Een van de dingen die ik pas leerde toen ik eenmaal een baby had, was hoe je een babybedje opmaakt. Wat heb je precies nodig, welke hoeveelheden beddengoed zou ik je adviseren en waarom sliep Suus ruim een jaar zonder dekens? Ik vertel je er vandaag alles over!
Hoeveel beddengoed nodig voor baby?
Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik de beroemde uitzetlijsten meermaals onder ogen. Er staan vrij veel artikelen op die je in mijn ogen nog helemaal niet hoeft aan te schaffen voordat je kindje er is, maar beddengoed lijkt me een logische musthave. Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes. Ik heb destijds deze hoeveelheden aangeschaft voor zowel de wieg als het ledikant. Daarna kwam ik erachter dat de kinderwagen ook ‘beddengoed‘ nodig had in wiegformaat. Dus kon ik nog een keer naar de winkel om wat extra’s te kopen. Suus heeft het eerste half jaar bij ons op de kamer in de wieg geslapen, waarna ze naar haar eigen ledikant verhuisde. Vervolgens kwam ik erachter dat ik het beddengoed voor het ledikant voor een groot gedeelte beter niet had kunnen aanschaffen, omdat Suus ruim een jaar zonder dekens sliep. Later in dit artikel ga ik hier dieper op in.
LEES OOK: BABYSPULLEN BESPAARTIPS!
Veilig slapen in wieg en ledikant
Om wiegendood te voorkomen, heeft VeiligheidNL richtlijnen ontwikkeld die je adviseren hoe je kind veilig slaapt in wieg en ledikant. Deze richtlijnen zijn ontzettend uitgebreid en kun je hier nalezen. Omdat Suus vlak na haar geboorte een paar keer een ademstilstand doormaakte, werd ons op het hart gedrukt om deze richtlijnen aan te houden. Vandaar dat wij de keuze maakten om Suus het eerste half jaar bij ons op de kamer te leggen, in de wieg. Daarna werd ze beweeglijker en verhuisde ze naar het ledikant. VeiligheidNL adviseert je om een stevig matras te gebruiken, één waar je kindje zich niet onder kan wurmen. Ook moet het matras goed passen in het bedje. Door middel van foto’s laat ik zien hoe wij het bedje van Niene opmaken.
Stap 1: Molton hoeslaken en hoeslaken
De eerste laag die je op het matras doet, is een molton hoeslaken of onderlegger. Dit wordt gebruikt om transpiratievocht, spuug en ontlasting op te vangen, zodat het matras beter beschermd blijft tegen dit soort vuil. Baby’s spugen en poepen de boel nog wel eens onder en dan is het fijn dat het matras droog blijft, zodat de baby na het verschonen van het bedje weer verder kan slapen. Het wordt afgeraden om een niet-waterdoorlatende molton (met zo’n plastic laagje erin) te gebruiken, omdat dit niet voldoende ventileert. Wel kun je een zogenaamde matrasbeschermer onder het matras leggen (dus tussen matras en bedbodem), om te voorkomen dat het matras slijt. Ik had dus wel zo’n molton met plastic laagje, maar die heeft de kraamverzorgster er weer tussenuit geprutst en me geadviseerd deze niet te gebruiken omdat het het risico op wiegendood verhoogd. En hoewel Suus vrij veel spuugde, is door het gebruik van de molton het matrasje helemaal schoon gebleven. Bovenop de molton kun je een hoeslaken doen. In dit voorbeeld is het een witte, maar je hebt ze natuurlijk in allerlei kleuren en printjes!
Stap 2: Hydrofiele doek tegen spuugvlekken
Nadat je de hoeslakens om het matras hebt gedaan, kun je een hydrofiele doek in een punt vouwen (of in een rechte strook, net wat je wilt). Deze vouw je om het matras op een hoogte zodat je kindje er met zijn hoofdje op ligt. Wanneer de baby spuugt, hoef je niet gelijk het bed weer te verschonen als je geluk hebt ;) En dus alleen even de hydrofiele doek te vervangen. Logischerwijs verwijder je deze doek uit het bedje als je kindje beweeglijker wordt en zorg je ervoor dat de doek goed vast ligt (dus niet een te kleine doek gebruiken). Deze leuke gestippelde is trouwens van Hema en onderdeel van een set van drie!
Stap 3: Lakentje en deken
Als laatst leg je het dekentje met lakentje op het bed. Je kunt ook een slaapzakje gebruiken, daar kom ik zo op terug. Ik vond het in het begin wel lastig om het dekentje en lakentje een beetje strak en netjes op het bedje te krijgen, maar ik heb er inmiddels handigheid in gekregen. Watch and learn:
1: Leg eerst het lakentje met de bovenkant naar beneden. Ik gebruik in dit voorbeeld een lakentje met borduursel, het borduursel ligt dus naar beneden.
2: Bovenop het lakentje leg je de dubbelgevouwen deken. Leg deze met de open kant naar de onderkant.
3: Zorg dat je een rand van het lakentje overhoudt die je kunt terugslaan over de deken.
4: Zo dus ;)
Klaar!
De open kant van de gevouwen deken moet naar beneden liggen zodat je heel makkelijk een kruik of Zensy bij de voetjes kunt leggen. In dit voorbeeld heb ik een kruik zonder hydrofiele doek eromheen gebruikt, maar normaal knoop je die er dus omheen. En dan is het bedje klaar voor gebruik! In het begin maak je het bedje nog heel kort op, zodat je kindje met de voetjes tegen het voeteinde liggen en het beddengoed tot de schouders. Lakens en dekens moeten goed ingestopt worden zodat je kleintje niet onder de dekens kan raken. Het gebruik van een dekbed wordt afgeraden, een deken in een dekbedhoes mag wel, mits deze goed past. Genoeg om rekening mee te houden en ik vond het best wel overweldigend, zoveel informatie. Maar dankzij de kraamverzorgster wist ik hoe ik het bed moest opmaken en hoe ik mijn kindje veilig in bed kon leggen.
Baby laten slapen zonder deken
Suus sliep dus het eerste half jaar bij ons op de kamer. De eerste tijd hebben we haar in de Puckababy Piep laten slapen. Dit is een inbakerslaapzakje waarbij de armpjes nog wel bewegingsruimte hebben. Suus sloeg zichzelf steeds wakker maar door de Piep te gebruiken, sliep ze heerlijk rustig en zoet. Na zes maanden werd ze te groot voor het wiegje en ook beweeglijker, waardoor slapen in het ledikant veiliger was. De eerste tijd maakte ik het ledikant op dezelfde manier op als het wiegje. Totdat ik Suus een keer aantrof onder de dekens. Ze was inmiddels zo beweeglijk, dat ze zichzelf had omgedraaid. Ik schrok hier best wel van, want door onder de dekens in slaap te vallen kan een kindje belemmerd worden in de ademhaling. Misschien vinden sommige mama’s dit overdreven, maar de gedachte: “ach, dat gaat wel goed“, was zeker niet wat er door mijn hoofd spookte. Ik dacht weer terug aan die ademstilstanden en ging op zoek naar een oplossing. Ik besloot een 4-seizoenen slaapzak van Puckababy aan te schaffen. Deze is het gehele jaar door op verschillende manieren te gebruiken. De slaapzak bestaat uit twee ‘lagen‘: een katoenen buitenzak en een teddy binnenkant. De mouwen kunnen afgeritst worden en op deze manier is de slaapzak voor iedere temperatuur geschikt. Door de Puckababy te gebruiken, had Suus geen dekens meer nodig en sliep ze veilig. Suus was een onrustige slaper, ging het hele bed door. Enkele maanden na de aanschaf van de slaapzak las ik een nieuwsbericht over een jongetje die verstrikt was geraakt in de dekens tijdens het slapen en daaraan was overleden. Verschrikkelijk en een ongeluk is zo gebeurd. Voordat ik zelf kinderen had, vond ik slapen zonder dekens zielig. Nu ik zelf twee meisjes heb, ben ik blij dat ik deze keuze gemaakt heb en gaat Niene straks ook in de Puckababy slapen! Inmiddels slaapt Suus in het peuterbed onder een dekbed en liggen de Puckababy’s te wachten tot Niene groot genoeg is!
Hoeveel beddengoed voor baby?
Uiteindelijk heb ik 5 setjes beddengoed voor wieg en kinderwagen (dit is hetzelfde formaat) in de kast liggen. Voor het ledikant heb ik 4 molton hoeslakens en 4 gewone hoeslakens aangeschaft. De babydekens en lakens die ik heb gekocht voor het ledikant, heb ik amper gebruikt. Ben je dus nog zwanger en twijfel je over de hoeveelheden die je nodig hebt? Als ik je een advies mag geven: koop niet gelijk teveel. Dit deed ik wel, maar ik schafte later de Puckababy’s aan (die ook prijzig zijn) en het beddengoed voor het ledikant ligt bijna nieuw in de kast. Mocht je alsnog wat nodig hebben, dan is een ritje naar de winkel of een webshopbestelling zo gedaan!
Wat is jouw ervaring met de aanschaf van beddengoed, veilig slapen en een slaapzak? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!
Even een opmerking: een hydrofiel in bed tegen het spugen is NIET veilig en wordt ook afgeraden. Het wordt veel gedaan door kraamzorg maar als het loskomt kan je kindje erin verstrikt raken en is dus een serieus risico voor wiegendood! Dit staat ook op veiligheidNL waar je zelf naar refereert :)
Wij gebruiken ook geen lakens en dekentjes, alleen de eerste paar maanden gedaan. Overigens zijn er ook bij de hema prima 4-seizoenen slaapzakken te krijgen in het najaar voor een stuk minder geld dan de puckababy. Maar als je een goed geïsoleerd huis hebt, heb je zo’n dubbele slaapzak vaak niet eens nodig. Het wordt bij ons nooit kouder dan een graad of 18 in de winter en dan is een dubbele slaapzak al te warm.
Als je een grote hydrofiel doek gebruikt die je onder het matras stopt kan die niet losraken en is het gewoon veilig. Puckababy 4 seizoenen is toch echt stuk beter dan die van de Hema. Puckababy is een super slaapzak en alle geld waard!
Ik gebruik ook een hydrofiele doek onder het hoofdje. Mijn kraamverzorgster zei dat ik dit gewoon kon doen, maar als mijn zoontje wat beweeglijker wordt, dan kan ik de hydrofiele doek er alsnog uit laten. Op de website van veiligheidNL lees ik trouwens alleen over de matrasbeschermer met “ondoordringbare” laag die je niet onder het hoofdje mag leggen of bijv. knuffeltjes enzo. Niets over hydrofiele doeken hoor Sanne
Mijn kraamhulp raadde het af om na de kraamweek de hydrofiele doek nog onder het hoofdje te leggen, omdat een baby deze met zijn handjes zou kunnen lostrekken en zichzelf daardoor kan verstikken. Nu doe ik de hydrofiele doek tussen molton en hoeslaken, als extra bescherming voor het matras en zo blijft de molton meestal ook droog als mijn dochter veel gespuugd heeft.
Ons oudste meisje slaapt precies zo…ook zonder dekens en in de 4-seizoens slaapzak van Puckababy.
Ik ben moeder van 5 kinderen en heb je verhaal gelezen Karin, handig dat je dit verhaal hebt geschreven zodat je idd niet alles dubbelop aanschaft. In onze tijd waren al deze adviezen en tips er niet. De kraamhulp vertelde je precies wat je moest en wat mocht. Van de 5 kinderen hebben er 2 onder ‘n dekbed geslapen omdat dat het advies was…..de onderzoeken naar wiegendood waren toen nog in volle gang. Heel goed dat ze daar onderzoek naar doen. Tegenwoordig slapen kindjes in speciale slaapzakken, daar moest ik als oma eerst even aan wennen maar het is ideaal. Nu heb ik de reacties gelezen en wat ik bijzonder vind dat er zoveel verschillende meningen zijn. Het stukje over de hydrofiele luier…staat op veilig Nederland ….dit klopt en sluit aan bij het kleine formaat….de grotere kun je onder het matras stoppen en is wel veilig, als je het filmpje kijkt op veilig Nederland zie je namelijk het grote formaat hydrofiele luier onder het hoofdje liggen. Misschien handig om het filmpje te kijken om verwarring te voorkomen .
Ons jongste dochtertje (juli ‘16) is geboren met slijm in haar luchtwegen waardoor zij bij de geboorte gelijk bij me weg is gehaald en zij naar de reanimatie ruimte moest. Ze huilde niet en werd blauw. Niet hoe je verwacht kennis te maken met je kleintje. In de eerste maanden moesten wij zelf ook thuis met behulp van de otrivin baby aspirator haar slijm weg zuigen, omdat zij vaak moeite had met ademen. Alles is gelukkig goed gekomen, maar deze periode heeft wel een trauma achter gelaten. Ik kan me jouw angsten en zorgen dus goed voorstellen! Wij hebben pas sinds een paar maanden een deken liggen in haar bed. Ik denk iets na haar 2e verjaardag. Daarvoor sliep zij altijd in een slaapzak. Nu controleer ik alsnog een stuk of 80.000 keer of ze wel goed in bed ligt en of ze niet onder haar deken terecht is gekomen ??
Ik ben het helemaal met je eens ik heb ook inderdaad veel te veel beddengoed gekocht, mijn dochter slaapt ook zonder deken en in een katoenen winterslaapzak.
Ik heb alleen de hydrofielluier weg gehaald toen ze ging draaien
Fijn om dit allemaal te lezen.
Ons meisje sliep eerst onder een lakentje en ook met een hydrofiel doek tegen het spugen. Maar die doek trok ze vaak los en ze is best bewegelijk snachts dus ik deed zelf geen oog dicht. Toen bedacht ik me dat ze ook prima in een slaapzak kon slapen.. iedereen blij en uitgerust ;)
Noud is inmiddels anderhalf en slaapt nog altijd zonder deken… Hij slaapt in de 4 seasons bag van Puckababy.. Die is warm genoeg.. Ik heb ook een heleboel mooi Koeka dekens ongebruikt in de kast liggen. Zo zonde :(