Hoe oud was jouw moeder toen ze jou kreeg? Je leest tegenwoordig heel veel over ‘jonge moeders’ en hoe het is om jong moeder te worden. Maar hoe is het eigenlijk om een jonge moeder te hebben? Vandaag vertel ik daar meer over!

Twintig en moeder

Ik was nog net 27 toen ik voor het eerst moeder werd. Suus werd in juli geboren en in september werd ik 28. ‘Vroeger’ vond ik dat al een mooie leeftijd, maar het moet natuurlijk allemaal maar lukken. Ik was, in vergelijking met mijn moeder, zeker géén jonge moeder. Mijn moeder was 19 toen ze zwanger werd van mij en 20 toen ik werd geboren. Nu denk je misschien, dat is jong! Twintig en moeder… Maar mijn ouders waren getrouwd, kochten hun eerste huis, werkten allebei en waren klaar voor het ouderschap. Dus werd hun wereld een stukje mooier op 4 september 1988 ;) Mijn zusje kwam twee jaar later (mijn moeder was toen dus 22).

Een jonge moeder

Eigenlijk ben ik me als jong kind nooit zo bewust geweest van de jonge leeftijd van mijn moeder. Voor mij was mijn moeder natuurlijk een mama net als andere mama’s. Ze was in mijn ogen dus echt geen uitzondering op moeders van vriendinnetjes. Ze was net zo streng en ik mocht heus niet alles omdat ze een jonge moeder was. Pas toen ik op de middelbare school kwam, viel me wel eens op dat andere moeders vaak veel ouder waren. Gemiddeld 10 jaar, maar soms ook nog een stuk ouder. Dat ligt er natuurlijk ook aan hoeveelste kind in de rij je bent binnen je eigen gezin.

Toen ik 12 was, kreeg ik een broertje. Mijn moeder was toen 32. Dat was dus een leeftijd waarop veel ‘andere moeders’ van mijn vriendinnen ooit aan kindjes waren begonnen. Mijn moeder is dus voor ‘mijn generatie’ heel jong, maar voor mijn broertje ‘gewoon’. Grappig om te zien.

Hoe is het om een jonge moeder te hebben - Mama's Meisje blog

Vooroordelen over jonge moeders

In mijn dagelijks leven komt het nog wel eens ter sprake. Ik ben nu 28, mijn moeder is net 49 geworden. Volgend jaar hebben we dubbel feest: mama wordt 50 en ik word 30. Als het daarover gaat, vullen veel mensen in dat mijn moeder waarschijnlijk per ongeluk zwanger is geraakt van mij. Maar dat is helemaal niet het geval en best wel kortzichtig. Mijn ouders hadden het gewoon goed voor elkaar op jonge leeftijd en ik was gewenst en welkom. Daarom kan ik me goed voorstellen dat het voor ‘jonge moeders’ heel irritant is om zulk commentaar te krijgen. Ik denk dat een tv-programma zoals ‘Vier handen op één buik’ een beetje bijdraagt aan dat beeld. Niet iedere ‘jonge moeder’ heeft dezelfde uitgangspositie. En wanneer ben je eigenlijk een jonge moeder? Zelf was ik trouwens 27 toen Suus werd geboren, ik beschouw dat als een normale leeftijd :)

Hoe oud was jij toen je moeder werd? En heb jij een jonge moeder? Dat kan in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin