectionisme en haat aan gekreukte kleding. Ik weet ’t: ik doe het mezelf aan ;)

Huishoudelijke klusjes die ik liever niet doe

Indrukwekkend hè *grijnst*? Laten we voorop stellen dat dit een schema is van hoe ik het graag wíl doen, maar net zoals in ieder gezin, laat geen dag zich plannen. En loopt het dus altijd anders dan gepland! Daarnaast heb ik ook wel eens een dag dat ik écht geen zin heb om ook maar iets aan het huishouden te doen en deze schoonmaakroutine een week totaal anders verloopt. En er zijn tal van huishoudelijke klusjes die ik liever niet doe. Ramen lappen? Geen idee wanneer ik dat voor het laatst binnen gedaan heb en onze glazenwasser is ook al (te) lang niet meer geweest. Kranen in de badkamer ontkalken? Ik schreef eens een handig artikel over de azijn life hack, maar kan me niet heugen wanneer ik ‘m zelf voor het laatst heb toegepast. Ook tuinieren is niets voor mij en aangezien Erik er ook niet om staat te springen, zie je dit terug in onze tuinplannen. Toch zijn er wel handige opruimtips die ik zelf gebruik en die ervoor zorgen dat het niet helemaal uit de hand escaleert :p

moederschap en huishouden organiseren combineren plannen schema voorbeeld tips ervaring - Mama's Meisje blog

Opruimtips

  • Lijstjes: als er iets is dat ik vroeger mutserig vond, dan waren dat lijstjes. Inmiddels weet ik beter want al doende leert men. Ik maak dus echt lijstjes met to do’s, dingen die ik niet wil vergeten of die deze dag of week écht moeten gebeuren. Handig voor de mama’s die, net als ik, aan een chronische vorm van zwangerschapsdementie lijden.
  • Taken verdelen: zo’n groot huis is leuk en we genieten er volop van, maar het is wel de huishouding van ons samen. En dus dragen we ook ieder ons steentje naar rato bij. Ieder van ons heeft een eigen schoonmaakroutine. Kook ik eten, vult Erik de vaatwasser. Regelt hij het vuilnis, stort ik me op de kledingkasten van de kinderen. Wel zo eerlijk ;)
  • Niet te hoge eisen stellen: leuk hoor, al die picture perfect foto’s op social media. Opgeruimde huizen, geen stofje te bekennen, geen kinderhandjes op de ramen of geen speelgoed op de grond… Hier lijkt het regelmatig alsof er een bom ontploft is en je moet ook zeker geen ‘stoftest’ met je vinger over mijn kasten doen. Zoals ik al zei: op het oog schoon is ook schoon. Leg jezelf niet teveel druk op en werk met een systeem waardoor in een maand tijd iedere ruimte in je huis een keer grondig aan de beurt komt. Toilet en badkamer uitgezonderd ;) On the other side: van klagen of afwachten ruimt het huis zichzelf ook niet op. Hup, even die schouders eronder. Beter steek je die energie dus in het oplossen van de reden waarom je klaagt
  • Zorg voor voldoende opbergruimte: zo kun je ‘rommeltjes’ in de kast stoppen en liggen ze niet constant in het zicht. Dat geeft veel meer rust.
  • Kijk kritisch naar je inrichting: er was een tijd dat ik dol was op allerlei prularia, ditjes en datjes. Schattig hoor, die brocante en landelijke frutsels, maar het kost superveel tijd als je moet schoonmaken. Ik heb een heleboel dingen weggehaald en sindsdien werkt het veel sneller. Minder accessoires = minder stof happen = sneller schoonmaken.
  • Ruim dagelijks 10 minuten op: dat stapeltje post, die lege batterijen, pennen, folders, prutteltjes die blijven slingeren. Door elke dag even een rondje te maken om rommeltjes, oud papier en dergelijke meteen op te ruimen, houd je dat soort dingen mooi bij. En zie je er hopelijk minder tegenop dan wanneer je een berg rommel moet opruimen.
  • Geef alles een vaste plek: speelgoed in bakken, jassen aan de kapstok, schoenen in de gang, opladers in een mandje, tijdschriften in een houder: noem maar op. Door alles een vaste plek te geven ben je dingen niet alleen minder snel kwijt, het blijft ook overzichtelijk. Kan iedereen meewerken. Of ze het ook doen is een tweede ;)
  • Klusjes voor de kids: ik maakte al eens een handig overzicht van klusjes die geschikt zijn voor peuters. Suus vindt het fantastisch als ze mama mag helpen en het is twee vliegen in één klap. Laten meehelpen is namelijk een stukje aandacht geven én huishouden doen in een. Vinden ze vaak nog leuk ook!
  • Zet een gezellig muziekje op: afstoffen, ramen zemen, opruimen, dweilen. Waarom zou je dat niet doen onder het genot van fijne hits? Zet muziek op die jou energie geeft en waar je dol op bent. Maak het een vast onderdeel van je schoonmaakroutine en wie weet vlieg jij er doorheen als je al dansend de tv-kast sopt.
  • Durf dingen weg te geven/gooien: ‘wie wat bewaart die heeft wat’, maar je kunt ook teveel willen bewaren. Ga eens in het half jaar door je kasten heen (incl. kleding) en verzamel dingen die je niet meer gebruikt, die overbodig zijn of anders ongebruikt en doelloos op zolder belanden. Je kent vast mensen die er wel iets aan hebben en anders is een advertentie op Marktplaats of een plaatselijke verkoop- of weggeefhoek zo gemaakt!

Hoe ziet jouw schoonmaakroutine eruit? En welke opruimtips mis jij in mijn lijstje? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Pinterest huishoudelijk schoonmaakschema voorbeeld - Mama's Meisje blog