Beestjes waar de meeste mensen spontaan de kriebels van krijgen als erover gepraat wordt… Ik heb het over hoofdluis! Hoe je kunt voorkomen en wat de beste behandeling is als je eenmaal luizen hebt? Ik deel .. tips met je!

Adviezen zijn veranderd

Als klein meisje bleek ik tijdens een luizencontrole op school zogenaamde neten in mijn haar te hebben. Ik zal verderop in deze blog uitleggen wat dat precies is, maar tot een echte uitbraak kwam het gelukkig niet. Nee, die uitbraak kreeg ik toen ik 18 jaar was en de kapster erachter kwam dat ik luizen had. Mijn broertje zat nog op de basisschool en ze zullen het bij hem op zijn hoofd niet zo gezellig hebben gevonden als in de bossen met lange haren van zijn zussen. Mijn moeder is niet snel in paniek, maar nu spotte ik wel een zweetdruppeltje op haar voorhoofd, hoor! We moesten onze kleding in vuilniszakken doen en deze zo luchtdicht mogelijk afsluiten. Er verdween van alles in de wasmachine op minstens 60 graden en we poetsten alles flink, zelfs de bekleding van de auto! Inmiddels weten we dat de uitgebreide maatregelen die vroeger werden genomen, een tikkeltje overbodig zijn. Natuurlijk krijg je letterlijk en figuurlijk de kriebels bij het idee dat er luizen op het hoofd van je kind wandelen, maar hoofdluis voorkomen en behandelen doen we vandaag de dag niet meer zoals vroeger. Ik zette het voor je op een rijtje.

Hoofdluis voorkomen

Allereerst is het goed om te benadrukken dat hoofdluis geen gevolg is van een gebrek aan hygiëne en dat het wel heel vervelend is, maar ongevaarlijk. Luizen kunnen geen ziektes overbrengen en ze kunnen ook niet overspringen of vliegen naar een ander persoon: een ‘besmetting’ ontstaat altijd door direct contact tussen personen of bijvoorbeeld kleding. De meeste besmettingen met hoofdluis vinden plaats op de basisschool en daarmee lopen familieleden van kinderen die naar de basisschool ook een iets verhoogd risico. Het liefst houden we die beestjes natuurlijk buiten de deur, al zijn de maatregelen om hoofdluis te voorkomen geen garantie. Dit kun je doen om te voorkomen:

  • Controleer het haar regelmatig op hoofdluis. Zo kun je snel in actie komen wanneer je onverhoopt een luis spot en voorkom je vermenigvuldiging en verspreiding. Doe dit bij voorkeur iedere week, bijvoorbeeld als je de haren kamt na het douchen of ’s ochtends voor het naar school gaan.
  • Eventueel kun je ervoor kiezen om preventief te kammen met een speciale luizenkam. Om het kammen te vergemakkelijken is het prettig om een fijne antiklitshampoo, bijvoorbeeld L’Oréal shampoo, of conditioner te gebruiken. In het stukje over het behandelen van luizen vertel ik meer over hoe je het kammen aanpakt.
  • Het schijnt dat kinderen die gel of haarlak in hun haar hebben, minder vaak last hebben van hoofdluis. Worth the try!
  • Er zijn speciale producten verkrijgbaar die als doel hebben om hoofdluis te voorkomen, zoals sprays en elastiekjes. Ik durf je niet te vertellen of deze gegarandeerd werken.

Hoofdluis voorkomen en behandelen praktische tips! - Mama's Meisje blog

Controleren

Heb je alle vinkjes bij ‘hoofdluis voorkomen’ gehad, krijg je een briefje mee dat er hoofdluis is geconstateerd in de klas… Tijd om te controleren of jouw zoon of dochter ook bij de ‘gelukkigen’ hoort! Allereerst is het verstandig om deze controle bij daglicht te doen, simpelweg omdat je het dan het beste kunt zien. Luizen op het hoofd zijn blauw-grijs van kleur, heeft hij zich volgezogen met bloed dan is hij bruin-rood. Ze zijn ongeveer 2 tot 4 millimeter groot en leggen ook eitjes, de ‘neten’. Neten zijn kleine bruin/zwarte korreltjes van ongeveer 1 millimeter groot, die dichtbij de huid in het haar blijven plakken en na een week uitkomen. In de nek, achter de oren, in de staart en dichtbij de hoofdhuid zijn favoriete plekjes van de hoofdluis. Soms zie je kinderen daar ook krabben of zie je roodheid van het krabben op de huid. Constateer je hoofdluis? Check dan de rest van de gezinsleden ook en licht school, sportclub, BSO en dergelijke in.

Hoofdluis behandelen

Er zijn tal van middeltjes verkrijgbaar bij de apotheek, maar het allerbelangrijkste om hoofdluis te behandelen, is kammen. Kammen, kammen, kammen! Een speciale kam is verkrijgbaar bij apotheek en drogist en wil je toch graag een antihoofdluis middel gebruiken, dan is een middel met dimeticon de verstandigste keuze. Voor de andere stoffen zijn de meeste luizen namelijk resistent, dus dat is zonde van je geld. Was de haren en kam het haar in kleine gedeeltes. Je kunt eventueel de haren komen boven een wit vel papier of stuk keukenrol, zodat je kunt zien wat eruit komt. Soms worden niet alle neten meegepakt tijdens het kammen, omdat deze vrij klein zijn. Je kunt ze dan met je nagels of met een klein schaartje verwijderen. Kam het haar iedere dag, 2 weken lang. Dit is écht de beste remedie en belangrijk om goed vol te houden! Het uitkoken van kammen en borstels, het luchtdicht in vuilniszakken afsluiten van kleding en het wassen op 60 graden is onvoldoende bewezen en daarom niet langer een advies. En dat is maar goed ook, want je hebt je handen al vol aan het kammen. Succes!

Hoofdluis voorkomen of hoofdluis behandelen: heb jij daar ervaring mee? Welke tips zou jij nog willen delen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Disclaimer