Bij ieder vragenrondje komt ie naar voren: “Hoe meer volgers krijgen op Instagram?” of iets in die trant. Hoe krijg je 20.000 volgers op Instagram? In deze blog deel ik mijn ervaring en aanpak en vertel ik er ook even bij wat je volgens mij vooral niet moet doen… Lees maar mee!

Hoe meer volgers krijgen op Instagram?

Toen ik in 2016 begon met bloggen, startte ik niet alleen met een website maar ook met social media kanalen. Omdat de blog Mama’s Meisje heette, noemde ik mijn socials ook zo en dat is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven. Het is nu 2023, dat betekent dat Mama’s Meisje alweer 7 jaar bestaat en dat geldt logischerwijs ook voor mijn Instagramkanaal. Grappig dat precies vóór de start van de winweek, ik de 20.000 volgers op Instagram aantikte. Iets wat op zich al nooit mijn doel was, maar soms verleg je na verloop van tijd je wensen en grenzen. Toch had ik nooit verwacht dat ik dit aantal nog eens zou bereiken: ik stopte met een volgersdoel ná 15.000 volgers en in deze blog ga ik dieper in op de reden hiervoor. Hoe krijg je 20.000 volgers op Instagram? Ik neem je mee in mijn ervaring, aanpak en deel tips met je. Hier spreekt dus geen expert, maar iemand die ook zelf het wiel moest uitvinden om tot dit punt te komen.

Eerst even een stukje uitleg

Voordat we dieper induiken op het groeien op the gram en ik mijn ervaring, aanpak en tips met je deel: eerst even een stukje uitleg. Instagram is een social media kanaal waarop je zowel een gesloten als een openbaar account kunt hebben. Ook is het mogelijk een zogenaamd ‘business account‘ of een variant hierop te openen (je kunt dit bij instellingen allemaal zelf vinden en aanpassen naar je eigen voorkeuren). Het voordeel daarvan is dat je meer inzicht hebt in je statistieken en het gedrag van je volgers. Daarover later meer. Misschien wat kort door de bocht, want ik wil niet al te uitgebreid op alle mitsen en maren ingaan, maar Instagram werkt globaal als volgt: je plaatst een foto (post) of video (reel) en schrijft daar een stukje tekst bij (caption). Vervolgens ziet een klein percentage van jouw volgers deze post of reel (content) voorbij komen. Hun gedrag bepaalt voor een groot deel wat die content doet. Wordt er veel op gereageerd? Delen ze likes uit of klikken ze op opslaan of delen? Blijven ze een paar seconden bij de content hangen, bijvoorbeeld om het filmpje af te kijken of door een aantal foto’s te swipen of in te zoomen? Hoe meer volgers van dat kleine percentage interactie hebben met jouw content, hoe groter het percentage van jouw volgers dat uiteindelijk de content te zien zal krijgen. En ook hoe meer de mensen die jou account nog niet volgen, je content onder ogen krijgen, bijvoorbeeld bij voorgestelde berichten. Dit heeft weer invloed op je bereik. Deed een vorige post het supergoed? Dan wordt de volgende aan een groter percentage van jouw volgers getoond. Doen zij er stukken minder mee dan de vorige keer? Dan daalt je bereik weer. Wel heel kort door de bocht, maar zo heb je een béétje een idee van hoe Instagram ongeveer werkt. Zoals je misschien wel begrijpt, is het dus knap lastig om hier grip op te krijgen en te groeien in het aantal volgers. Zeker sinds de komst van advertenties (ads) en voorgestelde berichten (content van accounts die je niet volgt, maar die je wel te zien krijgt als jij je Instagram opent). Hoe krijg je 20.000 volgers op Instagram? Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, ik neem je mee op de route die ik nam…

Hoe krijg je 20.000 volgers op Instagram - Mama's Meisje blog

Volgers kopen en Instagram pods nadelen

Als beginnend blogger zag ik Instagram als een handig verlengstukje: een plek waar ik mijn nieuw verschenen blogs kon inleiden en ernaar verwijzen. Maar gaandeweg de jaren groeide mijn Instagramaccount en kregen merken en bedrijven meer interesse in betaalde samenwerkingen. Ik ben de boel toen meer gaan professionaliseren: niet meer random dingen delen, maar beter nadenken over waar mijn account om draait en wat Mama’s Meisje Mama’s Meisje maakt. Een eigen stijl van foto’s maken en bewerken, kindjes onherkenbaar in beeld dus extra uitdaging op dat vlak, en ook mijn kleurgebruik, emoji’s, vaste rubrieken die voorbij komen en noem het maar op. Ik denk dat ik twee jaar bezig was toen ik voor het eerst een dm kreeg met daarin een verzoekje om lid te worden van een pod. Dat is een groep met Instagrammers die afspreken dat ze op elkaars posts zullen reageren, deze zullen liken en op die manier hun bereik verhogen. Klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Hoe meer volgers krijgen op Instagram? Ik zal niet beweren dat je níét meer volgers krijgt als je lid wordt van een pod, maar je hebt er zo weinig aan. Een groep met mommy influencers bijvoorbeeld, die afspreken om in een pod elkaars content te boosten: je kunt ze er zo uithalen. Vaak lees je nietszeggende reacties onder elkaar berichten en als je erop let, zie je dezelfde namen bij de posts van die ander ook weer terugkomen. Je content wordt op den duur alleen nog maar getoond aan de vertroebelde paar procent die jouw content na livegang te zien krijgt. En je bent verplicht op alle content afkomstig van deelnemers uit de pod te reageren, óók als het je niet aanspreekt, je het er niet mee eens bent, enzovoorts. Datzelfde gebeurt andersom ook en aangezien pods steeds meer doorzien worden door Instagram zelf, kan het ook zijn dat het je algoritme (zichtbaarheid, bereik) negatief beïnvloedt. Meer volgers op Instagram kun je ook in enkele seconden fixen door volgers te kopen. Wederom niet zo’n goede optie trouwens, al staat dat hoge getal vast heel tof. Vaak koop je geen echte accounts, maar nepperds en soms afkomstig uit alle landen van de wereld, behalve het land waarin je woont. Zou je dit doen, dan vertroebelt wederom het percentage volgers dat jouw posts kort na livegang te zien krijgt en zal je bereik drastisch dalen. Stel, je doet iets met Instagram omdat je graag betaald wilt worden door opdrachtgevers, dan is dit helemaal een domme zet. Je moet namelijk regelmatig statistieken van je kanaal aanleveren en die zullen naar verwachting niet heel interessant zijn als je net 5000 volgers uit Verweggistan hebt gekocht. Hoewel ik back in the days ook héél graag 10.000 volgers wilde omdat je dan de swipe-up functie kreeg (die inmiddels alweer verdwenen is, evenals de grens van 10.000 volgers om een linkje te plaatsen), zag ik al snel daarna in dat het volgersaantal zó nietszeggend is. Je kunt wel 60.000 volgers hebben en er daarvan nog geen 2000 bereiken. Maar je kunt ook 8000 volgers hebben en er daarvan wel 6000 bereiken. Met een mooi woord noemen ze dat engagement. Het verschil zit ‘m in de impact die je maakt met je content: haal je naar verhouding genoeg likes en reacties binnen op een post, kijkende naar je volgersaantal?

Lange adem óf viral gaan

Natuurlijk heb ik weleens vreselijk gebaald dat mijn account niet groter was. Als ik bijvoorbeeld niet kon pitchen op een campagne die perfect aansloot bij Mama’s Meisje, maar pas toegankelijk was vanaf 10.000 volgers. En ik had er dan 9750 ofzo… Man, ik kon me daar vreselijk over opvreten, maar ik ben dat echt gaan loslaten. Makkelijk praten natuurlijk, want hoe krijg je 20.000 volgers op Instagram? Dat antwoord is niet pasklaar te geven. Hoe ik dan wel groeide in volgers op Instagram? In eerste instantie door een lange adem te hebben en kritisch te blijven. Natuurlijk zijn er tal van voorbeelden te noemen van accounts die binnen een jaar 20.000 volgers hadden van goede kwaliteit, maar zo lucky zijn de meesten van ons niet. In goede content gaat veel tijd en werk zitten, het moet vervolgens maar net aanslaan en als je geluk hebt, ga je een keertje viral waardoor je bereik ineens gigantisch groeit en de volgers binnenstromen. Dit kan al vrij snel na het beginnen met Instagram het geval zijn, maar het kan ook een tijdje duren. Wat ik wel vanaf het moment dat ik ging professionaliseren, heb gedaan, is het scannen van iedere nieuwe volger. En dát bedoel ik met kritisch zijn. In de loop der jaren heb ik er wel duizenden geblokkeerd omdat ze niet relevant zijn voor mijn kanaal. Bijvoorbeeld omdat ze 0 berichten en 0 volgers hebben, geen profielfoto of omdat een post viral ging in woestijnmannetjesland. Hoewel mijn volgersaantal op zo’n moment flink stijgt, heb ik er helemaal niets aan: zulke accounts behoren niet tot mijn doelgroep, dus blokkeren met die hap! Op die manier probeer ik dat kleine percentage waar ik het steeds over heb, niet teveel te laten vertroebelen. Mijn tips voor als je wilt groeien op Instagram:

  • Denk goed na over hoe je je account wilt invullen. Natuurlijk post ik weleens spontaan, maar ik plan ook onderwerpen vooruit. Ik probeer een bepaalde waarde aan mijn post te hangen: een goede tip, een leuk uitje of een ervaring uitwisselen met andere moeders. En soms ook gewoon een post zonder voorbedachte rade, maar niet alleen maar zonder plan.
  • Blijf jezelf! Er zijn zóveel accounts op Instagram, maar wat onderscheidt jouw van de rest? Natuurlijk lijkt content weleens op elkaar, maar wees geen copycat! Mensen volgen jou om jouw content, niet omdat ze hetzelfde bij 10 anderen kunnen vinden. En niets is zo’n tegenvaller als toneelspelen: natuurlijk deel je maar een klein snippertje van je leven, maar laat dat dan wel écht zijn en aansluiten bij wie jij in real life ook bent.
  • Ga de interactie aan. Als men een reactie onder je post achterlaat, probeer daar dan op te reageren of op zijn minst de reactie te liken. Beantwoord dm’s regelmatig: het is superlief dat je volgers de moeite nemen om je een berichtje te sturen, dus lees het en reageer waar haalbaar. Met de side note dat bij een groeiend kanaal je dm al snel een chaos wordt… Ik moet mijn leven ook beteren door dit beter bij te houden, maar het is veel! Dagelijks tientallen berichtjes ‘er even bij doen’ kost veel tijd :)
  • Houdt vol! Als je echt wilt groeien, dan zul je een lange adem moeten hebben. Tip: als je een business account hebt, maak dan gebruik van de waardevolle informatie die je wordt aangereikt. Zo zie je niet alleen waar je volgers globaal vandaan komen (land en populaire stad/regio), maar ook hun leeftijdscategorie, geslacht én *tromgeroffel* meest actieve tijden. Dit biedt jou de kans om hierop in te spelen!
  • En ga je dan een keer viral? Geniet er dan vooral van, want hard werken aan leuke content wordt beloond! Maar wees je er ook van bewust dat na een piek vaak weer een daling volgt qua bereik. Die golfbewegingen blíjf je meemaken op Instagram, is voor iedereen hetzelfde en hoort er nu eenmaal bij. Niet altijd even leuk, maar je kunt helaas niet altijd zes gooien.
  • Wees niet zo gericht op het getalletje van ‘aantal volgers’, maar focus je vooral op de interactie met de volgers die je al hebt. Alleen zo maak je impact en mijn ervaring is dat je daar ook veel energie van krijgt. Niemand wil in een vol stadion staan, de tribune vol mensen hebben zitten en dat je dan keihard genegeerd wordt als je een liedje begint te zingen. Nee, dan liever op het podium in het buurtcentrum met 200 man die volledig meegaan in de sfeer en gezelligheid. Een beetje dat, dus!

Hoe krijg je 20.000 volgers op Instagram? Hopelijk heb je wat aan mijn ervaring, aanpak en tips! Ken je nog meer handige tips & tricks? Deel ze gerust in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog