Wat als je het gevoel hebt dat je gezin compleet is, maar je partner heeft zijn zinnen gezet op een derde? Deze maand in Help A Mom Out! legt Jantine haar struggles voor: zij twijfelt ontzettend over haar wens voor een derde kindje terwijl haar man het al zeker weet… Lees je mee?

Help a MOM out!

Zit jij wel eens met een issue waarvan je benieuwd bent hoe andere mama’s hiermee omgaan? Iets waarover je niet makkelijk met anderen praat omdat je je schaamt of omdat het té privé is? Hoe fijn zou het zijn om dit dan anoniem voor te kunnen leggen aan anderen! In Help a MOM out! kan dit, want doordat het geheel anoniem is kun jij schaamteloos alles voorleggen waar je in real life misschien niet zo makkelijk over praat. Inmiddels zijn er al diverse onderwerpen aan bod geweest. Zo vroeg Emma naar tips om de eenzaamheid op het schoolplein te verminderen, was Lana benieuwd naar tips om de eeuwige strijd over het huishouden te verbannen naar het verleden, gooide Mila een taboe onderwerp over seks in de groep en vertelde Bette over haar dochter die weigert te luisteren. In deze vijfde editie vertelt Jantine over de twijfels die zij heeft over de wens voor een derde kindje. En dat terwijl haar man behoorlijk zeker van zijn zaak is…

Twijfels over een derde kindje - Mama's Meisje blog

Wel of geen derde kindje?

Jantine twijfelt over een derde kindje, haar man weet het al zeker… Wel of geen derde kindje? Jantine vertelt: “Onze jongste is onlangs 2 geworden en sindsdien staat de kinderwens van mijn man ineens keihard AAN. Hij begint er best vaak over en ziet het al helemaal voor zich. Maar ik weet het eigenlijk allemaal nog niet zo zeker. We zitten net in een wat rustiger vaarwater en deze leeftijd wordt toch iets makkelijker. Het idee van weer teruggaan naar gebroken nachten en wat al niet meer… Ik weet het nog zo net niet. Daarnaast ben ik gezegend met 2 gezonde kinderen en moet het natuurlijk ook allemaal maar lukken. Daar ben ik me echt van bewust, dat het niet vanzelfsprekend is ook al ben ik al 2 keer snel zwanger geworden en door mijn zwangerschappen heen gefietst. Dat brengt me dus ook enorm aan het twijfelen: wat als ik te lang ‘nadenk’ en ik straks tegen vruchtbaarheidsproblemen aanloop? Qua financieel en alles kunnen we het aan en ook de ruimte in huis laat het wel toe. Maar het is meer dat ik bij de andere 2 niet kon wachten en nu heb ik dat gevoel gewoon niet zo. Maar het is ook niet dat het idee van een derde me helemaal tegenstaat, ik weet het gewoon niet zo goed. Mijn twijfels zijn ook wel van praktische aard: hoe doen we dat dan met de auto en op vakanties en, en, en… Toch heb ik wel behoorlijk rammelende eierstokken als ik de pasgeboren baby’s van vriendinnen of familie zie, maar wie heeft dat nou niet? Ik ben vooral benieuwd hoe andere mama’s die afweging hebben gemaakt en wat uiteindelijk de doorslag gaf in hun keuze en wens om hun gezin wel of niet verder uit te breiden.

Wel of geen derde kindje - Mama's Meisje blog

Reacties van andere mama’s

Via de social media kanalen van Mama’s Meisje heb ik het vraagstuk van Jantine, die twijfelt over een derde kindje, voorgelegd en gevraagd om ervaringsverhalen, tips en dergelijke. De volgende reacties kwamen binnen naar aanleiding van het lezen van Jantine’s twijfels over haar kinderwens:

 • Dat is inderdaad erg lastig! Ik liet me heel erg afleiden door de mening van mijn omgeving. Dat drie kinderen best veel is, heel druk is en dat dat niets voor mij zou zijn. Uiteindelijk besloot ik de babyspullen maar te verkopen, maar toen ik eenmaal bezig was met alles uitzoeken, voelde ik alleen maar weerstand. Ik heb alles weer op zolder gezet en na een half jaar hebben we de knoop doorgehakt. Inmiddels ben ik zwanger van onze derde!
 • Heel benieuwd naar de blog! Ik zit in dezelfde situatie..
 • Heel herkenbaar, inmiddels hebben we er 4! Het gaat heel goed, bijna vanzelf (als je alles goed plant!) :)
 • Herkenbaar. Zit in hetzelfde dilemma.
 • Bij twijfel niet doen, tel je zegeningen en kijk naar wat voor moois je al hebt
 • Wat gebeurt er in je hoofd als je je bedenkt dat je al je baby spullen weg zou doen? Dat helpt mij.
 • Nr 1: jaren mmm en na veel teleurstellingen een mooie meid. Toen spontaan nr. 2. Ik zou nooit meer opnieuw die mmm in gaan voor een derde met alles wat daarbij komt kijken.
 • Volg je gevoel! M’n 2e was 2,5 toen ik zwanger was van de 3e. Echt genieten nu met z’n allen.
 • Ik heb echt gewacht tot ik klaar was voor een 2e. Dat was pas na 4 jaar! Beste keus ooit.
 • Bij enige twijfel niet doen, pas als je ernaar verlangt en hoopt en je voelt vanzelf als dat er is!
 • Goed in gesprek gaan met je partner en daarin je twijfels bespreken.
 • Ik las pas bij @mamavanzeven: als je twijfelt kun je er gerust voor gaan. Kleine kans dat je spijt krijgt. Vond ik een mooie gedachte en geloof ook wel dat het zo is. Zij kan het weten ;)
 • Hier nul klapperende eierstokken. Jongste is nu 5 maanden en na de 2e had ik dat na een maand al.
 • Ik heb heel lang getwijfeld totdat een vriendin tegen me zei: ‘je zult nooit spijt krijgen van een kindje, je krijgt misschien wel spijt als je er niet voor gaat’. Dat gaf de doorslag.
 • Wij twijfelden over 2 of 3 kids (als dat allemaal zou lukken). Toen kwam na nr 1. een tweeling. Ik vind het vaak te druk. Als ik opnieuw moest kiezen was mijn keuze op 1 gevallen en geen 3. Buiten dat ik superblij ben met m’n kids!

Jantine twijfelt over een derde kindje. Zijn deze twijfels over een derde (tweede, vierde, vul-maar-in) herkenbaar? Hoe ging of ga jij hiermee om? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1