Afgelopen zondag haalde ik Suus uit bed en zag ik enkele rode vlekjes op haar lichaam. Binnen een paar dagen zat ze er helemaal onder en dus kunnen we de waterpokken vast afstrepen van het lijstje kinderziektes. Ik vroeg op social media naar tips en de meest gehoorde is: gebruik havermout! Vandaag laat ik zien hoe havermout Suus hielp tegen jeuk bij waterpokken. 

Kinderziekte: waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die vooral bij kinderen optreedt. Het wordt veroorzaakt door een (eerste) besmetting met het varicellazostervirus en is van mens op mens overdraagbaar. De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is ongeveer 13 tot 18 dagen. Waterpokken is heel besmettelijk vanaf 2 dagen voor het optreden van huiduitslag totdat alle blaasjes een korstje hebben (meestal uiterlijk 7 dagen na het ontstaan van de blaasjes). Het virus zit in de keel en neus van iemand die geïnfecteerd is en kan door hoesten, niezen en praten verspreid worden door de lucht. De blaasjes die op de bultjes verschijnen, kunnen veel jeuk veroorzaken en daar kan je kindje erg veel last van hebben! (Bron: RIVM).

IMG 5494

Jeuk bij waterpokken: wat te doen?

Aangezien ik zelf 5 was toen ik waterpokken doormaakte én dat inmiddels alweer bijna 14 jaar geleden is, was ik erg benieuwd naar jullie tips en tricks. Dus plaatste ik een oproepje op social media waarin ik vroeg wat jij gebruikte tegen jeuk bij waterpokken. Er kwamen ontzettend veel reacties maar de meest gehoorde was wel de havermout! En dus toog Erik naar de winkel om een pak havermout op te halen, waarna we Suus ermee in bad deden.

Havermoutbadje tegen jeuk

Hoe pakte ik dat aan? Ik nam een hydrofiele doek, deze vouwde ik uit op tafel. In het midden van de doek strooide ik een ruime hoeveelheid van de havermout. Daarna knoopte ik de doek dicht met een elastiek, zodat er een soort buideltje ontstond. Aangezien wij een vrij groot bad hebben, gebruikte ik extra veel havermout, maar je kunt dit natuurlijk aanpassen.

Havermoutbadje waterpokken

Ik vulde het bad met water en liet het buideltje in het water hangen. Ook ging ik ermee over de waterpokken heen. Na het eerste bad konden we al zien dat het minder vurig werd en na een nachtje slapen (ze ging ’s avonds in bad), waren er al heel veel pokken ingedroogd. Na 3 dagen waren alle pokken mooi ingedroogd, al hebben we de badjes nog een paar dagen volgehouden.  Nadat we met de badjes gestopt waren, hebben we haar nog ingesmeerd met waterpokkenschuim van KidsClin. Gelukkig is Suus nog klein en kan ze nog niet echt krabben, al was ze wel heel hangerig en koortsig. We konden dus alleen afgaan op wat we zagen, maar daar was ik echt heel tevreden over. De plekjes droogden al na het eerste badje in, havermout is goedkoop én zonder ’toevoegingen’. Een tip om met meer mama’s te delen dus! Bedankt voor jullie tips!

Heeft jouw kindje de waterpokken al gehad? Wat heb je toen tegen de jeuk gebruikt? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin