Bovenaan op m’n wishlist: een reisje naar de zon als gezin van vijf! Klein puntje: vakanties zijn voor ons bijna een militaire operatie aan voorbereiding… Glutenvrij op vliegvakantie: waar let je op?

Glutenvrij op vliegvakantie

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat onze oudste dochter de diagnose coeliakie kreeg. Sindsdien volgt zij een strikt glutenvrij dieet en hoewel dat in het begin nogal overwhelming was, hebben we het inmiddels helemaal in de vingers. Het is een automatisme geworden om er in onze keuken voor te zorgen dat haar maaltijd glutenvrij blijft en bijvoorbeeld niet kruisbesmet raakt met onze broodkruimels of iets dergelijks. Zou dit wel gebeuren, dan wordt ze binnen enkele uren enorm ziek en het duurt tot 4 dagen voordat ze weer is opgeknapt. Je kunt je voorstellen dat buiten de deur eten dan voelt als ‘ons lot uit handen geven’. Zouden we ergens in de horeca een lekkere glutenvrije tosti bestellen en vergat de kok zijn handen te wassen, waardoor de tosti toch niet zo glutenvrij was, dan kunnen we bij wijze van spreken gelijk inpakken en naar huis. En dat is precies de reden waarom glutenvrij op vakantie gaan voor ons voelt als een militaire operatie. En dan heb ik het nog over een bestemming in eigen land. Enerzijds wordt het ‘zelf meenemen’ van snacks en lunch tijdens dagjes uit steeds makkelijker: been there, done that. Maar willen we van een lunch buiten de deur genieten, dan ben ik weken van tevoren al aan het uitzoeken of er geschikte adresjes zijn en hoe de ervaringen van andere ouders met ‘glutenvrije kinderen’ in de buurt van onze vakantiebestemming zijn. In onze eigen Nederlandse taal kan ik me prima uitdrukken, maar stel we gaan de grens over, dan wordt dat toch een uitdaging. Toch gaan we die graag aan: glutenvrij op vliegvakantie staat bovenaan mijn wishlist en ik googel regelmatig op zoektermen als vakantie Samos om weg te dromen bij dit soort heerlijke bestemmingen. Om je vakantie makkelijker te maken, zijn er een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

Bestemmingen die me aanspreken

Hoewel een vakantie in eigen land tot nu toe ook heel goed bevalt, staat een zonnige vliegreis als gezin van vijf echt hoog op mijn wensenlijstje. Het lijkt me zo’n leuke ervaring en ik hoop dat we dit kunnen realiseren. Als kind heb ik op Curaçao gewoond en naast de familie daar, woont er ook veel familie op Aruba. Het lijkt me geweldig én het is mijn nummer één droom om daar met z’n vijven naartoe te vliegen. Wel een dure droom haha, dus laten we eerst eens binnen Europa kijken. Het voordeel daarvan is dat de vliegreis minder lang duurt, bijvoorbeeld een vakantie Corfu waar je in een kleine drie uurtjes naartoe vliegt. Prima om mee te beginnen en ook een prachtig doel om voor te sparen! Bestemmingen die me aanspreken, zijn de Canarische Eilanden, Griekenland, Italië en Spanje. Wanneer je glutenvrij op vliegvakantie wilt, dan oriënteer je je natuurlijk ook op de mogelijkheden op diverse bestemmingen en ik denk dat daar dit lijstje ook op gebaseerd is. In het stukje met tips en aandachtspunten lees je hoe dat komt!

Glutenvrij op vliegvakantie waar let je op - Mama's Meisje blog

Aandachtspunten & tips

Inmiddels is het wel duidelijk: glutenvrij op vliegvakantie betekent dat je niet over één nacht ijs kunt gaan. Inlezen, reviews en ervaringen checken en je goed voorbereiden zullen bijdragen aan het relaxte vakantiegevoel op de plaats van bestemming. Waar let je op? Hierbij deel ik enkele tips met je om het keuzeproces te vergemakkelijken en eventuele twijfels en onzekerheden wat te verminderen:

  • Check diverse glutenvrije groepspagina’s op Facebook! Echt, sinds ik dit ontdekt heb, zoek ik regelmatig naar ervaringen van andere ouders. Er zijn diverse Facebookgroepen waarin men hun glutenvrije vakantie ervaringen deelt. Zoek maar eens op ‘glutenvrije vakantie’ op Facebook! Van all inclusive tot een citytrip: deze ervaringen kunnen je helpen om uit te zoeken wat er op de plaats van bestemming mogelijk is. Het maakt de selectie in ieder geval een stuk makkelijker, met name als je gebruik maakt van de zoekfunctie in deze groepen. Ik klik dan ook altijd ‘meest recent’ aan voor een actuele beoordeling.
  • Welke accommodatie kies je? In ons geval zou de voorkeur uitgaan naar een appartement waarin ook een kleine kitchenette zit. Of bijvoorbeeld een goed aangeschreven all inclusive hotel, dat zou ik op basis van andermans recente ervaringen echt wel aandurven.
  • Glutenvrij op vliegvakantie begint al op de luchthaven. Verdiep je in de regels van de vliegmaatschappij. In veel gevallen mag je extra ‘medische’ bagage meenemen. Daar heb je bijna altijd een dieetverklaring van je arts voor nodig. Krijg je een maaltijd aangeboden aan boord en heb je van tevoren aangegeven dat deze glutenvrij moet zijn? Vaak kan dit niet gegarandeerd worden en wordt deze als ‘glutenarm’ bestempeld. Verstandig om dus ook voor tíjdens de reis voldoende eten aan boord mee te nemen.
  • Reis je naar een land waar Engels niet altijd door iedereen begrepen wordt of waar je de taal niet van spreekt? Een dieetpas en/of dieetvertaling is superfijn! Hierop staat uitgelegd wat coeliakie is en welke ingrediënten je niet mag eten als je een glutenvrij dieet volgt. Toen wij vorig jaar naar Denemarken gingen, had ik er van tevoren één van de Celiactravel website gedownload en geprint. Ook slim om dan de Nederlandse versie ook te downloaden of printen, dan weet je wat er op de andere versie staat.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en aandachtspunten. Voor mij zorgde het in ieder geval voor rust: het is écht mogelijk om glutenvrij op vliegvakantie te gaan, maar een goede voorbereiding is key!

Glutenvrij op vliegvakantie: welke ervaring heb jij? Of ken je nog een mooie bestemming waar alles perfect geregeld was? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

Liefs Karin 2