Ilse en Elin ontvingen van Uitgeverij Deltas een wel heel leuk boek: “Het leukste kijk- en leesboek ooit!”. Vandaag vertelt Ilse hier alles over en we mogen er ook één weggeven! Kijk en lees je mee?

Het leukste kijk- en leesboek ooit!

Laatst stond ik eens stil bij de enorme hoeveelheid woorden die kinderen in de eerste jaren van hun leven leren. Niet te tellen. De meeste woorden leren ze gaandeweg maar een beetje hulp en ondersteuning kan natuurlijk geen kwaad. En het is ook geen straf met behulp van boeken zoals die van Richard Scarry. Samen met Elin en Lieke nam ik een kijkje in de wereld van Richard Scarry: ‘Het leukste kijk- en leesboek ooit!’.

Review Richard Scarry boek

Richard Scarry: jeugdsentiment

Richard Scarry was een Amerikaanse kinderboeken schrijver- en illustrator. Hij heeft in totaal meer dan 300 boeken geschreven. Ook zijn veel van deze boeken omgezet in tekenfilms. Als ik heel diep in mijn geheugen graaf weet ik nog dat ik als kind ‘de drukke wereld van Richard Scarry’ op tv zag. Behoorlijk tijdloos dus blijkbaar, aangezien de boeken nu nog worden uitgegeven. De tekenfilm ging over ‘bezigstad’ en ‘bezigstad’ werd bewoond door allemaal verschillende dieren die konden praten. De tekeningen in Richard Scarry’s ‘Het leukste kijk- en leesboek ooit!’ kwamen mij dan ook niet onbekend voor. Met name de worm (Wim Worm, jaja) met een schoen aan kon ik me goed herinneren (vraag met niet waarom, hij heeft blijkbaar indruk gemaakt).
Maar goed, jeugdsentiment even aan de kant, terug naar het boek. Het boek wordt op het wereld wijde web beschreven als een soort ‘eerste woordenboek’ voor peuters en kleuters en bestaat uit 48 bladzijden gevuld met vrolijke, kleurige tekeningen en meer dan 700 voorwerpen. Er komt van alles aan bod; letters, cijfers, de maanden van het jaar, lichaamsdelen maar ook alledaagse voorwerpen. Zo zijn er platen van een keuken, een klaslokaal, de dokter, de supermarkt en dingen die je daar kunt tegenkomen. Ook leren kinderen door middel van leuke tekeningen het verschil tussen groot en klein, dik en dun, lang en kort enzovoorts. Een erg compleet boek, kan ik wel zeggen.

20180313 133822

 

Woorden leren op een leuke manier

De kinderen vinden het ook een geweldig boek. Lieke zit echt nog in de fase van het aanwijzen en benoemen van simpele voorwerpen; schoen, boek, poes, klok, lamp en ga zo maar door. Ze krijgt er geen genoeg van. Elin vindt vooral het leren van letters door middel van plaatjes erg leuk maar ook zij leert met dit boek nog nieuwe woorden. Het boek bevat namelijk niet alleen simpele woorden voor de beginnende praters maar ook woorden voor de kindjes die al wat een uitgebreidere woordenschat hebben.
Hoewel de boeken van Scarry na zijn dood in 1994 hier en daar wel wat zijn aangepast aan de moderne tijd (zo zijn er wat stereotypen verwijderd en zijn sommige mannelijke karakters vervangen door vrouwelijke karakters, iets met emancipatie) merk je hier en daar wel dat de platen al wat ouder zijn. Er worden ook woorden in gebruikt/voorwerpen afgebeeld die mijn inziens wat achterhaald zijn. Leuk voorbeeldje is de platenspeler. Elin weet al niet eens meer wat een cd is… Maar over het geheel genomen zijn het woorden en voorwerpen die we nog steeds vaak tegenkomen. Een leuk en leerzaam boek voor je peuter of kleuter met mooie platen en veel nieuwe woordjes om te leren. Het boek is overigens ook erg geschikt als zoekboek; jij noemt een voorwerp en je kindje mag hem vinden. Hier thuis gegarandeerd plezier. Wie had dat 25 jaar geleden gedacht, dat ik samen mijn kinderen zou werken aan de uitbreiding van hun vocabulaire samen met niemand minder dan Wim Worm. Tijdloos indeed!

“Het leukste kijk- en leesboek ooit!” van Richard Scarry (Uitgeverij Deltas, ISBN: 9789044750768) is verkrijgbaar in de boekhandel en online voor €17,95

WIN: Een exemplaar van “Het leukste kijk- en leesboek ooit!”

  • Volg Mama’s Meisje op Facebook of Instagram
  • Laat in een reactie onder deze blog weten waarom je kans wilt maken op dit leuke kijk- en leesboek
  • Vul een geldig e-mailadres in! Meedoen kan tot en met 9 mei 2018. De winnaar krijgt uiterlijk 12 mei bericht via e-mail.
  • Let op: om kans te maken, moet je één van de genoemde social media kanalen van Mama’s Meisje volgen. Niet-leden zijn uitgesloten van deelname. De winnaar wordt via e-mail op de hoogte gesteld. Reageert de winnaar niet binnen 48 uur na berichtgeving via e-mail, dan vervalt deze en kies ik een nieuwe winnaar. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. 

Liefs Ilse

 

 

 

 

 

 

Richard Scarry leukste kijk- en leesboek - Mama's Meisje blog