Ja, je leest het goed. Zwanger zijn eindigt niet met bevallen. Nouja, dat moet ik even nuanceren. Je denkt dat alles weer snel normaal is na de bevalling. Maar helaas, ze zeggen niet voor niets: negen maanden op, negen maanden af! Na de zwangerschap en bevalling volgt er nog een gezellige afterparty. En bij feestjes hoort een ABC! Ga zitten en geniet….

A: Angst! Het eerste woord wat mij te binnen schiet. Angst, want: “kan ik dit allemaal wel? Moederen?“. En nog een angst: “komt het ooit nog goed?”. Denk aan gewichtstoename die we graag kwijt willen, opgelopen schade down under, een vette buikwond, überhaupt of je buik ooit nog terugveert in enigszins acceptabele positie, hoe komen mijn borsten uit de strijd… Genoeg om voor te vrezen dus ;)

B: Borsten! Ja, als het je misschien ontgaan was dat je nog borsten had (want ze zitten er al zóooo lang, dus ze zijn gewoon part of the family geworden) dan wordt je er al tijdens je zwangerschap aan herinnerd dat ze er nog zitten. Na de bevalling kom je erachter wáárom je ook alweer borsten hebt. Borsten gaan echt hun eigen leven leiden tijdens en vooral ná je zwangerschap! Ze lekken te pas en te onpas melk, ze worden opgeblazen alsof iemand een fietsband oppompt, ze groeien dus tot ongekend formaat en worden vervolgens kei- en keihard. En daarna veranderen ze voor eeuwig en zijn er maar weinig dames die één op één dezelfde boobies hebben als voor de komst van hun kindje. Lees je dit voordat je een kind gebaard hebt: neem alvast afscheid. Kijk naar onderstaand plaatje en je zult snappen waarom:
borsten

C: Charmant! Of eigenlijk, niet zo. Je voelt je verre van charmant na je bevalling. Nadat je voor het hele volk en vaderland met je benen wijd hebt gelegen en er baby en nageboorte uitgeperst hebt, is een inlegverband formaat luchtbed de eerste kennismaking met deze nieuwe niet-zo-charmante versie van jezelf. Maar wees niet te snel opgelucht. Er volgen nog vele minder charmante momenten. Houdt vast aan het mantra ‘het is een FASE’.

D: Depressie! Het hoeft niet altijd een roze wolk te zijn en dat is al moeilijk genoeg. Schaam je niet om hulp te zoeken. Een postnatale depressie komt bij 1 op de 10 vrouwen voor en het overkomt je. Neem iemand in vertrouwen om te vertellen hoe je je voelt. Er is altijd iemand die jou kan helpen.

E: Eisprong! Deze komt vóór je eerste menstruatie. Dit is mij door 4 verschillende zorgverleners op het hart gedrukt. Wees je ervan bewust, want anders is jouw ontzwangerperiode van zéér korte duur. En heb je over 9 maanden een herkansing :p

F: Fit! Je voelt je al snel weer heel wat mans na de bevalling. Maar houd er rekening mee dat opbouwen het toverwoord is. Begin dus niet heel optimistisch na 4 weken weer met je rondje 5 kilometer hardlopen. Je bekken en buikspieren hebben heel wat moeten doorstaan, dus doe het rustig aan en vraag advies aan een fysiotherapeut. Begint ook met een F ;)

G: Gewicht! Meestal wel een dingetje voor een vrouw. Natuurlijk ben je nieuwsgierig als je vlak na de geboorte van je meesterstuk weer op de weegschaal gaat staan. En natuurlijk ben je dan afgevallen. Weet dat je moet herstellen en dat gezonde voeding en weinig snoepen de eerste stap is naar ‘je oude gewicht‘. Als je de hoeveelheid lichaamsbeweging hebt uitgebouwd tot een noemenswaardig niveau, zul je merken dat je steeds meer back in shape komt.

H: Haaruitval! Tijdens de zwangerschap hebben de meeste vrouwen een mooie volle bos haar. Dit komt doordat je onder invloed van hormonen weinig tot geen haar verliest. Maar wees niet bang: dit haal je na de zwangerschap ruimschoots in. Als je nagaat dat je normaal tussen de 100 en 150 haren per dag verliest en dat bijna 9 maanden niet gedaan hebt, dan snap je wat voor inhaalschade ik bedoel. Je verliest de haren die je normaal gesproken al verloren zou zijn. Op dit moment ondervind ik het aan den lijve en het is echt irritant. Overal vind ik haar terug. Op m’n kleding, plekken waar ik heb gezeten, op mijn kussen in bed, als ik mijn haar borstel haal ik er hele plukken uit…

I: IK? Na de bevalling kun je soms verbijsterd zijn over wat je allemaal in korte tijd hebt meegemaakt. Je bent zwanger geweest, je lichaam heeft een heel nieuw mensje gemaakt, dat is geboren en nu ben je ineens moeder! Je kunt je eigen ik even kwijt zijn, want er heeft een aardverschuiving plaatsgevonden. Je moet wennen aan je nieuwe rol als mama maar vergeet ook jezelf niet. Af en toe iets doen in het kader van me-time is heel belangrijk!

J: Janken! Als je dacht dat je misschien door je voorraad tranen heen was gedurende de zwangerschap, dan kom je erachter dat de emotionele rollercoaster na de bevalling gewoon nog even doorgaat. Het begint met de welbekende kraamtranen, maar veel vrouwen merken dat ze na de zwangerschap gewoon chronisch emotioneel incontinent blijven. Een pakje tissues in je handtas is dus verstandig, want de waterlanders kunnen op ieder (ongewenst) moment tevoorschijn komen.

K: Kolven! Niet iedereen krijgt hiermee te maken, het ligt eraan of je de stap naar borstvoeding hebt kunnen maken. Ik vond het eerlijk gezegd één van de kenmerken van het minder charmante postnatale gedeelte. Het woord koe begint ook met een K. Tel deze beide woorden bij elkaar op en je hebt een beeld van hoe ik me voelde…

12072654_1636417843305249_3733601046092323300_n.jpg

L: Libido! Er wordt geadviseerd om minimaal 6 weken te wachten met seks na de bevalling. Voor de één is dit geen enkel probleem, terwijl de ander na een week alweer in the mood is. Allemaal heel persoonlijk, zoveel mensen, zoveel wensen. Kijk vooral nog even terug naar de tekst bij letter E en doe je huiswerk.

M: Maandverband: Of in dit geval: kraamverband. Er is een degelijk verschil. Vond je maandverband al irritant, dan word je nu dubbel gestraft. Formaat matras en soms zelfs twee tegelijk. Need I say more?

N: Normaal: We willen vaak dat alles zo snel mogelijk weer normaal is. Geef het de tijd. Je kindje is geboren, maar je kreeg er geen gebruiksaanwijzing bij. Na een maand of 3-4 hebben de meeste gezinnen hun ritme gevonden. De één iets eerder dan de ander. En wat is eigenlijk normaal? Dat is toch voor iedereen anders? Dus kijk niet teveel naar anderen, maar doe lekker waar je jezelf goed bij voelt!

O: Ontzwangeren: Ontzwangeren gaat vaak gepaard met allerlei klachten en kwaaltjes. Is het tijdens de zwangerschap geoorloofd om hierover te klagen, na de zwangerschap merk je vaak dat het van je verwacht wordt dat je zo snel mogelijk weer op de been bent. Gelukkig zijn er veel vrouwen die vlot herstellen, maar helaas zijn er ook dames die langer de tijd nodig hebben om enigszins klachtenvrij te worden. Luister naar jezelf, jij voelt jezelf het beste!

P: Poepen: Lekker smakelijk, we doen het allemaal, we zeggen er alleen niets over. Maar het wordt een dingetje hoor, de eerste keer poepen na je bevalling. Vooral als je onderkantje voorzien is van de nodige hechtingen. Maar vergis je ook niet wanneer je een keizersnede hebt gehad. Enige vorm van kracht zetten haal je niet in je hoofd. Je ziet in beide gevallen al voor je hoe de boel weer open knapt. Het wordt ooit beter…

Q: Queetetniet: iemand die een Ontzwanger-gerelateerd woord kent met een Q mag zich melden in de reacties!

R: Rust: super belangrijk om er weer bovenop te komen. Zoals gezegd, de ene mama is sneller weer op de been dan de ander. Maar every once in a while heb je even rust nodig. Dus papa mag de zondagochtend shift doen terwijl mama een paar uurtjes bijslaapt. Of breng je oogappeltje(s) een nachtje bij de oppas en plan een date night, gevolgd door asociaal lang uitslapen (lees: half 9 klaarwakker ;) ). Gun jezelf af en toe wat rust, want een ander trapt niet voor jou op de rem!

S: Stuwing: zie letter B:  je borsten zijn vol, gespannen en zeer gevoelig. En dat is niet sexy, leuk of grappig, partners! No go area!

T: Tranen: Als je dacht dat je misschien door je voorraad tranen heen was gedurende de zwangerschap, dan kom je erachter dat de emotionele rollercoaster na de bevalling gewoon nog even doorgaat. Het begint met de welbekende kraamtranen, maar veel vrouwen merken dat ze na de zwangerschap gewoon chronisch emotioneel incontinent blijven. Een pakje tissues in je handtas is dus verstandig, want de waterlanders kunnen op ieder (ongewenst) moment tevoorschijn komen.

U: Uitgelubberd: zo kun je je ontzettend voelen na de bevalling. Ineens heb je een lege buik, die nog niet te vergelijken is met je before pregnancy belly. De U is ook van urineverlies. Dit komt veel voor tijdens het laatste gedeelte van de zwangerschap en na de bevalling. De oorzaak ligt vaak in de bekkenbodem, maar er is iets aan te doen. Schaam je dus niet om de hulp in te roepen van een goede bekkenbodemfysiotherapeut.

mama-kelly-ontzwangeren-daar-hoor-je-eigenlijk-vrij-weinig-over-3

V: Vergeetachtigheid: die dementie die je tijdens de zwangerschap hebt opgelopen, kan nog wel een tijdje blijven doorsluimeren. Bij sommige vrouwen blijft het altijd een puntje. Misschien ook omdat je nu meer hebt om te onthouden, dan lijkt het ook sneller alsof je iets vergeet ;)Slaaptekort helpt niet echt mee. Weer een reden om de kids een nachtje uit te besteden :p

W: Werken: na je verlof is het weer tijd om te gaan werken. Je moet je cocon weer verlaten, terug de wijde wereld in. Tip voor de eerste week: doe op de werkdagen niets meer dan ’s avonds eten koken en zorgen dat je kindje(s) en jij fris gedoucht in bed liggen. Er komt al genoeg op je af, dus haal je niet meer op de hals dan nodig. Misschien kun je alvast wat maaltijden invriezen in de week voordat je weer begint. Scheelt weer een beetje!

X: Xouhetnietweten: door voor de wasmachine? Als jij een Ontzwanger-woord met een X weet, reageer ;)

Y: You did it!! En daar mag je trots op zijn! Kijk eens wat je in 9 maanden gecreëerd hebt: een heus wonder, een heel nieuw mensje! Fantastisch mooi en nog heel lang onwerkelijk. Geniet met een grote G!!

Z: Zweten: een geurige afsluiter. Doordat je hele hormonenhuishouding overuren draait, kun je mega gaan zweten. Ik heb er zelfs opvliegers van gehad, alsof ik ineens koorts kreeg! Ook dit gaat weer over…

de-illusie-die-roze-wolk-heetHoe heb jij het ontzwangeren ervaren? Was je snel weer je “oude ik” of heeft het, net als bij mij, even geduurd? Ik lees graag jouw reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

Bron: afbeelding 1, 2, 3, 4

 

IMG 2933