Waar doe jij je boodschappen en welk bedrag staat er aan het einde van de maand onderaan de streep? Ik geef je een kijkje in de keuken van huize Mama’s Meisje: dit waren wij afgelopen maand kwijt aan boodschappen! Lees je mee?

Verschil in maandelijkse uitgaven

Begin deze maand schreef ik uitgebreid over het beter in beeld brengen van onze inkomsten en uitgaven. Dankzij het bijhouden van een huishoudboekje hebben we al heel veel inzicht gecreëerd en het was leuk om te lezen dat er zoveel vrouwen geïnspireerd zijn geraakt na het lezen van mijn blog. Daarnaast deel ik natuurlijk al jaren wekelijks onze boodschappen en het weekmenu in mijn stories en ook daar krijg ik altijd veel reacties op. De meeste mensen die reageren, zijn verbaasd over hoe wij zo goedkoop boodschappen doen en stellen vragen over ons boodschappenbudget. Eerder schreef ik al eens over onze uitgaven als gezin van 5 personen, maar die blog is inmiddels alweer van een tijdje geleden dus leek het me leuk om een update te geven. Ik denk dat iedere moeder zich wel herkent in het feit dat je de ene maand superveel verschillende dingen nodig hebt (wasmiddel, luiers, schoonmaakmiddel, drogisterijvoorraad, you name it), terwijl de schade een maand later enorm meevalt. Er zit best veel verschil in maandelijkse uitgaven: het valt gewoon niet echt in vaste bedragen samen te vatten en dus besloot ik jullie een kijkje in de keuken te geven. Ik zette op een rijtje wat wij afgelopen maand kwijt waren aan boodschappen als gezin van 5 personen. Ik denk namelijk dat wij zeker niet onder de categorie ‘goedkoop’ vallen als ik naar onze uitgaven kijk. Wij hebben het echt wel luxe, ondanks dat we er zelf voor kiezen om op te letten. Er zijn mensen die het (gedwongen) met minder moeten doen! Onze maand loopt van salaris tot salaris en ik heb niet alleen de supermarkt, maar ook de slager, glutenvrije bakker en drogist meegerekend.

Dit waren wij afgelopen maand kwijt aan boodschappen (gezin van 5 personen) - Mama's Meisje blog

Wat is normaal qua boodschappen uitgaven?

Voordat ik kon beoordelen of onze uitgaven enigszins binnen de marge van ‘normaal’ liggen, raadpleegde ik de website van het Nibud. Daar vind je een tabel met de kosten voor voedsel per persoon per dag, gecategoriseerd op leeftijd. Ik telde de bedragen van onze gezinsleden op en vermenigvuldigde dit met 30,5: het gemiddelde aantal dagen per maand. Hieruit kwam, puur voor voedsel, een bedrag van €660,63. Dat is natuurlijk een richtlijn, want o.a. inkomen, portiegrootte, menukeuze en grootte van het gezin beïnvloeden de voorbeeldbedragen, maar ik vond het wel leuk om dit even te checken bij een betrouwbare bron. Want wat is normaal qua boodschappen uitgaven? Ik deel onze uitgaven al wekelijks via social media en het overgrote deel van de reacties is onder het mom van dat wij dat netjes doen als redelijk groot gezin. Maar er zijn ook altijd mensen die het ‘beter’ kunnen. Wat voor ons persoonlijk meespeelt is dat we een dochter hebben met coeliakie. Glutenvrije producten zijn een stuk duurder dan de ‘gewone’ variant en ik las bij de NCV dat dit gemiddeld zo’n €75 per persoon per maand is. Dit maakt het bedrag dat wij kwijt zijn aan boodschappen ook hoger. Daarnaast heb ik in deze blog de uitgaven voor de drogist ook meegeteld, dit valt voor mijn gevoel ook onder een boodschappenbudget.

LEESTIP: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS!

Ons boodschappenbudget

Die glutenvrije producten is één ding, maar ons boodschappenbudget is ook zo samengesteld dat we niet hoeven te beknibbelen. Ja, ik hou het liefst aan het einde van de maand geld over en let op aanbiedingen, maak weekmenu’s en eet geen 4 dure recepten in één week om de kosten een beetje in toom te houden. Maar ik loop ook rustig door de supermarkt en bedenk dan ineens dat ik zin heb om taartjes te bakken met de kinderen, een filmavondje met hapjes ga doen met m’n lief of een lekkere ijsbucket mee te nemen omdat ik het niet kan weerstaan. Ook slaan we weleens aanbiedingen in omdat producten die we (bijna) dagelijks gebruiken, scherp geprijsd zijn. Daar is ruimte voor en dat is enorm fijn, want er zijn genoeg mensen die ieder dubbeltje om moeten draaien. Toch merk ik dat we sinds het instellen van ons boodschappenbudget gewoon veel bewuster met geld omgaan. Toen we alleen nog Suus hadden, mikten we gewoon in ons karretje waar we zin in hadden, no matter what het kostte of van welk merk het was. Nu we daar beter op letten, besparen we een boel geld. En komen die digitale spaarpotjes voller en voller en mijn wishlisted ovale eettafel steeds dichterbij :) Ons boodschappenbudget is daarom als volgt ingedeeld:

  • Boodschappen: €600
  • Glutenvrije bakker: €40
  • Slager: €75
  • Drogist: €100
  • Totaal: €815 per maand

Kwijt aan boodschappen voor 5 personen

Zoals gezegd loopt ons huishoudboekje van salaris tot salaris dus inmiddels zijn we weer met een nieuwe maand begonnen. Ik blik dus terug op de afgelopen maand die liep van 24 december tot en met 23 januari. Allereerst keek ik naar de uitgaven in de supermarkt: wij zijn daar 11 keer geweest en deden meestal één keer uitgebreid weekboodschappen en één keer boodschappen voor het weekend. Toch gaven we bij die weekendboodschappen een aantal keer flink meer uit dan gemiddeld. Dit kwam o.a. door de feestdagen (extra hapjes en oliebollen) en doordat we aanbiedingen insloegen, bijvoorbeeld koffiebonen. In totaal gaven we uit aan boodschappen voor 5 personen: €586,48. Bij de glutenvrije bakker bestelden we één keer brood voor Suus: €25,76. De slager bleek afgelopen maand niet nodig aangezien we nog voldoende in de vriezer hadden, dus hier hebben we geen geld aan uitgegeven. Qua boodschappen uitgaven voor de drogist zijn we netjes onder het boodschappenbudget gebleven. Ik bestelde een hele bups bij Kruidvat (€25,25) omdat ze daar goede aanbiedingen hadden (o.a. luiers, make-up, huidverzorging en tandpasta), kocht luierzakjes bij Wibra (€2,78) en bestelde daarnaast twee potten Cetaphil crème voor na het douchen bij De Online Drogist (€37,70). Deze gebruiken we allemaal, maar bestel ik specifiek omdat Niene ‘m goed verdraagt.

boodschappenbudget boodschappen uitgaven voor 5 personen - Mama's Meisje blog

Duurder geworden

In de afgelopen maand waren wij kwijt aan boodschappen voor 5 personen: €677,92. Dat is gemiddeld €169,50 per week en dat is €137,08 minder dan ons boodschappenbudget.  Hoewel ik tevreden ben, is het gewoon een enorme smak geld en heb ik het gevoel dat alles duurder geworden is. We hebben afgelopen maand wel vrij veel producten ingeslagen die we volgende maand niet hoeven te kopen, dat tikt ook aan. Ik kijk soms in mijn winkelwagentje en als ik zie welk bedrag er dan op de zelfscanner staat en wat ik dan maar in mijn karretje heb liggen, dan schrik ik er gewoon van. Maar we willen natuurlijk ook gewoon kunnen genieten! In de rubriek ‘Budget Boodschappen‘ werden al een aantal handige budgettips gedeeld om de boodschappen uitgaven enigszins binnen de perken te houden. Ik ben vooral erg benieuwd naar het bedrag van anderen en of jij ook het idee hebt dat de prijzen in de supermarkt omhoog zijn gegaan.

Hoeveel ben jij gemiddeld kwijt aan boodschappen? En werk je ook met een boodschappenbudget om de uitgaven in bedwang te houden? Ik lees graag je reactie in de supermarkt en op Facebook en Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog