Vorige week schreef ik een blog die morgen online komt. De titel daarvan was ‘Hoe overleef jij Kerst?’. Leuke dingen die je kunt doen om de kerstdagen door te komen. Maar na de gebeurtenissen in Berlijn van gisteravond, leek me dit helemaal geen goede titel meer.

Want hoe overleef jij Kerst? Helaas zijn er veiligheidsmaatregelen nodig om bezoekers van evenementen rondom Kerst én Oud & Nieuw een beetje te beschermen. Een beetje, want een gek houd je helaas niet tegen met betonblokken of hekken.

Sinds ik moeder ben geworden, besef ik maar eens te meer in wat voor wereld mijn kind opgroeit. Ik woon in een Twents dorp en mijn gevoel zegt dat een aanslag nu niet direct in de buurt van mijn woonplaats zal plaatsvinden. Toch maak ik me wel zorgen over hoe het op dit moment gaat.

Kort na de aanslagen in Parijs, gingen mijn viend en ik met een bevriend stel naar het concert van Kensington in de Ziggo Dome. Het gaf me een naar onderbuik gevoel. Aan de ene kant overheerst het gevoel van ‘dat overkomt mij toch niet‘. Maar aan de andere kant weet je dat er maar één persoon hoeft te zijn met zulke vreselijke plannen en die is vaak niet te stoppen door een detectiepoortje of security. Uiteindelijk was het een fantastisch concert en is alles prima verlopen. Dat sterkt het gevoel van ‘dat overkomt mij toch niet‘ weer. Maar van een zekere angst is bij mij wel sprake.

Want hoe gaat dit verder? Hoeveel aanslagen zullen er nog gepleegd worden? Wanneer zijn wij in Nederland aan de beurt? Allemaal dingen die door mijn hoofd schieten als ik weer met zulk vreselijk nieuws geconfronteerd word.

Gelukkig krijgt mijn kleine meisje nog niets mee van alle beelden op het journaal. Zij ligt lekker te slapen of speelt in de box met haar speelgoed. Ze is in een gespreid bedje terecht gekomen en is nog helemaal zorgeloos. Ik wil haar het liefst haar hele leven lang beschermen tegen verdriet, onrecht, al die onmenselijke daden, het vreselijke geweld en de nare beelden waarmee we bijna dagelijks geconfronteerd worden in het nieuws.

Ik kan eigenlijk maar één ding zeggen: wees lief voor elkaar!

img_0323