Een tijdje geleden vroeg ik via mijn stories op Instagram naar tips voor leuke en leerzame apps voor peuters op de tablet! Mijn peuter was namelijk weer toe aan iets nieuws en deze loedermoeder zette alle binnengekomen tips, na een uitgebreide test, voor jullie op een rijtje. Lees je mee?

Gratis apps voor peuters

Guttegut, what was I thinking toen ik een tijdje geleden op mijn stories vroeg naar leuke app tips voor mijn peuter. De zure reacties stroomden binnen, want ‘peuters horen geen tijd door te brengen op tablets of telefoons‘. Tja, die vraag stelde ik niet en volgens mij staat er ook nergens dat mijn kind iedere dag urenlang op de tablet speelt. Gelukkig kwamen er ook een heleboel leuke en nuttige tips binnen! Youtube en Netflix kennen we allemaal wel, maar wat is er nog meer? We hebben een gedeelte van de apps gedownload en getest. Ik zet de 10 leukste gratis apps voor peuters voor je op een rijtje en deel daarnaast natuurlijk ook de overige tips met je. Inspiratie nodig? Met deze leuke en leerzame apps kunnen jij en je peuter weer even vooruit! Ik vind het ideaal voor tijdens een lange autorit of als we een rommeldagje hebben waarbij we de meiden even moeten vermaken terwijl wij druk zijn met huishoudelijke klusjes. Deze gratis apps voor peuters staan trouwens in willekeurige volgorde!

apps voor peuters 2 jaar 3 jaar - Mama's Meisje blog

1. Baby Puzzles app

De app Baby Puzzles bevat allerlei ‘houten legpuzzels’. Wanneer je de app opent, kun je kiezen tussen 9 thema’s waarin de puzzels worden weergegeven: voertuigen, instrumenten, vormen, ballonnen, letters, dieren, fruit, cijfers en beroepen. Het werkt simpel: sleep het figuurtje naar de juiste ‘lege’ vorm. Elke puzzel bevat 4 puzzelstukjes. Het is een gratis app die advertenties bevat, maar er is ook een betaalde variant die add-free is. Zowel beschikbaar voor iOS als in de Google Playstore.

2. Zappelin app

Deze app (geschikt voor Android en iOS) is van alle apps voor peuters in deze blog dé favoriet van twee van onze drie meiden (de oudste wordt er alweer te oud voor). Er zijn vijf verschillende onderdelen:

 • ‘Filmpjes kijken’ waarin je kindje van alle bekende Zappelin programma’s korte filmpjes kan bekijken.
 • ‘Spelletjes spelen’ waarin allerlei puzzels, memory en meer leuke spelletjes te vinden zijn.
 • ‘Knutselen’ met allerlei kleurplaten.
 • ‘Verhaaltjes lezen’ met veel verschillende verhaaltjes die worden voorgelezen!
 • ‘Muziek maken’ met onder andere een xylofoon, alle liedjes van Fenna en liedjes van K3, het Zandkasteel, Sesamstraat en nog veel meer!

3. LEGO Duplo Trein app

Deze app van Lego is te vinden onder Duplo Trein, maar als je ‘m opent staat er: Brio World Railway. Je kunt verschillende accounts aanmaken, zodat iedereen zijn eigen speelomgeving heeft en daar op een ander moment weer mee verder kan spelen. Deze app is best ingewikkeld en ik moest Suus wel even helpen om een treintje klaar te zetten, het spoor helemaal klaar te maken en te zorgen dat alles kon rijden. Maar als dat eenmaal zo is, vindt ze het superleuk om het treintje te laten rijden! Nog een beetje moeilijk voor mijn peuter, maar met een beetje hulp heeft ze er veel plezier van. Zowel voor iOS als in de Google Playstore.

LEES OOK: REVIEW ACHATÉ KINDERTABLET

4. Nederlands leren met Emma app

De app Nederlands leren met Emma is gericht op het spelenderwijs leren van woordjes. Je kunt verschillende talen als moedertaal instellen. Er zijn 13 thema’s, maar er is één thema (Dierentuin) volledig gratis. Tegen betaling kun je de andere 12 thema’s ook gebruiken. In ieder thema komen 4 spelletjes (memory, puzzel, quiz, voorstelling) en 12 tot 20 woordjes voor.

5. De Wereld van Nijntje app

Nijntje: welk kindje is daar nou geen fan van? Onze kinderen waren/zijn dat in ieder geval wel en deze domme mama had er nog nooit over nagedacht dat er misschien wel een Nijntje app zou kunnen zijn. Nou, die is er en het is écht een leukerd tussen deze gratis apps voor peuters! Zowel voor iOS als in de Google Playstore. Het begint met het wakker maken van Nijntje, schone kleren aan en dan… Niets! Nijntje kan wel in bad en nog wat andere dingetjes doen, maar om volledige toegang te krijgen moet je betalen. Deze app kost €3,49 en daarna kun je pas leuke spelletjes spelen. Toch vermaakten onze dames zich prima met de gratis opties dus helemaal prima!

10 leuke en leerzame gratis apps voor peuters op de tablet - Mama's Meisje blog

6. Mijn Rupsje Nooitgenoeg app

Mijn Rupsje Nooitgenoeg is een app die voortborduurt op de gelijknamige voorleesboeken geschreven door Eric Carle. Dit verhaal gaat over een klein rupsje dat hongerig uit zijn ei kruipt. Hij heeft honger, dus begint hij met eten, maar hij blijft daar maar mee doorgaan. Hij eet zich door allerlei eten heen, tot hij een hele grote dikke rups is. Dan bouwt hij een huisje en daar komt hij weer uit als een mooie vlinder. Wanneer je de gratis versie van deze app download, kun je het rupsje helpen door appels uit de boom te schudden en zaadjes te planten die uitgroeien tot eten. De overige opties ontgrendel je voor een bedrag van €5,49. Een leuke toevoeging aan dit lijstje met 10 gratis apps voor peuters!

7. Dr Panda app – Stad

Er zijn meerdere Dr Panda apps te downloaden (iOS en Android), maar ik koos voor het thema ‘Stad‘. Je kindje kan in deze gratis apps voor peuters in verschillende werelden op pad gaan. Boodschappen doen in de supermarkt, het restaurant, het politiebureau en meer. In de gratis versie zijn er beperkte opties, zoals bij de bewoners thuis waarin je kindje koffie kan zetten, de vissen kan voeren, de planten water kan geven en nog veel meer leuks. Maar om toegang te krijgen tot alle functies, moet je betalen. Ik vind dit wel een hele leuke app die ook bestaat in de thema’s ‘Winkelcentrum‘, ‘Vakantie‘ en ‘Dierenpark‘.

8. Kinderarts tandarts app

Veel gratis apps voor peuters hebben in-app aankopen, dat geldt ook voor de Kinderarts tandarts app. De zogenaamde VIP dieren die in de wachtkamer van de tandarts zitten, kun je alleen helpen bij de betaalde variant van de app. Maar iedereen weet dat peuters een korte aandachtspanne hebben, dus de twee patiënten die wél voor een controle in aanmerking komen, waren hier voldoende voor leuk speelplezier op de tablet. Helpen met een gebitsreiniging (poetsen, met de waterflosser en het bekende haakje) en vakkundig een verdoving zetten om een ontsteking weg te snijden: check!

9. Borre Leesclub app

De Borre boekjes zijn veel mama’s wel bekend en er is dus ook een gelijknamige gratis app te downloaden (iOS en Android). Een superleuke app met twee gratis digitale Borre-boeken, die zijn ingesproken door Barry Atsma. Ook is het mogelijk om te lezen zonder audiofunctie. Verder staan er een taalspel en kleurplaten in de app. Simpel, maar erg leuk voor de afwisseling!

10. Hair Salon 3 app

Toen we deze tablet kregen, stond er een standaard app op: Hair Salon 3. Deze is zowel voor iOS als in de Google Playstore gratis te downloaden. Simpel gezegd kan je peuter in deze app kappertje spelen. Dit is by far de favoriete app van Suus. Vooral het haren knippen vind ze ontzettend grappig om te doen, net als het inzepen en uitspoelen. Verwacht dus geen hair on fleek resultaat bij mijn kleine kapster, maar deze app is echt leuk!

Overige apps voor peuters

Naast de 10 gratis apps voor peuters die wij zelf downloadden en testten, kreeg ik nog enkele tips binnen:

 • My Little Pony
 • YouTube kids
 • Disney apps: er zijn heel veel verschillende, maar de bestanden zijn erg groot. Daarom besloot ik deze niet te downloaden.
 • Fluvsies app
 • Er zijn allerlei varianten van: Peppa Pig
 • Masha en de Beer
 • Truckgames voor kinderen
 • Tandenpoets app van Philips Sonicare
 • Friese apps: voor kindjes die (gedeeltelijk) Friestalig worden opgevoed kreeg ik als tip: Tomke en Lytskes
 • Op zoek naar vermaak voor onderweg maar wordt je kind snel wagenziek? Check dan deze podcasts en luisterboeken voor kinderen!

Heb jij nog leuke tips die niet in dit rijtje voorkomen? Ik lees je reactie graag in de comments of op Facebook of Instagram!

 

liefs karin - Mamas Meisje blog